Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İhtiyarlık kaç yaşında başlar?

İhtiyarlık kaç yaşında başlar?
 

Bazen kendimizi çok yorgun, bitkin ve isteksiz hissettiğimiz olur. Böyle zamanlarda kendimizi çökmüş ve ihtiyarlamış hissedebiliriz. Ya da herhangi bir girişimde bulunmak istediğimiz zaman: "Benim için çok geç! Artık yaşlandım. Yıllar evvel yapmalıydım!" , gibi mazeretler ileri sürebiliriz.

Belki de bu mazeretlerimiz doğru gibi görünebilir. Yani bazı şeyleri zamanında yapmak gerekir. Ama beklediğiniz takdirde daha da zaman geçecek ve o yapmak istediklerinizi halen yapamamış olmanın verdiği sıkıntıyı taşıyacaksınız. O halde beklemeyin. Gün bugündür. Geçmişteki başarısızlıklarımıza takılacağımıza, onu nasıl telafi edebileceğimizi ve aslında zamanı geçmiş gibi görünse de birçok şeyi halen yapabileceğimiz gerçeğini gözden kaçırmamalıyız. İşte size, geçmişte büyük başarılar gösteren kişilerin, bu başarıları gösterdikleri yaşları:

· Kristof Kolomb, Amerika’yı keşfe çıktığı ilk yolculuğunda elli yaşını çoktan aşmış durumdaydı.

· Pasteur, kuduz asısını bulduğunda altmış yaşındaydı.

· Mimar Sinan, Süleymaniye Camisi'ni bitirdiğinde yetmiş yaşını geçmişti. Selimiye Camisi'ni tamamladığında ise seksen altı olmuştu.

· Galileo, ayın günlük ve aylık çizimlerini yaparken yetmiş üç yaşındaydı.

· Charlie Chaplin, yetmiş altı yaşında film yönetmenliği yaparak hala işinin başındaydı.

· Goethe, en büyük eseri Faust'u ölümünden bir yıl önce, yani seksen yaşında bitirmişti.

· Nobel ödüllü Alman doktor Albert Schweitzer seksen sekiz yaşına rağmen Afrika hastanelerinde durmaksızın çalışarak ameliyat yapıyordu.

· Ressam Titian doksan dokuz yaşında hayata gözlerini yumdu. "Lepanto Savaşı" adlı ünlü tablosunu ölümünden bir yıl önce tamamladı.

· Dört defa İngiltere başbakanı seçilen Gladstone, son kez göreve geldiğinde yaşı seksen üçtü.

Gençlik hayatın belli bir çağı ile ilgili değildir. İnsan, kendine olan güveni derecesinde genç, şüphesi derecesinde yaşlıdır. Cesareti derecesinde genç, korkuları derecesinde yaşlıdır. Ümitleri derecesinde genç, ümitsizliği derecesinde yaşlıdır.

Hiç kimse fazla yaşamış olmakla ihtiyarlamaz. İnsanları ihtiyarlatan, ideallerinin gömülmesidir. Seneler cildi buruşturabilir. Fakat heyecanların teslim edilmesi ruhu buruşturur. İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar, hâlbuki yaşamadıkça yaşlanırlar. İnsan ihtiyar olmaya karar verdiği gün ihtiyardır. Güzelliği görme yeteneğini kaybetmeyen asla yaşlanmaz. Yaşlanmak bir dağa tırmanmak gibidir. Çıktıkça yorgunluğunuz artar. Nefesiniz daralır ama görüş alanınız genişler.

"Beynimiz yeni tecrübeler keşfettiği sürece insan genç sayılır." William GLADSTONE

 
Toplam blog
: 63
: 1536
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

1968 yılında Üsküdar'da doğdum.İlk-Orta öğrenimimi Almanya'nın Hof/Saale kentinde tamamladım.Lise ve..