Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '12

 
Kategori
Deneme
 

İhanet

İhanet
 

İhaneti nasıl tanımlarsınız?

İhanet bana göre ihtirastır (tutku), indifadır (başkaldırma), ihtilaldir (devrim); ihtisaslaşmak (uzmanlaşmak) ve aynı zamanda hem kendine hem de ihanet ettiğin şey ya da kişiye bir ihtiram (saygı); kendini, dünyayı ve ihanet ettiğin şeyleri tanımlayıp ayrıştırma imtiyazı (ayrıcalık).

Zamanı tanıyabilmektir ihanet; ruhları okuyabilmek, olayların perde arkasını görebilmek. Bilgeliktir ihanet! Arpayı buğdaydan ayırma misali ihanet olmazsa, yüreklerde iltihap ve acı bir ihtilaç (çırpınma) olmaz mı sürekli?

İhanet, geçmişin izlerini silerek yeniden başlamaktır; yaşama meydan okuyarak yapılan bir gençleşmedir. İhanet istiklaldir (bağımsızlık), en yüksek mertebede.

İhanet etmezseniz, gelecek kuşaklara geçmişi anlatırken yüzünüz kızarır. Her yeni kurulan devlet ya da düzen geçmiştekine bir çeşit ihanet değil midir? İhanetin nurunda aklanırsınız. İhanet olmasaydı insanlığın gelişmesi mümkün olamazdı. İhanet ilerlemedir, gelişmeye sadakat! Düşünün, hiçkimse ilk icada, ilk aşka, ilk felsefeye, ilk görüşe ihanet etmemiş olsaydı, insanlığın ilerlemesi mümkün olabilir miydi? Hala taş devrinde yaşıyor olmaz mıydık?

Kendine ihanet ise ayrı bir incelik ve ustalık gerektirir. Kendi kendinle yüzleşme, bilinci saflaştırma ve sonuçta dürüstleşmedir ki bu; imtihan (sınav) edilme, imana gelme ve o ya da bu fikrin altına bir çeşit imza atmadır kendince.

Bir de istikrarsızlık mevcuttur tabi ki ihanetin bünyesinde ve bu da onun genelgeçer hain karakteridir işte.

Not: Yazıdaki yabancı sözcükler için okurdan özür diliyorum; Türkçe karşılığı bulunanların kullanılmalarını onaylamıyorum ama ihanet, ihtiras, indifa, ihtilal, ihtisas, imtiyaz, ihtilaç, iltihap, icad, imtihan, iman ve istikrarsızlık arasında esrarengiz bir uyum var gibime geldi.

 
Toplam blog
: 26
: 723
Kayıt tarihi
: 15.06.10
 
 

Antalya doğumluyum. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü mezunuyum. ..