Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '13

 
Kategori
KOBİ
 

İflas etmek isteyenlere uzmanından parlak fikirler /32-

İflas etmek isteyenlere uzmanından parlak fikirler /32-
 

ÖRNEK BATIŞ ÖYKÜLERİ


Size anlatacağım iflas hikâyeleri tamamen yaşanmış hikâyelerdir. Bu iflas örneklerini seçerken mümkün olduğunca yol gösterici olanları tercih ettik ki iflasa giden yolu gösterip ondan uzak durabilesiniz.

I. Ortak olmanın cezası da var.

Bir eski dostumuzun inşaat malzemeleri satan dükkânının aniden boşaldığını görünce şaşırmıştık çünkü işleri çok iyi gidiyordu. Ne zaman işler nasıl diye sorsak harika, canavar gibi, mükemmel diye cevap verirdi. Bazıları bunu bir taktik olarak böyle söylerler. Ama onun işleri gerçekten iyi gidiyordu. Peki neden durduk yerde iş yerini kapatmıştı?

Bir gün kendisini telefonla aradık. Genellikle böyle durumlara gark olanların ya telefon numaraları değişmiştir ya da cevap vermezler. Arkadaşımızın telefonu değişmemişti ve hemen cevap verdi. Arka caddedeki yeni adresini tarif etti. Vardığımızda gördük ki aynı işi yapıyordu ama isim değişmişti. Girişte çalışanlar ismini söylediğimizde endişe içinde orada bulunmadığını falan söylediler. Ancak bizi beklediğini anladıklarında rahat bir nefes aldılar.

Sonra başına gelenleri dinlemeye başladık. Sıradan bir gün durduk yerde bankanın birinden bir icra gelir. Hiçbir borcu yoktur. Ne vergi borcu, ne kredi borcu ve ne de sigorta borcu. Üstelik epey yüklü miktarda tatlı yatırımlar için ayrılmış nakit parası da vardır. İşin aslını öğrendiğinde büyük bir şok yaşar.

İşlettiği ticarethane anonim şirkettir. Tüm idaresi ondadır. Fakat aslında %25 ortaktır. Aynı ortaklık yapısı ile ortak olduğu başka bir şirket daha vardır. O şirketin de yönetiminde adı geçer fakat aslında resmiyet dışında hiçbir rolü yoktur. Sonra can sıkıcı gerçeği öğrenir. Ortakları diğer şirketi fena halde batırmıştır. Kredi borçları altından kalkılamaz hale gelmiştir. Ve diğer ortaklar kişisel mal varlıklarını kaçırmayı başarmışlardır. Olan bitenden habersiz olan bizim arkadaş üzerine kayıtlı yığınla arsa, depo dolusu inşaat malzemesi vs ile ardı arkası gelmeyen saldırılara yakalanmıştır.

Borçlar diğer şirketin olmasına rağmen alacaklılar rahatlıkla kendi işlettiği şirkete hücum edebilmektedir. Peki bu nasıl olabilmektedir. Olabilmektedir çünkü hukuken ortaklık yapıları aynı veya benzer şirketler birbirinin işlemlerinden sorumludur. Bunu öğrendiğinde iş işten geçmiştir. Anonim şirket söz konusu olduğundan kişisel hesapları ve mal varlığı da alacaklılara yem olabilmektedir.

Bütün bunlar olurken bir hata daha yapar. Hukuki ve mali olarak yeterince araştırmadan bir şirketten diğerine borç ödemek için para aktarır. Bu iyi niyetle yapılmış işlem şirketinin iflasını istemesine de engel olur. Çünkü hileli iflas riski taşır. Bu da yüz kızartıcı bir suç ve hapis cezası anlamına gelir.

En güvendiği banka müdürleri ona en vahşice saldıranlar olur. Neredeyse tüm mal varlığı kendisine ait olmayan borçlara gider. Yıllarca borç ödemek zorunda kalır. Asıl borçlular hiç oralı olmazlar. Son görüşmemizde hala borç ödemeye devam ediyordu. Ama pozitif enerjisinden bir şey kaybetmemişti.  

 
Toplam blog
: 34
: 1357
Kayıt tarihi
: 30.01.12
 
 

İTÜ Mimarlık fakültesi Mimarlık bölümü mezunuyum. Mimarlık ve fotoğraf ilgi alanlarım. Kendi ofis..