Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İDO veya vahşi kapitalizmin yüzü

İDO veya vahşi kapitalizmin yüzü
 

Kapitalizm işte böyledir işte. Gülerek teslim aldığı sistemi insanları ağlatacak hale getirerek bozar; elindeki kemeri sıktıkça sıkar, sıktıkça sıkar… taki  elindeki esir ölene kadar veya isyan edene kadar.

Çin’de bunu yaptılar… Hindistan’da bunu yaptılar… sonunda insanlar başkaldırdılar ve esaretten kurtuldular.

İstanbul’da Devlet’in çalıştırdığı Deniz İşletmeciliği’nin, sonra özel sektör olan, İDO’nun öyküsü ne?

-İstanbul Deniz Otobüsleri'nin özelleştirmenin ardından neredeyse iki katına çıkardığı yolcu ücretleri, turizm sektörünü de vurdu..

- Avşa Adası'nda bulunan Ayata Oteli'nin sahibi Ayhan Ayata, İDO'nun özelleştirmeden sonra uyguladığı yüksek fiyat politikasının işletmelerinde ciddi rezervasyon iptallerine neden olduğunu söyledi.

-Yalova Erdilli Termal Otel'in İşletme Müdürü Cemal Akın vatandaşın sıkıntılı bir süreçten geçtiği bir dönemde hükümetin birçok üründe indirime gitmesine rağmen İDO'nun yüksek fiyat uygulamasına bir anlam veremediklerini söyledi.

İDO’nun oyunları vatandaşı çıldırttı… Sanal alemde birbiri ardından iletiler yayınlandı.

-“İDO’dan vatandaşa çifte bilet oyunu bitsin.”

-“Tebrikler... En kısa sürede müşteri memnuniyetsizliğinde rekor kırdınız. Yalova-Yenikapı hattınızı 15 senedir sık kullanan müşterinizdim. Aracımla 15 TL ücretle kullanmaya başladığım hattınızı geçen yıl 150 TL'ye bilet kesilmesi üzerine boykot ettim. Pahalı olduğunu iddia ettiğiniz otobüs ücreti ise 20 TL.” (A.E)

- Sanal alemde vatandaşlar İDO CEO'su Önder Sezgi'yi istifaya davet ediyor:
“Liverpool-Dublin yolculuğu 8 saat. 1 araç sürücü dahil 150 euro. Oradaki gemi adamının aylığı 2 bin euro. Bizdekinin 400 euro. Onlar bu fiyatlarla kâr ediyor, bizimkiler bu fiyatlarla maliyetine taşıyor! Bu doğru ise CEO hemen istifa etmeli.” (A.A)

İDOzedelere Tüketiciler Birliği'nden çağrı geldi: İDO'ya dava açma aşamasındayız. Biletlerinizi, fatura ve fişlerinizi saklayınız.

IDO uyanıksa, uyanık sandıkları bir CEO bulduklarına sanıyorlarsa, merak etmeyin millet daha uyanıktır. Ne yapar yapar. İDO’yu (İstanbul Deniz İşletmeleri) ni de onların arkasında olanları da harcar. Yeter ki millet uyanmasın.

Derken, Devlet uyandı… Baktılar İdo’nun çevirdiği  apaçık fırıldıklar, açık seçik sömürgeciliğe dönmüş, millet bizar; herkes ağlıyor ve işler artık “Oy Meselesi”ne dönüyor… Birisi, “bu işler böyle olmaz…” dedi; ticaretin de, soygunculuğun da sınırları vardır. Bunu çok açık açık yaparsan ve herkes ağlamaya başlarsa, o zaman birileri el koyar.

İlk İtiraz Bursa’dan geldi. “Biz kendi ara vapurlarımızı çalıştıracağız..” dendi. İDO’dan bazı zayıf sesler, “Çalıştıramazsınız, bütün limanlar bizim elimizde…” mealinde sözlerle itiraz etti.

Hani ülkede özgür ticaret vardı… Hani, herkes tekel kurmadan , namuslu bir şekilde yarışarak, rekabet ederek ticaret yapabilirdi… Görüldü ki, bunun da engelleri konuyor. Bazı fırsatçılar, Tekel yaratmak için, her fırsatı kullanıyorlar…

İlk kez milletin yanında basın da yer aldı.  Basın da “YETER” deyince; baştakiler tavuğun boğazını çok sıktığını anladılar ve “şimdilik”  düşüncesiyle ve hem de “Özür dileyerek” fiyatları aşağıya çektiler. Milletin biraz direnişinin neler yaptırabileceğini, bu olayda gördük…

Eee biraz daha itiraz edecek olursak… Acaba neler olur, diye sormak kimsenin içinden geçmiyor mu? Çünkü İDO gibi şirketler, Holdingler piyasada o kadar çok ki… Almış başını gidiyorlar. Millet Ahhh, puf , diyor ama… İşte o kadar. Baştakiler, bildiğini yapıyor.

Ha gayret. Biraz daha. Neredeyse uyanacaksınız be!

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..