Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '09

 
Kategori
Kitap
 

İğneli Koltukta 4.5 Yıl

İğneli Koltukta 4.5 Yıl
 

İzlenimler, Gizemli Bir Söyleşi: Nabide Kılınç

İĞNELİ KOLTUKTA 4.5 YIL, LALE AYTAMAN


Dün gece okuduğum kitabın sonuna geldim. “İğneli Koltukta 4.5 Yıl”. Yazarı. Muğla’da 1991’ li yıllarda Valilik görevini yürüten Lale Aytaman.

Lale Aytaman uygarlıkların içinde Karia’da mutlu ve üretken çalıştı. Arkasında bir dolu proje bıraktı.

Türkiye’nin ilk kadın valisi Lale Aytaman. Yaşayan Muğla’nın en canlı projelerine imza attı. Karia uygarlığının doğuşundan bugüne gelen sürecini gün ışığına çıkartmakta, duruşu ve üretkenliği ile katkıda bulunmakta idi.

Projeleri arkasından meyve verdi. Bunu bir örnekle açıklayalım. Sonraki yıllarda, Gazeteci Halil Eğriboyun pazarda bir gün köylü vatandaşa rastlar, kendisine, “ sen köyümüzde bağcılık projesi başlatılırken Vali Hanım’la birlikte gelen gazeteci değil misin?” diye sorarak, devam eder; “Valimize selam söyle, bağlarımız ilk meyvelerini verdi., gelip görsün” diye anlatır. Bunun ardından gazeteci Halil Eğriboyun o dönemin Muğla Valisi lale Aytaman’ı arayıp, haber verir, söyler...

Lale Aytaman, bağcılık projesi ile ilgili o dönemde başlatmış olduğu projeler için toprak analizleri yaptırır. Bağcılık bu yörede eski çağlardan bu yana en elverişli ürün olarak yetişir. Bunu tekrar canlandırmak, yörenin candamarı haline getirmek için uğraş verir. Şaraplık üzüm yetiştirmek için pek çok yerde bölgesel dikim alanları seçilerek, üretime katkıda bulunmak için projelerini devreye koyar.

Kitabı okurken üstüne notlarımı aldım.. Muğla’ya atanacağı bir zamanda diplomat olan eşi Reha Aytaman şöyle der; “Önüne dosyalar gelecektir. Gelen dosyayı sondan başlayarak tetkik etmelisin. En baştaki sayfa sana konu hakkında fikir vermez. Gelişmeleri arkadan başlayarak takip edersen değerlendirmeni doğru yaparsın. En sonunda sunulan yazıya imzanı atarken, tereddüt etmene gerek kalmaz.

Lale Aytaman görev yaptığı yıllarda hep bunu uygular...

Muğla’da doğa tarihi müzesi, “Türkiye’deki ilk doğa tarihi müzesi”dir. Özlüce’de çıkan eserleri fosilleri sergilemek, insanlığın hizmetine sunmak, geçmişten geleceğe tarihe saygılı bir davranışın örneğidir, lale Aytaman’ın ve dönemin Kültür Müdürü Mustafa Pabuçcuoğlu’nun projeleridir.

Valilik Konağı için büyük bir koşturmaca, restorasyon projesi hazırlanır. Muğla’nın kendi dokusuna yakışır yenilenir, ilave işler yapılır. Valilik Konağı yenilenmesinin içersindeki heyecan ve koşturmaların yer yer en canlı tanığıyım. Her ne kadar Valim lale hanım beni görevlendirmek istese de, ben hep Kültür Müdürlüğü kurumuna hayran olurum, kültürel tüm özlerine...Dönemin Valisi lale Aytaman’ın canlı ve üretken, dopdolu geçen çalışmalarının yakın heyecanını yüreğimde duyar ve yaşarım.

İğneli Koltukta 4.5 Yıl kitabı, çocukluk döneminden başlayarak valilik dönemine kadar uzanır.

Muğla’da eserleri gün yüzüne çıkardıkça heyecan duyar, Örneğin İassos’daki tarihe tanıklık eden süreci gün ışığına çıkarır. Bu eserlerin ve projelerin de zaman zaman hala takipçisi olmakta, Muğla’yla ve Muğla insanının özgün yaşamıyla, iç içe durmaktadır. Kitabında der ki; açılışını İsmail Cem(bir yıldız gibi kayıp, gelip geçen dönemin Kültür Bakanı) ve eşi Elçin Hanım’la yapar..

Kitabın kapak fotoğrafına baktım; bana şunları anımsatıyor, Valilik Konağının yanındaki kaldırımdan yürüyorum, başımı yan tarafa çevirdim. Atatürk heykelinin önünden arabasıyla geçmekte, Lale Aytaman... kitabın kapağındaki resmi... Giysiler özenle seçilmiş. Sonraki dönemde özel dokuma türü giysilerle...

Dokumadan bahsedelim biraz da; MELSA Muğla El Sanatları Dokumacılığı ürettiği işten, tüm kadınları harekete geçirdiği Yeşilyurt’tan dünyaya yayılan bir vizyon oluşturan projesidir. Bu proje için ne kadar canla, başla çalışmıştır...

Büyük Atatürk’ün Türk Kadınına verdiği hakların en çağdaş , en olgun, en üretken, en çalışkan, temsilcisidir.

Datça’ya badem festivali’ni getirir. Festivalin iki ana amacı şudur; hem Datça bademinde üretici olmak,

hem de Datça turizmini hareketlendirmek, renklendirmek adına kolları sıvar, bunların hepsini bir bir yaşama geçirir. Şimdi Datça’da Can Yücel günleri düzenlenmektedir. Can Yücel Datça’ya kalbini, gönlünü koymuş.


Yaşadığım yöremin anılarından yıl 1995. Yerkesik Kütüphane Etkinliklerinde, Yerkesik doğumlu fotoğraf sanatçısı Muammer Deniz ve Muzaffer Deniz kardeşler yaşadıkları ve doğdukları beldede fotoğraf sergilerini açarlar. Etkinliğimize Muğla Vali Yardımcımız Ramazan Urgancıoğlu katılır. Fotoğrafın bir tanesi Lale Aytaman’ın tütün tarlasında çekilmiş bir fotoğrafıdır. Fotoğrafın sahibi Muammer Deniz Vali Yardımcımız Ramazan Urgancıoğlu’na tütünün ne zor iş olduğunu, bellerin büküldüğünü anlatır ...

Yerkesik beldemden bu kitaba anlatı ve yorum getirmek, o dönemin Valisi Valimiz lale Aytaman’a sevgimiz ve saygımızı iletmek, kitapla gelen bir esinti oldu...

Kitabın son sayfalarında dolaşıyorum.

Gecenin doyulmaz, çağdaş tadlar veren müziğinin ve caz ustalarının eşliğinde İtalyan sanatçılarının dinletisiyle, okumanın ve yazmanın dayanılmaz tadlarını duymakta ve yaşamaktayım.

İğneli Koltukta 4.5 Yıl. Muğla’yı o dönemi canlı yaşatmaktadır, tüm dokularıyla...Lale Aytaman’ın anılarından...

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..