Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '18

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İdil Biret'in Ustalık Sınıfı

İdil Biret'in Ustalık Sınıfı
 

İdil Biret öğrencinin yorumunu değerlendiriyor


DEVLET SANATÇISI İDİL BİRET’İN MSGSÜ’NDE USTALIK SINIFI ETKİNLİĞİ

MSGSÜ Devlet Konservatuvarı, ülkemizin aydınlık yüzlerinden olan bir sanat eğitim kurumu. Bu okulun Piyano-Arp-Gitar Anasanat Dalı Başkanı Prof. Ece Demirci’nin organize ettiği bir ustalık sınıfı etkinliği gerçekleştirildi. Bu ustalık sınıfında Türkiye’nin dünyaca ünlü dahi piyanisti Devlet Sanatçımız olan İdil Biret, MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı Piyano-Arp-Gitar Anasanat Dalı davetlisi olarak 24 Ekim ‘de, İstanbul Fındıklı’daki MSGSÜ’nin Sedad Hakkı Eldem Oditoryum’unda bir Ustalık Sınıfı gerçekleştirdi. Tüm konservatuvar öğrencileri ve öğretim üyelerinin haricinde dışarıdan da birçok müzikseverin katılımıyla dolan salon, bugüne kadar çıkardığı 130 CD’lik kayıtlarıyla tüm klasik repertuvarı ezbere bilen büyük sanatçının 3 saatlik detaylı dersine tanık oldu.

Etkinliğe katılan MSGSÜ Piyano bölümü 8.sınıf öğrencisi Duru Aydın J.S.Bach ‘ın BWV 863 sol diyez prelüd Fügü ile L.v.Beethoven’in Op.13 Pathetique Sonat’dan 1. bölümünü, Lise 2 öğrencisi Emir İlgen F. Mendelssohn’un Op. 45 Variation Serieuses ve Lise 3 öğrencisi Serdar Yekta Elmas ise F. Liszt “Funerailles”ile F.Chopin Op.25 No. No.11 la m. Etüdünü çaldılar.

Her bir öğrenci, önce hazırladıkları eserleri tek tek yorumladıktan sonra, Devlet Sanatçımız İdil Biret’in her öğrencinin yorumları ile ilgili görüşleri ile kendilerine eserlerin nasıl icra edilmeleri, nelere dikkat edilmesi, çeşitli teknik bilgiler de dahil olmak üzere onları hem eğitti hem de bundan sonraki sanat yaşamlarına ışık tuttu.

Sonrasında İdil Biret, fuayede uzun kuyruk oluşturan öğrenciler ve hayranları için CD ve kitaplarını imzaladı. Bu ustalık sınıfıyla amaçlanan, Prof. Ece Demirci’nin de konuşmasında vurguladığı gibi; meslek hayatlarında ilerlerken, ne kadar titiz ve detaylı bir çalışma ile yol alabileceklerini öğrencilere gösterecek bir örnek oluşturmaktı ve kanımca bu da gerçekleşmiş oldu.

Ustalık Sınıfı etkinlikleri bence öğrencilerin öncelikle kendilerini iyi ifade edebilmeleri, yeteneklerini geliştirmeleri, bakış açılarını genişletmeleri ve yaratıcılıklarını artırmaları için sanat eğitimi oldukça ve son derece önemli. Bu bakımdan bu derslerde kullanılan olabildiğince farklı yöntem ve teknik, sanat eğitimi sürecindeki öğrenciler ve onları yetiştiren öğretmenler hatta salona gelen izleyiciler açısından da son derece yararlı, eğitici ve daha öğretici kılmaktadır. İdil Biret gibi bir Dünya Yıldızı olmuş bir sanatçının Ustalık Sınıfına katılmış olmak, bu öğrencilerin sanat kariyerleri için son derece önemli, geleceklerinin belirlenmesi açısından bile çok önemli bir dönüm noktası olacaktır.

Devlet Sanatçımız İdil Biret ile öğrencilerini bu ustalık sınıfında bir araya getiren MSGÜDK yönetimi ile okulun Piyano-Arp-Gitar Anasanat Dalı Başkanı Prof. Ece Demirci’yi bu anlamlı birliktelik için yürekten kutluyorum.

 

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..