Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yavuz Taşcı -ÇözümPark

http://blog.milliyet.com.tr/yavuztasci

24 Nisan '11

 
Kategori
Bilişim
 

IIS üzerinde PHP kurulumu..

IIS üzerinde PHP kurulumu..
 

Merhabalar.. Bu makalemizde, İnternet İnformation Service üzerine PHP kurulumu hakkında bilgi sahibi olmuş olacağız. PHP kurulumuna geçmeden önce sistemimizde bazı bileşenlerin kurulu olması gerekmektedir. Bu bileşenlerden bahsedecek olusak;
 

  • İnternet İnformation Service servisinin işletim sistemi üzerinde kurulu olması gerekmektedir.
  • PHP tabanlı web sayfalarını çalıştırabilmek için php dosyalarının disk üzerinde varolması gerekmektedir.

Not: http://www.php.net/downloads.php adresinden gerekli php dosyalarını indirebilirsiniz..


“İnternet İnformation Service “ işletim sistemi kurulumu sonunda default olarak gelmemektedir. İnternet İnformation Service kurulumunu gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Start >> Settings >> Control Panel >> Add Remowe Programs içerisinden “Add Remowe Components” içerisinde “Application Server” üzerine gelinir ve ardından “Details” butonuna tıklanır. 

Details” işleminin ardından Açılan menü içerisinden “İnternet İnformation Services” seçeneği işaretlenir.

Application Server penceresinde Internet Information Services (IIS) servisi seçildikten sonra, OK tuşuna basılır ve Internet Information Services kurulumu başlatılmış olur.Kurulum sırasında Windows sizden kurulum dosyalarının tamamlanması için Windows Server 2003 cd sin'i izteyecektir.Server 2003 cd sin'i CD -ROM sürücünüze taktıktan sonra kuruluma kaldığı yerden devam edebilirsiniz. 

Yukarıdaki resmde de görüldüğü gibi kurulumun tamamlanması için Windows bizden server 2003 cd sin'i istemekte.OK tuşunun ardından kuruluma kaldığı yerden devam ediyoruz. Bir sonraki adımda ise bizi Completing the Windows Components Wizard penceresi karşılayacaktır.

Yukarı resimde de görmüş olduğunuz gibi kurulumun başarı ile tamamlandığına dair pencere karşımıza çıkmaktadır.Completing the Windows Components Wizard penceresini finish butonu ile kapatıyoruz ve Internet Information Services servisinin kurulumunu tamamlamış bulunuyoruz. İİS kurulumunun ardından, php uygulamalarını çalıştırabilmek için yukarıdaki adresten indirmiş olduğumuz php dosyalarını diskimiz üzerinde “PHP” isminde klasör oluşturarak indirmiş olduğumuz php dosyalarını php klasörü içerisine kopyalıyoruz.

Php dosyalarının kopyalanması işleminin ardından oluşturmuş olduğumuz php klasörü içerisindeki “php.ini-recommended” dosyasının ismini “php.ini” olacak şekilde değiştiriyoruz. 

Php.ini dosyasının ardından, “İnternet information services” yani iis’konsolu açıp iis içerisinde “Web Service Extensions” üzerine gelip sağ tıklıyoruz ve açılan menüden “Ad a new Web service Extension” seçeneğini kullanarak iis içerisinde daha önce oluşturmuş olduğumuz php klasörü içerisinde ki “php5isapi.dll” dosyasını iis yönetim konsolu içerisine ekliyoruz. 

Add a new Web service extension “ seçeneğinin ardından yukarıdaki bahsetmiş olduğumuz dll dosyasını ekleyebileceğimiz Web service extension penceresi karşımıza çıkacaktır. 

Web service Extension penceresinde, Extension name bölümüne, oluşturacağımız php dosyası içi bir isim vermemiz gerekmektedir. Ben örnek olması açısından php ismini veriyorum. Extension name işleminden sonra Add tuşuna basıyoruz. Add tuşunun ardından yine Browse butonunu kullanarak açılan pencere içersinden php5isapi.dll dosyasını seçip ardından OK tuşuna basıyoruz. 

OK tuşunun ardından aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi seçmiş eklemiş olduğumuz dll dosyası İİS yönetim penceresinde de eklenmiş durumda.

Php5isapi.dll dosyasının eklenmesinin ardından, iis yönetim konsolu içerisinde Web Sites üzerine sağ tıklıyoruz ve açılan menüden Properties seçeneğini seçiyoruz.

Properties işleminden sonra karşımıza Web Sites Properties ekranı karşımıza çıkacaktır. Bu pencerede, resimde de görüldüğü gibi Home Directory tabına geçiş yapıyoruz. Home Directory bölümünde, Configuration seçeneğini kullanarak bir önceki adımda eklemiş olduğumuz php5isapi.dll dosyasını tekrar ekleyeceğiz. Configuration seçeneğinin akabinde karşımıza Application Properties penceresi karşımıza çıkacaktır. 

Configuration ekranında, resimde de görüldüğü üzere dll dosyasını eklemek için Add tuşuna basıyoruz. Add tuşunun akabinde ise Add/ Edit Application Extension Mapping penceresi karşımıza çıkacaktır.

Extension Mapping penceresinde Browse tuşuna basarak ekleyceğimiz php dll dosyasının bulunduğu pencere karşımıza çıkacaktır. Karşımıza çıkan pencerede php5isapi.dll dosyasını seçerek OK tuşuna basıyoruz.

OK tuşunun ardından yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi seçmiş olduğumuz dll dosyası Executable bölümünde eklenmiş durumda. Extension bölümüne ise oluşturulan dll dosyasının uzantı ismi olan .php ismini yazıp ok tuşuna basıyoruz. OK tuşunun ardından eklemiş olduğumuz dll dosyası resimde de görüldüğü gibi liste içerisinde eklenmiş durumda. 

Php dosyasının eklenmesinin ardından yine iis yönetim konsolu üzerindeki Web Sites seçeneğine sağ tıklıyoruz ve açılan pencerede Documents tabına geliyoruz. 

Documents bölümünde, karşımıza içerik sayfası ekleyebileceğimiz bölüm çıkacaktır. İçerik sayfası eklemek için Add tuşuna basıyoruz. Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi karşımıza gelen pencerede Default content page bölümüne index.php yazıp OK tuşuna basıyoruz. 

OK tuşunun ardından eklemiş olduğumuz içerik sayfası olan “index.php“Web Sites Properties” bölümüne eklenmiş durumdadır 

Seçmiş olduğumuz index.php isimli içerik sayfasının liste içerisinde yerini almasının ardından Apply tuşuna basıyoruz ve seçilen sayfasının tüm siteler için geçerli olmasını sağlıyoruz. 

Apply tuşunun ardından yukarıdaki resimdeki gibi pencere karşımıza çıkacaktır.OK tuşuna basarak bu pencereyi de kapatıyoruz. Evet bu işlemlerin ardından iis üzerinde php tabanlı web sayfalarını çalıştırabilir duruma gelmiş bulunuyoruz.

Evet bu makalemizde iis üzerine php kurulumundan bahsettik bir dahaki makalemde görüşmek üzere

Sevgilerimle..

Yavuz TAŞCI 

 
Toplam blog
: 17
: 1167
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

1980 Doğumluyum. 1996 yılından bu yana bilgisayarla ilgilenmekteyim. Bu süreçte edindiğim tecrübe..