Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

İdrar kaçırma tipleri nelerdir?

İdrar kaçırma tipleri nelerdir?
 

idrar kaçırma tipleri


Günlük hayatta aniden, istemsizce kendiliğinden idrarın idrar torbasından sızması olayına idrar kaçırma denilmektedir. Genellikle kadınlarda görülen bu hastalık, kadınlar üzerinde fiziksel ve psikolojik bir baskı oluşturmaktadır. Hatta hastalığın ileri aşamalarında tedavi edilmemesi soncunda kadınların günlük hayatlarında sürekli idrar kaçırma tehlikesinden dolayı stresli olmaları gözlemlenebilir. Bu durum, kadınların iş hayatını, aile yaşantısını ve sosyal hayatını son derece olumsuz etkilemektedir.

Günümüzde kadınlarda çok sık görülmeye başlayan bu rahatsızlık, utanç verici gibi görülmekte, tedavisinin sağlanması için çoğu kadın doktora gitmekten çekinmektedir. Konu sağlık ve hastalıklar olunca tedavi için en faydalı şeyin erken teşhis olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Erken teşhis sayesinde idrar kaçırma tipine olursa olsun rahatsızlığın tedavisi daha kolay sağlanmakta, vücutta tedaviyi önleyici bir etken varsa rahatsızlığın ilerlemesi engellenmektedir. Bundan dolayı özellikle doğurganlık çağında veya menopoz döneminde olan bayanlarda ortaya çıkan idrar kaçırma durumu fark edildiğinde hemen alanında uzman bir doktora muayene olunması gerekmektedir.

Günlük yaşam sırasında hapşırma ve öksürme gibi vücutta birçok kasın aktif olarak çalıştığı durumlarda, egzersizler ve yürüyüş sırasında, aniden ayağa kalkma gibi durumlarda çamaşırınızda ıslaklık oluşuyorsa idrar kaçırma rahatsızlığı ile karşı karşıyasınız demektir. Bu durumların gözlemlendiği anda hemen bir üroloji uzmanına başvurmalı, sorunun tedavisi sağlanmalıdır. İdrar kaçırma rahatsızlığının birkaç tipi mevcut tur. İdrar kaçırma tipleri aynı veya farklı yöntemler uygulanarak tedavi edilebilir, bu mümkün değilse hastalığın ilerlemesi engellenebilir. İdrar kaçırma rahatsızlığınız baş gösterdiğinde idrar kaçırma tipinin belirlenmesi ve tedavisinin uygulanması için uzmanlara başvurmakta acele etmeniz gerekmektedir.
İdrar kaçırma tipleri nelerdir?

Sebeplerine göre idrar kaçırma tipleri kategorilere ayrıldığında dört tip idrar kaçırma tipi karşımıza çıkmaktadır.

Stres tipi idrar kaçırma: Kadınlarda görülen idrar kaçırma tipleri arasında en yaygın olanıdır. Günlük hayatta gülerken, öksürme ve hapşırma gibi eylemler esnasında aniden gerçekleşmek şartıyla ciddi olumsuz etkileri mevcut olan stres tipi idrar kaçırma rahatsızlığının sebepleri; pelvik taban kaslarında görülen zayıflama durumu ve mesanenin boşalmasını sağlayan kaslardaki zayıflıktır. Pelvik taban yapısında kasların zayıflamasından dolayı meydana gelen idrar kaçırma sorunu, idrar zamanı gelinceye kadar üretranın kapalı kalmasının engellenemediği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bu durumlarda karın kaslarının uyguladığı baskı ve üretranın açık olmasından dolayı aniden idrar boşalması durumları görülmektedir.  Mesanenin boşalmasının kontrol edilemediği ikinci sebepte ise mesane kontrolünü sağlayan kaslar, zayıf düşmüş, mesanenin boşalmasını beklemeden üretranın açılmasını sağlamış olurlar.

  Urge tipi idrar kaçırma: tuvalet ihtiyacı gelmesi durumunda tuvalete kalkmaya çalışırken idrarın kaçması durumuna verilen addır. Stres tipi idrar kaçırma durumundan farklı bir şekilde pelvik yapıdaki kaslardan dolayı değil mesane kaslarının aşırı şekilde çalışmasından bu tip idrar kaçırma meydana gelmektedir.

  Miks tip idrar kaçırma: Urge ve stres tip idrar kaçırmaların birlikte görüldüğü durumlardır.

Taşma tipi idrar kaçırma: Mesanede taşınabileceğinden daha fazla idrarın mevcut olması durumlarında idrar ihtiyacı gelmeden aniden ufak miktarlarda idrarın sızması durumudur. Kişiler, bu tip idrar kaçırma rahatsızlığında sürekli mesanenin dolu olduğunu hissedecekler, bu rahatsızlıktan dolayı günlük hayatta tam olarak rahat zamanlar geçiremeyeceklerdir. ''idrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?'' başlıklı yazımda idrar kaçırma nedenleri ile ilgili bilgi vermeye çalıştım.
İdrar kaçırma tedavisi nasıl yapılmaktadır?

  İdrar kaçırma rahatsızlıklarının tedavisinde pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yönelik KEGEL egzersizi, manyetik koltuk, ilaç ve ameliyat tedavileri başlıca uygulanan tedavi şekilleridir. İlaç tedavisi, stres tipi idrar kaçırma tedavilerinde yaygın olarak kullanılırken ameliyat yoluyla tedavi pelvik ve mesane kas dokusunun sağlıkla çalışabilmesi için bu bölgelere belirli materyallerin yerleştirilmesi ile tedaviyi sağlamaktadır.
 

Prof. Dr. Ateş Karateke

www.ateskarateke.com

 
Toplam blog
: 34
: 844
Kayıt tarihi
: 21.02.14
 
 

Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı ve Ürojinekolog  www.ateskarateke.com ..