Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '21

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İDOB'UN ROSSİNİ MUTFAĞI

İDOB SÜREYYA SAHNESİNDE ROSSINI’DEN BİR MÖNÜ SUNDU

Şimdilik konser etkinlikleri ile seyirci karşısına çıkabilen İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından ünlü İtalyan Besteci G. Rossini’den eserlerin yer aldığı piyano eşlikli “Rossini’nin Mutfağı”; konseri 21 Eylül Salı akşamı saat:20.00’de Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi’nde izleyicileri ile buluştu. Kurumun instagram sayfasından da canlı olarak yayınlanan konserde  İstanbul Devlet Opera ve Balesi solistleri; soprano Nazlı Deniz Süren, mezzosoprano Ayçin Sürücüer, tenor Ufuk Toker, bariton Murat Güney, bas Umut Tingür’e piyanist Fügen Yiğitgil eşlik etti.

Rossini, hayattan zevk almak için ihtiyaç duyduğumuz şeylerden biri kaliteli yemek yemenin olduğunu düşünürdü. Rossini de böyle düşünmüş olduğu için eserlerini opera literatürüne lezzetli yemeklerden oluşmuş bir menü olarak sunmuştur.

‘’Rossini Mutfağı’’ en lezzetli melodilerin birbirini takip ettiği bir konser sunumuydu. Bestecinin Sevil Berberi, Guillaume Tell, İtalya’da Bir Türk ve daha niceleri bu konserde seyircilerin beğenileri ile buluştu. Konserde şu eserler ve solistler yer aldı:

Il Turco in Italia: Selim, Fiorilla “Bella Italia…Serva…Servo” düet. Umut TİNGÜR, Nazlı Deniz SÜREN

Guillaume Tell: Arnold “Ne m'abandonne point…Asile héréditaire” Ufuk TOKER

Tre canzoni in dialetto veneziano: “La regata veneziana” Ayçin SÜRÜCÜER

Il Barbiere di Siviglia: Figaro “Largo al factotum” Murat GÜNEY

Maometto Secondo: Maometto “Sorgete, in sì bel giorno” Umut TİNGÜR

Il Barbiere di Siviglia: Il Conte d'Almaviva, Figaro “All'idea di quel metallo” düet, Ufuk TOKER, Murat GÜNEY

Il Viaggio a Reims: Contessa di Folleville “Partir, o ciel! Desio” Nazlı Deniz SÜREN

Il Barbiere di Siviglia: Rosina, Figaro “Dunque io son” düet Nazlı Deniz SÜREN, Murat GÜNEY.

Yılların deneyimli korrepetitörü Fügen Yiğitgil’in eşliğinde sahneye çıkan tüm solistlerin hepsi de son derece başarılıydı. Rossini’nin belcanto tekniğindeki şarkılarında hiç zorlanmadan görevlerini başarı ile yaptılar. Bununla birlikte, şarkı söyleyen solistlerin sahne üstündeki mizansenli yorumları izleyenleri son derece mutlu ederek alkışlarla cevap verdiler. Seyirciler ve ben bu akşam ilk kez kuruma katılan ve sesini ilk kez dinlediğim yeni solist mezzo soprano Ayçin Sürücüler’i izledik, kurumun geleceği için bir kazanım olan bu sanatçımıza başarılar diliyorum.

Konserin normal programı bu şekilde sona ermişti. Ancak, salonda yılların deneyimli bir Rossini yorumcusu olan Don Basilio seyirciler arasında oturuyordu. Onu 1980’lerde Sevil Berberi operasında, o zamanlar Türkçe çevirili operada çok izlemiştik. Bu Don Basilio, şimdilerde kurumun Müdür ve Sanat Yönetmeni olan bas Suat Arıkan’dı. Sahne üstündeki sanatçılar kendisini sahneye davet ettiler. Sahneye çıkan Arıkan da bu yemek mönüsüne farklı bir yemekle katıldı. Rossini’nin Sevil Berberi operasından, Dr. Bartolo’ya hitaben söylediği ‘’la calunnia è un venticello’’ adlı şarkısı ile bizlere yine eski günlerini yaşattı. Şarkı söylediği gibi, aynı zamanda mizanseni ile de salonu dolduran seyircileri coşturdu. Seyirciler de bu performansı karşılıksız bırakmayıp bolca alkışladılar.

İtalyan opera bestecisinin gerçek bir gurme olduğu söylenir. 39 yaşına kadar yaptığı bestelerle tanınır, daha sonra da kendini mutfak kültürüne adamış. Bestecinin bu özelliği de müzik icracılarına ilham olmuş ve bu formatta konserler düzenlenmektedir.

İDOB’un bu konserinin tekrarı 22 Eylül Çarşamba akşamı yine aynı saat ve salonda.

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..