Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

İhracat rekor kırarken, ithalat rekorların rekorunu kırdı!

İhracat rekor kırarken, ithalat rekorların rekorunu kırdı!
 

Bildiğiniz gibi 2009 yılındaki kriz bizi’ teğet(!)’ geçmişti…

Bu nedenle ekonomimiz yüzde 15’ler civarında gerilemiş, işsizlik rakamları, kıyısından köşesinden onca yontmaya rağmen yüzde 15’ler civarını bulmuştu. İhracat rakamları tepe taklak gelmiş, üretim neredeyse durma aşamasına gelmişti.

Bu ahval ve şeriat içinde kriz bizi ‘teğet’ geçmişti! Kriz bizi ‘teğet’ geçerken biz ne yapmıştık? Elin gâvurunun tasarrufuna göz dikip, bol bol borçlanarak, cumhuriyetin değerlerini satarak, krizin ‘teğet(!)’ geçmesini sağlamıştık.

Kriz bizi ‘teğet’ geçerken, birçok Avrupa ülkesini delip geçmişti! O ülkeler batmışlar, kendilerini kurtarması için büyük devletlere el açar, etek öper pozisyonuna gelmişlerdi.

Kriz bir ara mola verip, dinlenmeye(!) çekilince başta bizim ekonomi olmak üzere birçok ekonomi şaha(!) kalkıp, dünyaya örnek gösterilmeye başlandı.

Kriz yeterince dinlenip, tekrar ayağa kalktığında, Sayın Başbakan uyanan krizle ilgili açıklama yaptı: Kriz bizi ‘teğet’ bile geçmeyecek!.. Gerçekten de teğet bile geçmedi! Avrupa’da birçok ülke yine battı. Başta Yunanistan olmak üzere, Portekiz, İspanya, İtalya, İrlanda, Macaristan gibi…

Bu batık ülkeleri kurtarmak üzere, Almanya ve Fransa AB içerisinde bir komisyon oluşturup, bu ülkeleri kurtarma harekâtına giriştiler. Kurtardılar mı? Yoksa hala kurtarmaya devam mı ediyorlar belli değil.

Batık ülkeler hakkında bildiğimiz, ekonomileri yerlerde sürünürken, enflasyon rakamlarının yüzde 2’yi bile bulmaması! Evet, batıyor diye ekonomilerini yerden yere vurduğumuz bu ülkelerde enflasyon rakamları, bizdeki gibi yüzde 10-11’lerde değil. Sadece yüzde 2 civarında!

Birde bu ülkelerin ihracat ve ithalat rakamları birbirine çok yakın. ‘Cari açık’ları öyle büyütülecek gibi değil. Bu ülkelerin batma nedenleri, tıpkı şu anda bizim yaptığımız gibi, üretmeden tüketmeleri! Evet, Avrupa’nın batan ülkeleri, üretmeden tüketip, geleceklerinden harcadıkları için bu gün batık görünüyorlar.

Avrupa’nın batık ülkeleri bizim gibi İhracatta rekor kıramıyorlar. Biz ihracatta rekor kırıp, 134.5 milyar dolarlık malı dışarıya sattık! Bu rakamların yüzde sekseni ikame mallar. Yani hammaddesini dışarıdan alıp, ülkede montajlayıp satmışız. Yani kendimiz üretmemişiz! Örneğin otomotiv sektörü, ihracatın lokomotifi! Ancak yerli bir üretim yok.

İhracatta rekorları kırarken, ithalatı görmezden geliyoruz. İthalatımız 240 milyar dolara ulaşıp, o da kendi alanında rekor kırıyor!

İşte tüm dünyaya örnek gösterilen dinamik ekonomimizin en önemli kalemlerinin rakamları! Dış Ticaret Açığımız tamı tamına 105.5 milyar dolar. Bu rakamdan turizm gelirlerini, çeşitli girdileri çıkardık mı, geriye aşağı yukarı 80 milyar dolar bir açığımız kalıyor. Buna biz iktisatta ‘Cari Açık’ diyoruz.

Bunun anlamı; ‘Cari Açığımız’ kadar borçlanıyoruz demektir.

Gelelim 2002 yılındaki cari açığımıza: O zamanlar krizlerle yatıp, krizlerle uyanıyorduk. İktidarda üç partiden oluşan bir koalisyon hükümeti vardı. Birinin ak dediğine öbürkü kara diyordu. İthal bakan olarak Kemal Derviş gelmiş, ekonomiyi IMF’nin desteği ile rayına oturtmuştu(!) Sonra iktidara bu günkü iktidarda olanlar geldi. Ekonomik politika aynen devam etti. Büyük bir ekonomik mucize(!) gerçekleştirdiler. 630 milyon dolar olan o yılların ‘Cari Açığı’nı 10 yılda, yıllık 80 milyar dolara çıkarttılar.

Neye rağmen?

Cumhuriyetin kazanımlarının tümünü satmalarına rağmen! Şimdilerde satılacak değer de kalmadı. Artık bundan sonra hava ve suyu satıp, yollarda yürümeyi paralı hale getirerek, ekonomik mucize(!)yi sürdürürler.

Evet, ekonomide bir mucize yaratılmıştı. Ancak bu yaratılan mucize halka yaramamıştı. Bu mucize, ekonomiye övgüler düzen işadamlarına yaramıştı. Bu ekonomik mucize(!)de kaybeden hep geniş halk kitleleri oldu. Memur, işçi ve emekli hep kaybetti! 2002 yılından bu yana çalışanlar ve emekliler yüzde 35 civarında reel gelir kaybına uğradı.

Neyse…

Zenginin malı, züğürdün çenesini yorar misali… Biz de ortalığı karıştırmaktan vazgeçip, ekonomide yaratılan mucizeyi(!) uzaktan da olsa seyredelim. Belki göz hakkı verirler!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..