Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '09

 
Kategori
Eğitim
 

İhmalin sonu

Geçmişten ders almak bizim önümüzü açar. Bazen olumsuzluk yaşadığımızda , canımız çok sıkılır. İşte niye olmadı gibilerinden, oldukça sinirlenebiliriz de. Kendimizce haklı sebeplerimiz vardır.

Olumsuzluktan sonraki gerginliğimizin nedeni bellidir. Yüzeysel düşündüğümüz için böyle kanaate varırız. Derinlemesine düşünmediğimizden böyle yorumlarız hadiseleri.

Hayal kırıklığı yaşadığınızda size kalıcı prensipler edinmenize de katkısı olabilir. Aslında başarısızlık gibi görünen durumumuzu olumluya çevirme şansı doğuyor bizlere. Başarının yolu açılabilir.

Ümit var olduğumuz zaman , beklediğimiz sonucu elde edemediğimizde üzülürüz.

Size basit gibi gelen konuların ihmali sonunda kaybederseniz. Bu kayıp size ileri de başarının en önemli kuralını hatırdan çıkarmamanızı sağlayarak ihmallere son verdirir. İhmallerin ne sonuçlara götürdüğünü görünce daha itinalı, daha dikkatli çalışmamızı sağlar.

Yaşadıklarınızla , hayatınızda her anında ihmalden uzak yaşamamız gerektiğine adınız gibi inanırsınız.Çünkü bazen önemsiz gördüğünüz konular bakıyorsunuz umulmadık başarısızlıklar yaşatabiliyor.

Gelecekte sınava girmek için hazırlanırken bazı konulara bakmasam da olur deriz. Sonra ihmal ettiğimiz konuyla alakalı soru sorulunca aklımız başımıza gelir. O an için belki yapılacak yoktur.

Bundan sonraki hayatımızda ise ihmalkarlığımızdan ders alarak, daha dikkatli, ihmal etmeden işlerimizi yaparız.

Buradan soru gelmez , bununla vakit geçirmeye değmez dersiniz. Kitabın o bölümünü atlarsınız , çünkü size göre hiç önemi yoktur.

Aslında o bölümde belki de sizin karşınıza çıkacak sorunun bir kaçı bulunmaktadır. İşte atlasam bir zararım olmaz diyerek sonuca gitmeye çalışırsak yanılırız.

Yaptığımız işin burası önemli , şurası önemsiz diye değerlendirmemeliyiz. Bunun yerine bölümlerin başından sonuna kadar dikkatli okumalıyız.

İmtihana girmeden önce hesap yaparız evimizde, nasıl olsa çalıştım diyerek , kendimize çokta güvenebiliriz, birde bakmışsınız hesap tutmaz.

İşte evde ki hesapla, çarşıda ki hesap bazen denk gitmiyor. Böylece yaşayarak küçük şeyler diyerek bazı yerleri atlamamızın sonunda , başarıyı ertelettiğine inanırız.

İnsan burayı da okumasam sonuca etki etmez dememeli. Kendi içinde ki bütünlüğü bozmadan imtihanlara hazırlanmalıyız. Yoksa seçerek burası önemli, burası önemsiz değerlendirmesi yaparak hazırlanırsak başaramayız.

Bazen insanlar birbirlerine ayrıntıya çok takılıyorsun diye kızarlar. Son zamanlarda gördüm ki , küçükte olsa ayrıntıların ne kadar önem arz ettiğini anladım.

Kitapları okurken, bazen atlayarak okurum.Kitaba bakarım , baş tarafta bulunan paragrafları okumadan atlarım. Çünkü baş taraftaki paragrafta önemli bilgi bulunmaz diye inanırdım. Veya kitap okurken sona yaklaştığımda sıkılmışsam, zaten son satır ne olacak orayı okumasam da olur der , bundan zarar görmem derdim.

İlginçtir ki geçenlerde dostumun birine bu tür okumanın faydası olur mu diye fikrini alayım diye sordum?

Onun cevabı benim, budayarak okumamın zararlarını ortaya koydu. Kendisi meal çalışmış. Bazen baş tarafta bulunan ayetlerin mealini okumadan alt taraflardan okurmuş. Yarışmaya hazırlanıyordu.

Hatta okumaya başladığı yerleri not tutarak çok ciddi okuyordu.Atlayarak okusa da fark etmeyeceğini düşünmüşmüş.

Sonra kendisi anlattı. O başta ki ayetlerin meallerini okumamanın zararını görmüş. Nasıl mı? Girmiş olduğu bilgi yarışmasında, o önemsemediği baş taraftaki meallerden on kadar soru gelmiş. Vakıf olmadığından on soruyu kaçırmış. Yanlış işaretlemiş.

Okumadığı içinde on soruya cevap bulamamış.İşte küçük ihmalin sonucu, başarıya giderken başarısızlığı yaşama.

Kendi de ifade etti , çok büyük ders oldu bana dedi.

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..