Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '12

 
Kategori
KOBİ
 

İflas etmek isteyenlere uzmanından parlak fikirler /27- Gizlilik

İflas etmek isteyenlere uzmanından parlak fikirler /27- Gizlilik
 

GİZLİLİK


Erken öten horozu keserler. Neyi ne zaman nerede söyleyeceğini bilemeyen bir insanın, ne doğru dürüst satış yapması, ne gerçek anlamda başarılı bir yöneticilik yapması ne de insanları ikna etmesi mümkündür. Eğer çeneniz düşük bir insansanız, lütfen konuşmalarınızın çok küçük bir kısmını kendiniz ve işinizle ilgili şeylere ayırınız. İllaki bir şeyler söylemek zorunda hissediyorsanız havadan sudan şeylerden konuşun. Bir şey satmak isterken önceki bir müşteri ile yaşadığı sorundan bahseden, bir şey almak isterken alacağı ürünü başka bir yerde daha iyi şartlarda bulamadığını söyleyen şaşkın insanlara rastladım. Konuştukça batanlardan olmayın.

Size önemsiz gelen bazı şirket bilgileri, rakipleriniz için çok büyük önem taşır. Hazırladığınız teklifi sadece o işle ilgili kişiler görmelidir. Rakip bir şirketin sahibinin akrabası yanınızda çalışıyor olabilir ve bir aile toplantısında sizin rakamınızı ağzından kaçırıverebilir. Daha kötü senaryolar da akla geliyor ama burada bahsetmek bile istemiyorum. Vergi kayıtlarınız, arge çalışmalarınız, personel dosyalarınız, arşivleriniz, finansal durumunuz, teklifleriniz ve hatta bazen fiyat bilgileriniz dahi belli gizlilik seviyelerine ihtiyaç duyar. İşyerinde herkes ihtiyacı olanı bilmelidir. Bilgi demek para demektir. Bazı bilgileri paylaşmak konusunda ketum davranmak şarttır. Şeffaflık konusunda atılan nutuklara pek fazla itibar etmeyin. Personelinizin bilgilerini de paylaşmamalısınız. Birinin ne kadar ücret aldığını diğeri bilmemelidir.  Müşterileriniz ve tedarikçileriniz sizin hakkınızda bildikleri şeyleri ummadığınız zamanda size karşı kullanırlar. Şirket bilgileriniz onların sizden beklentilerini yükseltebilir.

Parlak iş fikirlerinizi her yerde anlatırsanız, çizimlerinizi, patent başvurularınızı, personel alımı ile ilgili kayıtlarınızı, etrafa saçarsanız bir de bakmışsınız iş fikirleriniz başkaları tarafından hayata geçirilmiş veya işten çıkardığınız size kızmış bir elemanınız, şirketin mahrem konularını etrafa saçmaya başlamış olabilir.

Artık başka birinin bilgisayarına, e-postalarına girmek sandığınızdan çok daha kolay . İki emlak firmasından birisinin, diğerinin müşteri yazışmalarını takip edip müşterilerini ayartmaya çalıştığına şahit olmuştum. Sizin yazışmalarınızın, verdiğiniz tekliflerin hatta sözleşme metinlerinizin bilgisayar ağları üzerinden aktarıldığını ve rakipleriniz tarafından gizlice takip edildiğini düşünmek bile istemezsiniz. Bu konuda ciddi önlemler alın. Bilgisayarınızı açık bırakıp gittiğinizde olabilecekleri de unutmayın. Siz ofiste değilken istemediğiniz kişiler her türlü şirket dosyanızı karıştıramamalı. Bu konuda önlem alın.

İnsanlara ihtiyaç duydukları bilgiden fazlasını vermenin hiç bir anlamı yok. Ketum olmanın da hiç bir mahsuru yok.

 
Toplam blog
: 34
: 1357
Kayıt tarihi
: 30.01.12
 
 

İTÜ Mimarlık fakültesi Mimarlık bölümü mezunuyum. Mimarlık ve fotoğraf ilgi alanlarım. Kendi ofis..