Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '12

 
Kategori
KOBİ
 

İflas etmek isteyenlere uzmanından parlak fikirler /28- Kiralama

İflas etmek isteyenlere uzmanından parlak fikirler /28- Kiralama
 

KİRALAMA


Sahip olma içgüdüsü bazen yanıltıcı olabiliyor. Bir şeylere sahip olmayı bir ilerleme ve güç kazanma belirtisi olarak görmeyin. Eğer ticaretle uğraşıyorsanız, paradan para kazanıyorsanız paranızı neye yatırdığınıza çok dikkatli karar vermek zorundasınız. Şehrin en iyi yerinde işyeri açmak için düşündüğünüz dükkânı kiralama imkanı varken satın almak çoğu zaman akıllıca olmaz. Yıllık kira bedeliniz kadar paradan daha fazlasını, dükkanı satın almak için yatırdığınız parayı işinizde kullandığınızda kazanabiliyorsanız kiralamayı tercih edin. Tabii burada başka faktörler de olabilir; Gayrimenkulün değerlenmesi, bulunduğu mevkinin kaçırılmaması gerekliliği, kiralama seçeneğinin mevcut olmaması, kısa zaman sonra gayrimenkulü terk etme zorunluluğu riskinin oraya yapılan yatırımı heba edebilme ihtimali vs.

Örneğin araç filosuna ihtiyaç duyuyorsunuz. Araçla ilgili kasko giderleri, tamir ve servis giderleri, trafik sigortası, yıllık vergileri, amortisman gideri, muayene masrafları, araçla ilgili işlemlerin sizden alıp götüreceği mesai, ve satın aldığınızda araçlara yatırdığınız paranın kasanızda durduğunda size kazandıracağı para miktarı toplamı kiralama bedelinden yüksekse kiralama seçeneği daha iyi bir seçenek demektir.

Kiralama seçeneğini menfaatleriniz doğrultusunda iyi bir şekilde kullanma bir çeşit kredi kullanma yöntemidir. Ancak bu kredi kullanma yönteminde kredi limitinizden bir şey eksilmez.

Burada bir şeyi daha söylemeden geçmemeliyim. Kiralama yapmak demek periyodik olarak yapmanız gereken, bitmek tükenmek bilmeyen ödemeleriniz olması demektir. Para kazanıyorken bu rahatsız edici olmaz. Fakat kriz dönemlerinde, işlerin durduğu dönemlerde, işletme sermayeniz yeterli değilse ki genelde öyledir, ödeme güçlükleri yaşamaya başlarsınız. Sürekli giderleri yüksek olan işletmeler kriz dönemlerini atlatmak konusunda diğerlerine göre daha çok zorlanırlar.

 
Toplam blog
: 34
: 1357
Kayıt tarihi
: 30.01.12
 
 

İTÜ Mimarlık fakültesi Mimarlık bölümü mezunuyum. Mimarlık ve fotoğraf ilgi alanlarım. Kendi ofis..