Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yavuz Taşcı -ÇözümPark

http://blog.milliyet.com.tr/yavuztasci

23 Nisan '11

 
Kategori
Bilişim
 

IIS üzerinde mysql ve joomla kurulumları

IIS üzerinde mysql ve joomla kurulumları
 

Merhabalar.. Bundan bir önceki makalemizde İnternet İnformation Services Üzerinde PHP kurulumundan bahsetmiştik. Bu makalemizde ise İnternet İnformation Services üzerinde, Joomla ve MYSQL kurulumu hakkında bilgi sahibi olacağız. 

Joomla kurulumuna geçmeden önce Joomla hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Joomla açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir. Joomla sistem olarak (CMS) dir.Joomla sayesinde dinamik şekilde web sayfaları oluşturabilir ve Joomlanın bize sunmuş olduğu modül ve pluginler sayesinde oluşturmuş olduğumuz sayfaları içerik yönünden daha zengin bir içeriğe dönüştürebiliyoruz.
Joomla, platform olarak PHP ve MYSQL tabanlı platformlara destek vermektedir. Joomla sayesinde kişisel web sayfalarının yanısıra ticari web sayfaları da tasarlayabilmekteyiz. Joomla’nın diğer artı yönlerinden bir tanesi de, web tasarımı konusunda, gerek kodlama ve gerekse tasarım bilgisi olmayan amatör kullanıcılara bile daha rahat ve kullanışlı bir şekilde web sayfası hazırlama imkanı vermektedir. Joomla kullanıcılarına kolay kurulum seçeneğide sunmaktadır.
Joomla hakkında kısaca bilgi verdikten sonra, kurulum işlemine geçiş yapabiliriz. Joomla kurulumunu ister localhost üzerinde, isterse host üzerinde gerçekleştirebiliyoruz. Ben kurulumu localhost üzerinden gerçekleştireceğim için kurulum adımları da bu yönde olacaktır. Joomla kurulumunu gerçekleştirmek için sistemimiz üzerinde bazı bileşenlerin kurulu olması olması gerekmektedir. 

Bu bileşenlerden bahsedecek olursak;

Sistemimiz üzerinde “İnternet information Service” servisinin kurulu olması gerekmektedir. www.joomlaorg.tr adresinden indirebileciğiniz Joomla sürümü http://php.net/downloads.php adresinden indirebileceğiniz PHP ‘nin 5.2.14 sürümü. Joomla’ya MYSQL desteği kazandırmak için mysql essential kurulum dosyaları.

Joomla kurulumu için gereken sistem gereksinimlerinden bahsettikten sonra Joomla kurulumuna geçiş yapabiliriz. 

NOT: İnternet İnformation Services ve Php kurulum aşamalarını bundan bir önceki makalem olan “İnternet İnformation Üzerinde Php Kurulumu” isimli makalemde anlattığım için kurulum aşamalarını detaylandırmıyorum.

Joomla kurulumunu gerçekleştirmek için, bilgisayarımızınC:\Inetpub\wwwroot\” dizininde “Joomla” isminde klasör oluşturuyoruz ve yukarıda belirtmiş olduğum adresten Joomla kurulum dosyalarını indirip “C:\Inetpub\wwwroot\ Joomla” klasörü içerisine çıkarıyoruz. 

Joomla kurulum dosyalarının yukarıdaki resimde de gösterilen C:\inetpub\wwwroot\Joomla dizini içerisine çıkarılmasından sonra internet explorer tarayıcısını açıyoruz ve adres satırına http://localhost/joomla adresini yazıyoruz ve ardından Enter tuşuna basıyoruz. Enter tuşunun ardından karşımıza Joomla kurulum ekranı gelecektir 

Enter” tuşunun ardından yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi, “Joomla Kurulum” penceresi karşımıza çıkmakta. Kurulum ekranında da görüldüğü gibi, Joomla kurulumu sırasında hangi kurulum adımlarının gerçekleştirileceğine dair bilgiler ekranda yer almaktadır.. Kurulum ekranında Joomla kurulumunu istediğimiz dil seçeneklerinde kurabilmemizi sağlayan birden çok “dil seçimi” seçenekleri de mevcut.Pencerenin sağ üst tarafında ise, mevcut Joomla sürümü yer almakta.Bu ekranı “sonraki” butonunu tıklayarak bir sonraki kurulum penceresine geçiş yapıyoruz. 

Dil seçimi yapılması işleminin ardından, yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere Joomla kurulumu aşamasında gerçekleştirilen adımlar arasındaki “Denetimler” sayfası karşımıza çıkmaktadır. Denetim bölümünde ise, Joomla kurulumunda gerekli olan bileşenlerin listesi yer almakta. Bu bileşenlerden bahsedersek; 

  • Kullanmış olduğumuz mevcut PHP sürümü
  • Zlib sıkıştırma desteği
  • XML desteği
  • MYSQL desteği
  • Configuration.php dosyası.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz bileşenler arasında resimde de görüldüğü üzere MYSQL desteğinin aktif olmadığını görmekteyiz. Makalemizin başında belirttiğim Mysql Essential yazılımını kullanarak Joomlaya Mysql desteği de kazandırmış olacağız. Bundan sonraki adımda ise, Joomla’ya Mysql desteğinin kazandırılması işlemini gerçekleştireceğiz.

Joomla’ya MYSQL desteği kazandırabilmek için yukarıdaki bahsetmiş olduğum Mysql Essential yazılımını sistemimize kurmamız gerekmektedir. Mysql Essential yazılıını kurmak için masaüstüne kısayol oluşturduğumuz “mysql-essential-5.1.52-win32.msi” kısayoluna çift tıklıyoruz. Programın çalıştırılmasının ardından karşımıza “ MYSQL Server 5.1 Setup Wizard” kurulum ekranı karşımıza çıkacaktır. 

Wizard penceresini next adımını kullanarak diğer bir kurulum ekranı olan “Setup Type” ekranına geçiş yapıyoruz. Setup Type ekranında, mysql ‘in kurulumı sırasında kullanabileceğimiz “kurulum tipleri” ni gösteren seçenekler karşımıza çıkmakta. Biz mysql kurulumuna “Complate” seçeneğini seçerek devam ediyoruz. 

Complate seçeneğinin next tuşuna basarak “Ready to Install The Program” penceresine geçiş yapıyoruz. 

Bu pencerede, Mysql kurulumunun yapıldığı sürücü lokasyonu ve klasör ismi gibi bilgilerin yer almaktadır. Kurulumu başlatmak için Install tuşuna basıyoruz..
Install tuşunun ardından karşımıza kurulum dosyalarınn kopyalanması işleminin başladığını gösteren pencere çıkacaktır. 

Ve kurulum başlıyor.. 

Finish tuşuna basarak kurulumu tamamlıyoruz. Kurulumun tamanlanmasının ardından karşımıza “MYSQL Server Instance Configuration Wizard” (sunucu yapılandırma örneği sihirbazı) ekranı karşımıza çıkacaktır. 

Configuration penceresini de next adımını kullanarak bir sonraki pencereye geçiş yapıyoruz. Bir sonraki pencerede, mysql kurulumunda configuration tiplerini belirleyebileceğimiz seçenekler karşımıza çıkacaktır.

Configuration tipleri seçenekleri olarak iki configuration tipi karşımıza çıkmakta. Bunlar; 

  • Detailed Configuration
  • Standard Configuration

Biz kuruluma konfigurasyon tipi olarak seçenekler arasından Detailed Configuration seçeneğini seçerek devam ediyoruz.Konfigurasyon tipini seçip next tuşunun ardından sunucu türlerini belirleyebileceğimiz ekran karşımıza çıkacaktır. 

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi sunucu türleri olarak karşımıza birden çok seçenek çıkmaktadır. Bu seçeneklerden bahsecek olursak; 

  • Developer Machine
  • Server Machine
  • Dedicated MYSQL Server Machine

Sunucu türleri arasından, Developer Machine ( Geliştirici Makina) seçeneğini seçerek kuruluma kaldığımız yerden devam ediyoruz. Joomla kurulumu için sunucu seçiminin ardından, bir sonraki adımda ise karşımıza veri tabanı kullanımı seçeneklerini içeren ekran karşımıza çıkacaktır 

Veri tabanı seçiminde karşımıza üç adet seçenek çıkmakta. Bunlar; 

  • Multifunctional Database
  • Transactional Database Only
  • Non- Transactional Database Only

Veri tabanı seçenekleri arasından Non- Transactional Database Only seçeneğini seçip next diyoruz. 

Next adımının akabinde, karşımıza veri tabanı sunucuna bağlantı gerçekleştirecek bilgisayar sayısı için seçebileceğimiz bağlantı seçenekleri penceresi gelecektir. Biz, yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere, “Decision Support (DSS)/OLAP” seçeneğini seçip next tuşuna basıyoruz. 

Next adımından sonra Network ayarlarını yapabileceğimiz ekran karşımıza çıkacaktır. Resimde de belirtildiği gibi, bağlantı sırıasında bağlantı portu olarak, 3306 nolu port numarası seçilmiş durumda karşımıza çıkacaktır. Next diyerek bu adımıda geçiyoruz. 

Bu pencerede ise, karakter seçimi yapabileceğimiz alanlar mevcut. Karakter seçimi olarak, Manual Selected Default Character Set /Collation seçeneğini seçip ve Character Set bölümünden de utf8 ‘i seçerek devam ediyoruz. 

Karşımıza gelen ekranda, Install As Windows Service seçeneğinin ve Service Name’nin default olarak seçilmiş olduğunu görüyoruz. Herhangibir değişiklik yapmadan next ‘e tıklıyoruz. 

Modify Security Settings penceresinde, joomla’da kullanıcı şifresi oluşturma işlemleri esnasında kullanacağımız şifre belirleme bilgileri yer almakta. Gerekli şifre bilgilerini girdikten sonra alt tarafta bulunan uzak makinelere erişim izni vermek için “Enable root acces from remote machines” seçeneğini seçiyoruz ve ardından next tuşuna basıyoruz. 

Evet bu pencerede, configuration ayarlarını kaydediyoruz. Execute tuşuna basarak bu zamana kadar yapmış olduğumuz işlemlerin, kaydedilmesi işlemini başlatabiliriz 

Processing comfiguration penceresinde, yapmış olduğumuz işlemlerin başarılı bir şekilde kaydedildiğini görüyoruz. Finish tuşuna basarak mysql kurulumunu tamamlamış oluyoruz. Mysql kurulumundan sonra php.ini dosyasında bazı configuration değişiklikleri yapmamız gerekmektedir. Bunun için C:\WİNDOWS\ klasörü içerisine kopyalamış olduğumuz php.ini configuration dosyasını açıyoruz ve alttaki resimde de görüldüğü gibi “extension_dir” yanında ki “./” alanı “C:\PHP\ext”şeklinde değiştiriyoruz. 

İkinci configuration işlemi ise, yine php.ini configuration dosyası içerisinde ki ;extension=php_mysql.dll” ve “;extension=php_mysqli.dll” uzantılarının yanındaki noktalı virgülleri kaldırıyoruz. 

Bu işlemlerinde yapılmasının ardından, lokal diskimiz üzerindeki C:\PHP\ klasörü altındaki “ibmysql .dll” dosyasını “C:\WINDOWS\system32” altına kopyalıyoruz. 

Bu işlemlerin de ardından sistemimizi restart ediyoruz . Restart işleminin ardından sistemimize tekrar logün oluyoruz ve ardından explorer tarayıcısını açıp adres satırına http://localhost/joomla/ yazıp enter tuşuna basıyoruz. Ardından karşımıza Joomla kurulum ekranı çıkacaktır. 

Sonraki tuşuna basıyoruz ve bir sonraki adıma geçiş yapıyoruz. 

Evet, yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere MYSQL desteği “Evet” ibaresine dönüşmüş durumda.Bu pencereyi de sonraki diyerek geçiyoruz. 

Lisans sözleşmesini sonraki tuşunu kullanarak geçiyoruz. Lisans sözleşmesinin ardından karşımıza Joomla’da veri tabanı işlemlerini gerçekleştirebileceğimiz Veritabanı Yapılandırması ekranı bizi karşılayacaktır. 

Veri tabanı ve kullanıcı adı gibi bilgileri joomla üzerinde tanımlayabilmemiz için gerekli veri tabanı ve kullanıcı bilgilerin configuration.php dosyasına kaydedilmesi germektedir.Veri tabanı ve user işlemleri için mysql front yazılımından faydalanabilirsiniz. Fakat ben örnek olması açısından veri tabanı yapılandırması bilgilerini configuration.php dosyasına manuel olarak kaydedeceğim. Bunun için C:\inetpub\wwwroot\joomla klasörü içerisinde bulunan configuration.php-dist dosyasını notephad metin editörü ile açıyoruz. 

Şimdi configuration dosyasında veri tabanı ve kullanıcı yapılandırma bilgilerini girmemiz gerekmektedir. Bunun için, aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. 

  • var $host = ‘localhost’; (Sunucu ismi)
  • var $user = ‘root’; (Kullanıcı Adı)
  • var $password = ’12345′; (Kullanıcı şifresi)
  • var $db = ‘joomla’; (Veri tabanı ismi)

Evet, gerekli bilgilerin configuration dosyasına girilmesinin ardından bilgileri kaydederek configuration dosyasını kapatıyoruz.Bu işlemlerin ardından gerekli olan veri tabanı ve kullanıcı bilgilerini Joomla veritabanı yapılandırma sayfasında bulunan gerekli alanlara yazıyoruz. 

Gerekli config bilgilerinin girilmesinin ardından sonraki tuşuna basarak FTP ayarlarını yapabileceğimiz sayfaya ulaşıyoruz. 

Ben FTP ayarlarını daha sonra yapmak istediğim için hayır seçeneğini seçiyorum ve diğer sayfaya geçiş yapıyorum. Bir sonraki pencerede karşımıza Joomla Ana Yapılandırma sayfası karşımıza çıkacaktır. Bu sayfada, site adı ve yöneti şifresi gibi bilgiler yer almaktadır. Gerekli bilgiler girildikten sonra, sonraki tuşuna basarak bir sonraki adıma geçiyoruz. 

Bir sonraki adımda Joomlanın başarılı bir şekilde kurulduğuna dair Bitiş sayfasına ulaşıyoruz. Bu sayfada dikkat edilmesi gereken nokta ise, Joomşla sitemize veya yönetim panelimize giriş yapabilmemiz için Joomla klasörü içerisinde bulunan Installation dizininin tamamen kaldırlması gerekmektedir. Installation dizininin kaldırılmasının ardından Joomla dizini içerisinde ki configuration.php-dist dosyasının ismini configuration.php olarak değiştiriyoruz.

Ve Joomla sitemiz karşımızda.. 

Evet, bu makalemizde iis üzerinde mysql ve joomla kurulumundan bahsettik. Bir daha ki makalemde görüşmek üzere hoşcakalın. 

Yavuz TAŞCI 

 
Toplam blog
: 17
: 1167
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

1980 Doğumluyum. 1996 yılından bu yana bilgisayarla ilgilenmekteyim. Bu süreçte edindiğim tecrübe..