Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '14

 
Kategori
Deneme
 

İdeal insan profili, bilinen bütün rollere girebilen tiyatrocu profiliyle eşleşir

İdeal insan profili, bilinen bütün rollere girebilen tiyatrocu profiliyle eşleşir
 

Ne demek bu? Bir insan hayatın içinde hangi hallere girerse (hayatın içinde hangi hallere girme ihtimali varsa) hepsinin birden toplamı ideal insanın karakterini oluşturur. Sadece şöyle ya da sadece böyle diye bir ideal insan tanımlaması olmaz. İnsanlar bu konuda büyük yanılgı içinde. Kişide bütün özelliklerin var olmasından ziyade kendilerince iyi/güzel dedikleri bir karakter özelliğin öne çıkmasını önemsiyorlar.

“Yiğit insan” bitti. Diğer bütün özellikleri kötü olsa bile bu iyi biri.Tek başına ahlaklı insan sorunlu bir karakterdir; yapısında ahlaksızlık geni de bulunmalı ama bu yönünü yaşamak kendi tercihi olmalı. Ağlayan, gülen, kahkaha atan, ciddi, boşboğaz, ketum, sabırlı, sabırsız, iradeli, zaaflarına yenilen, çocuk ruhlu, olgun, mutaassıp, özgür, doğal, yapmacık, şakacı, kendine bakan, paspal, hoşgörülü, gıcık, ayakları yere basan, serseri, yerine yurduna bağlı, gezgin… Yani akla gelebilecek olumlu ve olumsuz tüm karakter özelliklerine (biliyor, öğrenmiş/öğretilmişse) açık olacak. Değilse yarım adam. Taşıdığı karakter özelliğine göre çeyrek insan, beşte bir, onda bir insan

Bir insan “istersem kötü olabilirim” diyebilmeli. Tek yönlü insanlarda, iyi ya da iyiliğe yönelmiş, hep kendince iyi olduğunu bildiği şeyleri yapmaya çalışan insanlarda sorun vardır. Bir yazımızda “İdeal insan melek şeytan karışımıdır” demiştik. İnsan her şekle girebilmeli. Örneğin gururlu insan sorunlu insandır. Her dediğini yapan, yalan söylemeyen, insanlar hakkında olumsuz düşünmeyen insan sorunlu insandır. Bunların hepsi olacak sen tercih edecek, kontrol edeceksin.

Bu kötü bu yanlış diyerek kendinizi iyiliklere hapsettiğiniz zaman basit insan olursunuz. Çünkü insan sadece iyiliklerle mutlu olmaz. Burada neyi ne zaman ne kadar yapacağımız önemli. O sizin dediğiniz sıkıcı iyiliklerle birbirinize şaka bile yapamazsınız. Şimdi kabul edelim, Tanrı’nın sayesinde yaşıyor ama şeytanın sayesinde mutlu oluyoruz. Kendilerini iyiliklere doğrulara hapsedenleri görüyoruz. 2–3 günde Filistin’de 48 tane çocuk öldü. Sorumlular biri Musa’nın diğeri de Muhammed’in temsilcileri. Neden böyle? Çünkü onlar eksik (yarım) insan.

İnsan ağlarken gülebilmeli. Ne kadar dürüstse o kadar sahtekâr olmalı. Bütün bunlar kişinin genetiğinde var. Aslında iyi kötü yüzlerce karakter özelliğinin hepsini hayatın içine sokacak kontrollü yaşayacaksınız. Cebinde içki şişesi namaz kılan adamı düşünün. Dünya aslında bu. Kız tavlayan imam mesela. Bir tarafı yasak ettiğiniz zaman içinizdeki nefis kör bıçakla kesilen tavuk gibi çırçır çırpınıyor. İnsanlıktan çıkıyorsunuz. Dinin, ahlakın, erdemin yanında yaşamla ilgili, mutlulukla ilgili zaaflara da yer verilse İsrailli ve Hamas öyle psikopat olmayacaklardı işte. Allah size hata yapmayın demiyor, insanlıktan çıkmayın diyor.

Sizin güldüğünüz insanları ben alkışlıyorum; çünkü varlıklarının tamamını ortaya koyuyorlar. Sizin gibi din/ahlak/erdem maskelerinin ardında sahte tebessümlerle saklamıyorlar. Bu nedenle ben dürüst insanları sevmiyorum. Kime sorsan ne kadar iyi bir insan olduğunu anlatıyor. İstersen kötü ol, bana ne, kadınsan kalçana erkeksen bıyığına bakarım! Bir insanda olumlu olumsuz ne kadar çok yan (huy, karakter) görürseniz gerçek insana o kadar yaklaşırsınız.

Bence asıl normal görünen insanlarda sorun var. Zıt olsun kişiliğiniz, bir anda değişsin, şaşırtsın, düşünmeye sevk etsin. İnsanlar sizi kolay anlıyorlarsa özelliksiz basit birisiniz demektir; her hareketinize şaşırmalılar, davet ederken kovmalısınız. Bu tür bir kişilik insanlara ters gelecektir; ama işte özgün kişilik budur. Ya işte derler herkesin kendine göre bir karakteri vardır. Aslında burada insanlardan beklenen çok yönlü, açılımlı, karmaşık kişiliktir. İki dakika da anlaştığınız kişi de basit insandır. O sizin anlamadığınız tepkiler ortaya koymalı ve siz de bu tepkileri çözmeye çalışmalısınız. “Evet, tamam, güle güle” O zaman sana da güle güle! Siz karşılaştığınız durumlara şaşırıyorsunuz, biz niye size şaşırmıyoruz. Çünkü basit kişiliğiniz nedeniyle ondan bundan aldığınız klişe tavrınız bildik. Bana kuşu anlatırken kuş gibi ötmen gerekmez ama kitaptan okuduğun değil gördüğün bir kuşu anlat! Öyle denildiği gibi herkesin kendine göre bir karakteri de yok. Keşke olsaydı. Ortada dolaşan klişe karakterler var. “Nasılsı?” İyiyim. Farklı bir şey söyle. “Çorabım yırtık de” mesela. Zıt olsun kişiliğiniz, bir anda değişsin, şaşırtsın, düşünmeye sevk etsin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..