Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '11

 
Kategori
Siyaset
 

İdam Terörü bitirir mi ?

İdam Terörü bitirir mi ?
 

acaba geri mi gelse....?


Suçların önlenmesi bana göre iki tabanlı yürütülmelidir.

Suça teşvik eden, sebep olan durumların ortadan kaldırılması.

Suça karşı verilen cezanın caydırıcı olması.

Ülkemizdeki terör sorunu; bir halkın ezilmişliğinin tepkimesi mi, yoksa küresel terörün, bölgesel olarak coğrafyamıza biçtiği rol mü, bu tartışılır.

Bana göre bu oran, devletin bu bölgedeki yanlış politikaları, halka karşı yapılan yanlışlar açısından en fazla %20-25 olabilir. Geri kalanı ise küresel terörden nasiplenen silah tüccarı, kaçakçılar, tüm dünyada istediği gibi atını oynatan mihrakların oyunu.

Bu oran tabi ki afaki bir değerlendirme, bütün bu bölgelerde yaşamış, gezmiş biri olarak benim değerlendirmem. Katılırsınız ya da katılmazsınız.

Devlet yıllarca bu bölgeyi sürgün bölgesi olarak görmüş, bu yörelere gönderilen öğretmen, asker, polis, doktor ( eğer gitmişse), mühendis; işe başlamayla birlikte  mutlaka "ne zaman buralardan kurtulacağım" psikolojisiyle çalışmış ya da çalışmamış. Dışarıdan gidenler halka önyargılı olmuş, halk daha fazla imkanlarla yaşayabildiği için bunlara önyargılı olmuş ve herkes birbirine şüpheyle bakmış. Bu durum da belki hiç bir tarafın amacını, iç yüzünü düşünmediği bir cepheleşme meydana getirmiş.

Daha 2000 lerin başına kadar bu yörelerde hiçbir altyapı yoktu. Yol yok, su yok kışın kar düştümü kaderiyle başbaşa, tek devlet memuru görmemiş, kendi dilinde ilminde yaşaya gelmiş bir bölge halkı vardı. Son 10 yılda bölgenin bu tür eksikliklerini giderebilme için ciddi yatırımlar yapıldı. Bölge halkı artık devleti ve imkanlarını gördü. Hatta belki diğer bölge illerini bazı hususlarda geride bıraktı.

Bununla birlikte istediği bazı haklarını aldı. Kendi istediği dilde kitabı, gazetesi oldu, müziği, televizyonu oldu. Cumhurbaşkanı, Başbakan bu yörelerin hakiki isimlerini telaffuza başladı..... Bunlar yeterli mi? Belki değil ama işin kritik kısmı;  bunlardaki eksiklikler hele hele bunları gidermeye gidenlere girişilen terör eylemlerine sebep hiç değil, olamaz. Öğretmene, polise, askere, zavallı halka yapılan acımasız saldırıların, bölgede ticaret yapan insanlara yapılan zulümlerin, buraları daha yaşanılabilir kılacak çalışmalara yapılan saldırıların  esas sebebi elbetteki yazının başında bahsettiğim % 75 lik dilimde gizli.

Abdullah Öcalanın yakalanmadan önceki dünya gezisi de aslında bu  durumun açıklaması bence. Halkı için, belli bir zümrenin ezilmişliği için mücadele ettiğini iddia eden bu hain kuyruğu sıkışınca bu halk yerine ilgisiz alakasız birçok devlete sığındı. İtalya'sı, Yunanistan'ı yıllarca yaşadığı Irak,İran, Suriye ve diğerleri bu caniye sizce ne alaka kucak açtılar ?

Gelelim sadede! İdam niye lazım.

Pusuyu kurup  hakkını savunduğunu iddia ettiği halkı  katleden, bombayı koyup silahsız yüzlerce masumu sakat bırakan, bugün insanlık ayıbı kabul edilen ve üçüncü dünya ülkelerinde en azılı teröristlerin bile kullanmadığı mayınlarla "kurunun yanında yaşta yansın " gibi bir katil mantığını uygulayan  bu insanlık dışı mahluklar yakalandıklarında "pişman mısın ? " diye sorulacağını değil de kalemlerinin kırılacağını bilseler bu kadar rahat olabilirler mi? Hiç sanmıyorum.

"Bir İnsanı katleden bütün insanlığı katletmiş gibidir"  diye bizi uyaran inancımıza göre şimdi ev hapsi dillendirilen dünya rantının uşağı acaba kaç kez öldürülmeliydi ( Gerçi onun inançla problemi yok ama bizim var).

Belki biraz rijit bir düşünce ama;  İnsanlığı kendine problem etmemiş ruhsuz, insanlık dışı bu katillerin, affa da insanca muameleye de hakkı olmamalı. Bence bu hususta biraz fazla kibar ve fazla  insan hakları savunucusuyuz.

İran bu işe en güzel örnek. Adam kendi  toprak bütünlüğüne kastedenlerin hepsini halletti. Onlar gibi olmayalım, suçluyu suçsuzu ayıralım ama bu işin sonunun da ancak böyle geleceğini bilelim.

Bir kafama takılan hususta; Meclisimizde  bu zatları savunanlar,  İran' a niye tepki koyamadı anlayamadım. Öyle  ya sınıra yürüyen, mecliste olmadık cesaret gösterisi sergileyen, zavallı devlet memuru polise horozlananları bir de İran sınırında İran polisi ya da askeriyle mücadele ederken görseydik ! Ya da gidip İran Meclisinde aynı hararetle " Onlar teröristse biz de teröristiz" deselerdi ya ! Noldu ezilmiş halkların havuz sefası yapan savunucularına merak ettim doğrusu.....

 
Toplam blog
: 164
: 672
Kayıt tarihi
: 21.10.10
 
 

İnşaat Mühendisiyim, olaylara anlık değil öncesi ve sonrasıyla bakmaya çaba gösteririm. Dağ havas..