Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '19

 
Kategori
Sağlık
 

İdrar Rengi ve Anlamları

Belli bir yaştan sonra insan sağlığına daha çok önem veriyor. Yakınımızdaki özel bir hastahanede bazı tetkikler yaptırırken doktorumdan İdrara Rengi ve Anlamları hakkında aşağıdaki bilgileri aldım ve sizlerle paylaşmak istedim. Sağlıklı mutlu günler dilerim.

NAHİDE ÇELEBİ

İdrar rengi, aslında vücutta bir problemin olduğunu belirtebilir. Renk belki de bazı hastalıkların habercisi olabilir. Tıp biliminde genel olarak normal renkten sapıldığında bir klinik vaka olduğu düşünülür. Mesela sarılık hastalığında, deri, göz ve mukozaların rengi sarıya dönmektedir. Bunun için normal olan bir yapıda dahi renk değişimin tespit edilmesi oldukça önemlidir. İdrar da bu yapılardan bir tanesidir.

İdrarın rengi normalden daha değişikse bu belki de hastalık ya da bozukluğun göstergesi olarak kabul edilebilir. Bundan dolayı eğer vücudumuzda bir hastalık varsa idrar rengine bakarak, bu hastalığı erken bir aşamada iken tespit etmek de mümkündür.

İdrar üreten organlarımız böbreklerdir. Böbreklerin ana görevi kanı filtre etmektir. Bu filtre işlemi sırasında; şeker,  vitamin, amino asitler ve su gibi maddelerin kanın dolaşımında tekrar yer almasını sağlamaktadır. Bu devir daim işleminin ardından üre, ürik asit, normon atıkları, kreatinin ve toksin gibi vücudun atık maddeleri, idrar ile birlikte dışarı atılır.

İdrarın normal rengi soluk sarıdır. Bu rengin kaynağı ise ürorom isimli bir maddedir. Özellikle böbrek ile ilgili hastalıklardan kaynaklı olarak idrarın renginde de bir değişme söz konusu olabilir. Bu durum ile birlikte vücudumuzdaki kırmızı ve beyaz kan hücreleri, proteinler ya da boyalar idrara karışabilir. Böylelikle idrarın da rengi değişebilmektedir. İdrarın rengi ise hastalığın tanısı için oldukça önemlidir.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..