Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen Emel Yılmaz

http://blog.milliyet.com.tr/emelyilmaz

09 Temmuz '21

 
Kategori
Beslenme
 

İdrar yolu enfeksiyonu; ilk 10

                                    İdrar yolu enfeksiyonlarında hangi bitkiler faydalıdır?
 
Oldukça yaygın olan idrar yolu enfeksiyonları, günlük yaşantımızı olumsuz etkilemektedir. Kimi zaman tedavi edilse bile sık sık tekrarlayan, kimi zaman akut bir rahatsızlıktır. Peki, doktorunuzun önerdiği ilaçlar dışında hangi bitkiler ve/veya bitkisel takviyeler kronik durumlarda kullanılabilir? Ya da hangi meyveleri düzenli olarak tükettiğinizde bu şikayetleri minimalize edebilirsiniz? Kullanmadan önce, sağlık bilgilerinize hakim bir uzmana sormanız, sağlığınız açısından daha güvenli olacağını unutmayınız.
 
İlk On’a giren bitkiler:
 
1. Ayı üzümü: Arctostaphylos uva-ursi, (Bearberry) › idrar yolu enfeksiyonlarında ve böbrek taşında etkilidir. Yaprakları kullanıldığından ötürü bu bitkiyi takviye olarak kullanmanız daha uygun olur.
 
2. Isırgan otu: Urtica dioica, (Dead Nettle) › idrar yolu enfeksiyonları, prostat ve ürolitiazis durumlarında faydalıdır. Yaprak, toprak üstü kısımları ve kökleri kullanılır. Bu yüzden yapraklarını salatalarda kullanabilirsiniz. 
Kalp ve böbrek yetmezliğinin neden olduğu ödemlerde tedavi için uygun değildir. 
 
3. Kara hindiba veya radika: Taraxacum officinale, (Dandelion) › idrar yolu enfeksiyonları tedavisinde toprak üstü kısımları ve kökleri kullanılır. Salatalarınızı çeşitlendirmek için çok güzel ve faydalı bir alternatif olabilir.
 
4. Maydanoz: Petroselinum crispum, (Parsley) › idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşı rahatsızlıklarında etkilidir. Mutfakta kullanımı daha çok salatalarda, yemeklerde ve çorbalardadır. Bazen garnitür olarak kullanılır. Maksimum fayda sağlayabilmek için her gün düzenli miktarlarda tüketebilirsiniz. 
 
5. Ardıç meyveleri: Juniper communis, (Common juniper) › idrar yolu enfeksiyonlarında ardıç meyvelerini düzenli olarak her gün 1 avuç öğünlerinize eklemeniz faydalı olacaktır. Unutmamanız gereken ise ardıç bir meyvedir ve fruktoz içerir.
 
6. Kuşkonmaz: Asparagus officinalis, (Asparagus) › ürolitiazis durumlarında çok faydalıdır. Mevsiminde bulduğunuz kuşkonmazı gerekirse dondurucuya stoklayıp yıl boyunca çorbasını veya sotelenmiş halini tüketmeniz üretra’da taş oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır.
 
7. Su teresi otu: Nasturtium Officinale, (Watercress) › idrar yolu enfeksiyonları için antiseptik görevini görür. Su teresi otunu yine salatalarınızda rahatça kullanabilirsiniz. Avrupa’da ise çorbalarda kullanımı daha çok yaygındır. 
 
8. Hatmi: Althaea officinalis, (Marshmallow) › sistit şikayetlerinde çok yararlıdır. Bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlarda hatmi bitkisi antimikrobiyal ve antibakteriyel etkilerinden dolayı yaygın olarak önerilmektedir. Burada belki bitkinin farmasötik formunu kullanmak daha uygun olabilir. 
 
9. Kranberry -Turna yemişi: Vaccinium macrocarpon, (Cranberry) › üriner sistem enfeksiyonların tedavisinde ve önlemesinde Turna yemişi çok etkilidir. 
Taze veya kurutulmuş meyveleri ve meyvelerden hazırlanan içecekleri rahatça kullanabilirsiniz. Yine bir meyve olan Turna yemişini sınırsızca tüketmek zararlı olabilir. Hızlı bir sonuç almak için bitkisel takviye olarak düşünülebilir. 
 
10. Gilaburu meyvesi: Viburnum opulus, (Water-elder) › böbrek taşlarını önlemek için kullanılır.
Meyve, kurutulmuş olgun meyveleri ve içecek şeklinde Gilaburu meyvesi çok yaygındır. Meyve olarak tüketildiğinde miktarlarını kaçırmayalım. İçecek şeklinde tüketildiğinde ilaveten şeker katılmadığına dikkat edelim. 
 
Bazı bitkilerin kendisi tüketilirken, bazı bitkilerin ise takviye edici gıda olarak alınması daha uygundur. Şayet bitkisel takviyeler doğru kullanılırsa, hızlı sonuç alınabilir.
 
Sağlıklı günler dileği ile…
 
Uzm. Dyt. Emel Yılmaz
 
Mail: info@emelyilmaz.com.tr

www.emelyilmaz.com.tr 

Facebook

Instagram

Linkedln
 
Toplam blog
: 76
: 56
Kayıt tarihi
: 18.04.16
 
 

Sağlıklı Beslenme ve Diyet konularında araştırmayı ve insanlara yardımcı olmayı amaç edinmiş biri..