Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '22

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İDOB 18 MART ÇANAKKALE KONSERİ

İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ 18 MART KONSERİ

Çanakkale denince aklıma hep o kahramanlık öyküsü gelir. Ben yedek subaylığımı 1976-77 yıllarında Çanakkale’de yaptığım dönemde, bu büyük destanın yazıldığı toprakları karış, karış gezmiş, hayranlığım ve duygu patlaması nedeniyle gözlerim dolmuştu. İşte o günden beri bu topraklara, efsanenin yaşandığı topraklar gözü ile bakmışımdır. Kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi'nde verdiği mücadele yalnızca Türk tarihinin değil bütün Dünya tarihinin akışını etkileyecek derecedeydi. Bu cephede alınan başarılar Dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir.

Çanakkale Cephesi'nin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini de ateşlemiştir. Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda ne denli kararlı ve kahraman olduğunu sonsuza dek anımsatacak bir "Anıt cephe" dir. Çünkü Türk ordusu üstün muharebe taktiklerini, silah gücü bakımından çok üstün bir güce karşı ustalıkla kullanmıştır. Bununla birlikte, Dünya tarihi, Çanakkale'de Türk askerinin insancıllığını savaş alanlarında bile yitirmediğine, düşmanına dahi merhamet gösterebildiğine şahit olmuştur. Bu bir destandır ve egemenliğimiz böylece sağlanmıştır.

İşte bu destansı günlerin anısına, o günleri bizlere anımsatmak amacıyla, İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 18 Mart 2022’de Çanakkale Konseri ile Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde seyircileri ile buluşmaya hazırlanıyor. 18 Mart 1915’te, Yarbay Mustafa Kemal (Atatürk) önderliğinde tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi, Dünya tarihinin en önemli kahramanlık destanlarından biri olarak kabul edilirken, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının dönüm noktası olmuştur.

Bu özel gün için hazırlanan konserin programında şu eserlere ve sanatçılara yer verilmektedir:

A. ADNAN SAYGUN: “Bozlak” Mithat KARAKELLE

H. TURA: (Söz: Aytaç YALMAN) Şehitler Oratoryosu “Ey Mavi Göklerin Beyaz ve Kızıl Süsü” Serkan BODUR

H. TURA: (Söz: Aytaç YALMAN) Şehitler Oratoryosu “Akşam Olur Hasret Büyür” Serkan BODUR

U. CEMAL ERKİN: Üç Türkü “Divan” Ufuk KARAKOÇ

ANONİM: “Köroğlu” (Düzenleme: İlhan BARAN) Ufuk KARAKOÇ

ANONİM: “Dadaloğlu” Yoel KEŞAP/ Saz: Ufuk KARAKOÇ

ANONİM: “Selanik Türküsü” (Düzenleme: Turgay ERDENER) Yoel KEŞAP

ANONİM: “Yemen Türküsü” (Düzenleme: Serdar YALÇIN) Deniz LİKOS

E. DEMİREL: Ninatta Manni “Ağıt' Deniz LİKOS

A. KARLIBEL: (Şiir: Mehmet Emin YURDAKUL) Hastabakıcı Hanımlar İlahisi “Epilog ve Final” Onur TURAN (İlk hemşiremiz ve Çanakkale Kahramanı Hüseyin Safiye Elbi Hanım’ın hatırasına ve sağlık çalışanlarımıza ithafen…)

A. KARLIBEL: “Rıfat Bey’in Alay Marşı Üzerine Parafraz” Aydın KARLIBEL

A. KARLIBEL: Çanakkale Senfonik Şiiri “Final: Türkü” Tüm Solistler

V.KOSAL: “Türklük Marşı” Tüm Solistler

C.REŞİT REY: “Denizciler Marşı” Tüm Solistler

18 Mart 2022 Cuma Saat 20:00’de Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde, Çanakkale’yi gezerken duyduğum hisleri tekrarını tadacağıma inanıyor, şimdiden tüm sanatçılara başarılar diliyorum.

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..