Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '13

 
Kategori
Kuş Gözlem
 

Iğdır kuş gözlem evinde halkalanan kuşlar

Iğdır kuş gözlem evinde halkalanan kuşlar
 

Bugünlerde televizyon belegesel kanallarında seyrettiğim bir programda anlatılanları sizinle paylaşmak istiyorum.

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde bulunan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi anlatılıyordu bu programda. 2006 yılında kurulan ve yerli yabancı kuşseverlerin büyük ilgisini çeken kuş gözlem evinde kuş halkalama işlemi yapılıyormuş.

Şimdi kuş halkalama nedir diye soracaksınız. Programı seyredene kadar bana da yabancı olan bu konuyu kısaca size de anlatayım.Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi, Kuzey Doğa Derneği işbirliği ile yürütülen bu çalışmalarda bir çok uzman , kuşları belirli metotlarla yakalıyorlar ve ayaklarına üzerinde bir numara olan halka iliştirdikten sonra salıveriyorlar.Verdikleri bu numarayı da bilgisayara kaydediyorlar. Bu numaralama internet kanalı ile bir çok ülkede, Afrika'da dahi siteden takip edilebiliyor. Aynı şekilde dünyanın başka bölgelerindeki kuş gözlem evleri de orada tuttukları kuşları numaralıyorlar. Bir gün tuttuğunuz bir kuşun ayağındaki fişi bilgisayardan kontrol ederek bu kuşun daha önce Güney Afrika'da olduğunu ve orada fişlendiğini öğrenebiliyorsunuz.Keza sizin burada fişlediğiniz bir kuş bir süre sonra dünyanın başka bir ülkesindeki gözlem evinde bulunabiliyor. Bu sistemle iklim, kuşların göç yollları ve diğer doğa olaylarını da takip etme imkanına sahip oluyorsunuz.

Bugüne kadar Aras Kuş Gözlem Evinde bu metotla 40 bin kuş halkalanmış ve 250 kuş türü tesbit edilmiş.Sadece 2012 yılında göç yolunda 101 türden 4118 kuş halkalanmış. 101 türden 6 si Çuluk, Derekuşu, Çam Baştankarası, Keten kuşu, Yeşil Arkuşu, Çalı Bülbülü ilk defa Iğdır'da halkalanmış.

Bu merkezde görev yapan Kuzey Doğa Dreneği Başkanı A.B.D Stanford Üniversitesi Ekoloğu Dr. Çağan Şekercioğlu , bu merkezle birlikte Türkiye'de üç kuş halkalama istasyonu olduğunu belirtiyor. Aras Vadisinin korunması gereken zengin bir doğal bölge olduğunu, yaban özelliğinin korunması için daha çok çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Dr. Şekercioğlu, denizin olmadığı Aras vadisinde 250 tür kuşun bulunmasının çok önemli bir özellik olduğunu da sözlerine ilave ediyor.

Belki diyeceksiniz ki işimiz mi kalmadı kuşları takip ediyoruz.Daha önemli iş yok mu.İşte doğaya ,yaban hayatını korumaya gerekli özeni göstermediğimiz için bugün doğada bizi zor duruma düşüren bir dizi olayı yaşamak zorunda kalıyoruz.

Hem o kuşlar o kadar şirin ve güzel ki. Ben eminim ki o kuşları halkalamak amacı ile Aras Kuş Gözlem Evine toplanan bir çok yerli ve yabancı uzman yaptıkları işten, bulundukları harika doğal çevreden çok memnun ve kuşları takip etmekten çok mutludur.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..