Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '07

 
Kategori
Güncel
 

İETT nereye?

Sessiz sedasız İETT ulaşım ücretlerine %50 zam yapıldı. Eskiden 1.25 YTL'ye gittiğimiz yolu şimdi 1.875 YTL'ye gidiyoruz. Çünkü ücretsiz aktarma kaldırılıp yerine saçma sapan bir uygulama getirildi. Peki o iğne deliğinden ip geçirseler duyurdukları gibi her yere ilanlar, afişler asarak duyurmalar nerde? Her yaptıklarını oraya buraya gözümüze sokarcasına asıyorlar ya. Ama bu saçma uygulamayı nedense tesadüfen öğreniyorsunuz. Bir gün otobüse biniyorsunuz ve hiç haberiniz olmadan, ücretsiz aktarma yaptığınızı zannederken akbilinizden para çekiliyor. Sonra ne olduğunu anlamak için şoföre soruyorsunuz. Ancak o zaman öğreniyorsunuz. Bu "uyutma politikası" da nedir? Bu kadar koyun yerine konan başka bir millet daha var mı dünyada? Madem enflasyon yok niye herşey zamlanıyor. Madem enflasyon yok yol ücretlerine %50 zam ne demek? İkiden fazla otobüs değiştiren insanlar zaten "aylık akbil" kullanıyorlardı. Zira yeni sistemin onlara da bir faydası yok. Kaldı ki "ücretsiz aktarma" belediyenin trafik akışını rahatlatmak amacıyla ulaşım güzargahlarını değiştirmesinden dolayı başlattığı bir uygulamaydı. Çünkü değişikliklerden önce Taksim'e tek otobüsle gidebiliyorken yeni uygulamada otobüsler Şişli'den ring yapmaya başlayınca otobüs-metro arasında zorunlu olarak ücretsiz aktarma başlatmışlardı. Bilet ücretlerine %10 zam yapsalar bir dereceye kadar kabul götürür. Ama %50 zamma karşılık gelen bu uygulama halkı resmen kandırmaktır. Kadir Topbaş belediye başkanı olduktan sonra yapılmış pek çok yanlış trafik politikası yüzünden günün her saatinde hayatımızı saatlerce yollarda geçiriyoruz. Bir de bu işkence için artık %50 daha fazla para ödeyeceğiz.

İnsanlara toplu taşıma araçlarını daha cazip hale böyle mi getirecekler. İnsanlar hesap yaptıklarında toplu taşıma araçları ile özel otomobiliyle gitmesi arasında çok büyük bir fark yoksa neden o tıklım tıkış otobüslerle gitmek istesin ki.
Ayrıca İETT'nin bir diğer yanlış uygulaması da şoförlerin akbil ticareti yapmalarıdır. Akbili ver, parayı al, para üstü ver. Bu esnada akbili şoförden alan yolcu arkasında kuyruklar ve doğal sonuç olarak durakta eskisinden daha uzun süre beklemeler. Hem bu durum ne kadar yasal? Bilmiyorum ama öğrenmek istiyorum. Şimdi tam akbil 1.25YTL ama İETT şoförüne sorduğunuzda sizden 1.40 YTL talep ediyor akbil için. Yani bir yerde vergilendirilemeyecek bir kazanç elde etmeye başlıyor. Bunu yaparken de arkasına Belediye izin ve desteğini alıyor. Peki böyle bir uygulama size "benim memurum, benim işçim işini bilir" politikasını hatırlatmıyor mu? Rahmetli diyemeyeceğim bir şahsın malum söylem ve uygulamaları bu toplumda ahlaki çöküşü başlatmamış mıdır? PKK terörünü başımıza bela eden, çocuklarımızın hayatlarının baharında ölmelerine neden olan uygulamaları yapan insanın hayattayken yaptığı politikalar yüzünden ülkemizin başına koca bir çorap örüldü.
Susuyor ve her başımıza geleni çekiyoruz. Bizi ilgilendirmeyen şeylerden geçtim bari bizi direkt etkileyen olaylara tepkilerimizi gösterelim. Avrupa ülkerindeki insanlar bizler gibi her önlerine sunulan uygulamayı kabul etmiyor. Ufacık benzin zamlarında bütün ülke tek vücut olup zammı geri çektirebiliyor. Bu uygulamanın adı zam bile değil.

İETT hizmet için vardır halkın üzerinden kar sağlamak için değil. İETT zarar ediyormuş demek ki belediye paralarını yanlış yerlere aktarıyor. Kaldırım taşı ihaleleri, çiçek ihaleleri yaparak gözümüzü boyayacak adına hizmet bile diyemeyeceğim uygulamalara paraları akıtarak birilerinin ceplerini dolduracaklarına lütfen sağlamaları gereken asli hizmetleri dört dörtlük ve en ucuz şekilde halka sağlasınlar. Mezarların üzerinden geçerek yol açıyorlar adeta. Niye çünkü yollar yeterli gelmiyor. Oysa yolları genişletip daha çok araba alacak hale getireceklerine İETT vb. toplu taşıma araçlarına alternatif şeritler açarak insanları toplu taşımaya yönlendirsinler. Sizin aracınızla 1 saatte gittiğiniz yolu bir toplu taşıma aracı özel şeritten giderek 20 dakikada gitse ve bir de çok daha ucuza mal olsa yine de kendi aracınızla gidermisiniz? İşte bizlerin düşünebildiğini belediyeler, yani bize hizmet etsin diye seçtiklerimiz, kendilerini bizlere hizmete adayanlar nasıl düşünemiyorlar yada neden düşünmek istemiyorlar anlamak zor. Aslında kolay da...

Neyse anlamamış olalım biz yine de...

 
Toplam blog
: 17
: 4410
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

Yazmayı seviyorum, fikirlerimi paylaşmayı da seviyorum. Dolayısıyla işte burdayım. ..