Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '11

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

İdeal Anne Baba mısınız?

İdeal Anne Baba mısınız?
 

Aile, duyguların, düşüncelerin, sevginin, mutlulukların ve zorlukların paylaşıldığı bir güven ortamıdır. Eğer bu duygular paylaşılmıyor, sadece yeme içme ve yatma paylaşılıyorsa buna aile denemez.

Çocuk eğitiminin en önemli evresi 0-6 yaş dönemidir; Çünkü çocuğun kişiliğinin temelleri bu dönemde şekillenir. Bu dönemde anne-baba-çocuk iç içedir. Çocuk anne ve babayı örnek alır. Bu yüzden, çocuğun gözünde bir örnek teşkil eden anne ve babalara büyük görev düşmektedir. Anne ve babanın amacı çocuklarını topluma faydalı, kural ve kanunlara uyan mutlu, iç huzuru dengeli bireyler olarak yetiştirmektir. Çocuğunuzun mutlu, özgüvenli, içhuzuru dengeli, topluma faydalı bireyler olmasını istiyorsak eğer, çocuğunuzun eğitimi konusunda kendimizi bir plan ve program çerçevesinde eğitmeliyiz. Bu konuda kitaplar okumalı, eşinizle çocuğunuz hakkında fikir alışverişinde bulunmalı, düzenlenen seminerlere katılmalı ve bu süreçte size rehberlik edebilecek bir psikolojik danışman seçmelisiniz.

Çocuklarınızın eğitim sürecinde iyi çocuk yetiştirmek konusunda istekli olmanızın, dışında ilgili de olmalısınız. İlgili olmak demekle çocuklarınıza vakit ayırmanız gerektiği anlatılmaktadır; Çünkü çocukcuklar ilk bebklik yıllarından itibaren anne ve babalarının ilgilerini isterler. Sergiledikleri her davranışta " Benimle ilgilenin" mesajını vermeye çalışırlar. Kendisi ile yeterince ilgilenilmeyen çocuk ilgisiz kalır ve zamanla sevilmediğini hisseder. Çocuk için çok acı olan bu durum, çocuğun yavaş yavaş ailesinden uzaklaşmasına neden olurken, sosyal hayatında kendisi ile ilgilenen diğer bireylere yakınlaşmasına neden olur. Anne ve babalar çocuğun sosyal ortamında bulunan kişileride tanımalı, öğretmeni ve okulu ile olan ilişkilerini takip etmeli ve bir sorun olduğunda buna müdahale etmelidir.

Çocuklar, bebekliklerinden itibaren anne ve babalarını taklit ederler; Çünkü bu yaşlarda temel öğrenme yöntemi model almaktır. Ancak anne ve babanın doğru davranışlar sergilemesi ile çocuklar doğruyu öğrenirler. Çocuklar her davranıştan mesajlar çıkarır ve bunları bilinçaltına kaydederler. Bu yüzden anne ve babalar çocukları karşısında yaptıkları her davranışa dikkat etmelidirler, tutarlı olmalıdırlar. Özellikle anne ve babanın davranışlarındaki tutarsızlıklar çocuklara belirsizlik olarak yansır, çocuğun eğitimini negatif olarak etkilerler. Eşler hem kendi içlerinde, hemde kendi aralarında tutarlı olmalıdırlar, ortak hareket etmelidirler. Anne ve babalar bir gün onayladıkları bir davranışı başka bir gün yanlış olarak değerlendirmemelidirler. Tutarsızlık bazende söz ve davranış arasında oluşabilir. Örneğin kızına tırnaklarını yememesi gerektiğini öğütleyen bir baba, gizli gizli kendi tırnaklarını yemektedir. Kızının görmediğini düşünse de kızı aslında babasının tırnaklarını yediğini çok iyi bilmektedir. Böylece çocuğun aklı karışmıştır. Acaba anne ve babasının söylediklerini mi yapmalıdır, yoksa yaptıklarını mı yapmalıdır? Ve genelde çocuklar anne ve babalarının yaptıklarını yapmayı seçerler...İşte bu yüzden sözleriniz ve davranışlarınızın uyumlu olmasına dikkat ediniz.

Çocuğunuzun yaşadığı olayları bir de O'nun gözünden görmeye çalışın! Her zaman iyi bir dinleyici olun, O'nun en büyük destekçisi Siz olun. Unutmayınız ki O bir çocuk! Empati kurun. Olaylara kendi bakış açımız ile değerlendirmeye çalıştığımızda çocuğumuza yaklaşamayız. Doğru olan sorularımızı direkt değil dolaylı yoldan sormaktır; hiç soru cümlesi kurmadan çocuğunuzu konuşturabilmektedir marifet. Çocuğunuzun arkadaşı olun, O'nun seviyesine inin. Çocuğunuzla arkadaş olamadığınız sürece, onaylamayacağınızı düşündüğünüz davranışları sizden saklarlar. Ancak O'nunla arkadaş, sırdaş olabilirseniz, yardıma ihtiyacı olduğunca yanında ilk sizi göreceğini bilir...

 

http://www.annesesi.com/Anasayfa%204%20Ideal%20Anne%20baba.htm

 
Toplam blog
: 50
: 3949
Kayıt tarihi
: 03.11.11
 
 

Matematikçi Yüksek Lisans ..