Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '18

 
Kategori
Genel Sağlık
 

İdrar Kaçırma ve Vajinal Enfeksiyonlar Arasındaki İlişki

İdrar Kaçırma ve Vajinal Enfeksiyonlar Arasındaki İlişki
 

İdrar kaçırma kişinin sosyal yaşantısını doğrudan etkileyen ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. İdrar kaçırma sorunun kadınlar arasında çok yaygın olduğu ancak bu sorunun yaygın olduğu kadar da çok saklandığı da bilinmektedir. İdrar kaçırma sorunu olan her 100 kadından 70’inin sorunu başka nedenlerden ötürü doktora gittiklerinde ortaya çıkmaktadır. Kadınların dörtte biri hayatının bir döneminde herhangi bir nedenden dolayı idrar kaçırma sorunu yaşamamış olsa da doktora başvuran kişi sayısı bu oranla kıyaslandığı zaman oldukça azdır. İdrar kaçırma beraberinde depresyon, özgüven kaybı, cinsel isteksizlik ya da cinsellikten korkma gibi sorunlara neden olabileceğinden mutlaka kısa sürede tedavi ettirilmesi gereken bir rahatsızlıktır. 
 
Enfeksiyon Neden de Olabilir Sonuç da
İdrar kaçırma sorunun pek çok nedeni olsa da vajinal enfeksiyonlar bu noktada özellikle incelenmelidir. İdrar kaçırmanın nedeni vajinal enfeksiyonlar olabileceği gibi aynı zamanda bu enfeksiyonlar idrar kaçırma sorunu yüzünden de ortaya çıkabilmektedir. İdrar kaçırmadan ötürü yaşanan hijyen sorunlarından ötürü de vajinal enfeksiyonlar meydana gelmektedir. Genital hijyen insanlar için oldukça önemlidir. Enfeksiyon başta olmak üzere mantar gibi farklı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olacağından mutlaka idrar kaçırma şikayetlerini doktora iletmek ve önlem almak önemlidir. Vajinal enfeksiyonu ciddiye almak ve idrar kaçırma sorunu ile olan ilgisinin tam olarak ne olduğunu öğrendikten sonra tedaviye başlamak en doğru karar olacaktır. 
 
İdrar Kaçırma Tedavisi 
İdrar kaçırma sorunu olan kişilerde bu sorunun nedeni tedavide oldukça belirleyicidir. Mesaneyi tutan bağların zayıflaması, mesane tümörleri ve rahim sarkması gibi nedenlerden dolayı idrar kaçırma sorunu yaşanıyorsa cerrahi müdahale yapılması gerekebilir. İdrar kaçırma tedavisi için uygulanan cerrahi müdahale oldukça basittir ve kinin normal hayatına bir gün içerisinde dönebilmesini mümkün kılar. Cerrahi olmayan idrar kaçırma tedavilerinde ise kişinin pelvik kaslarına yapılan egzersizler ile sorunun düzeltilmesi amaçlanır. Kişinin fiziksel durumuna göre 10 haftaya kadar düzenli olarak devam ettirilen egzersizler ile idrar kaçırma sorunu çözümlenebilmektedir. Eğer hamilelik sürecinde idrar kaçırma problemi ortaya çıktıysa tedaviye karar vermek için doğumun gerçekleşmesi beklenir. Hamilelikte ortaya çıkan idrar kaçırma problemi çoğunlukla geçici olduğunda bu süreci gözlemlemek doğru tedavi kararı açısından önemlidir. 
 
Doç. Dr. Taner Usta
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
 
 
Toplam blog
: 43
: 47
Kayıt tarihi
: 01.10.18
 
 

1974 Antakya doğumlu olan Prof. Dr. Taner Usta, orta öğretimini Özel İçel Koleji'nde, liseyi ise T...