Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '20

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

İkale ve Fesih Yasağı

17 Temmuz 2020 tarihine kadar geçerli olan fesih yasağı süresi 1 ay daha uzatıldı. Şu anki düzenlemeler ışığında, işverenler 17 Ağustos 2020 tarihine kadar, çalışanlarını (İş Kanunu’nun 25/1 maddesinin ikinci bendinde veya diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında) işten çıkaramıyorlar. İşçiler pek tabi kendileri sözleşmeyi feshedebiliyorlar veya işten istifa edebiliyorlar – yasak işverenlere uygulanıyor.

Hal böyleyken iş hukukunda ikalenin durumu büyük tartışma konusu oldu.

Sözleşmenin, doğal yollar dışında tarafların ortak iradesiyle sona erdirilmesi yönündeki işlem ikale olarak adlandırılır.   İş hukuku boyutundan bakacak olursak, ikale, işçi ve işverenin karşılıklı anlaşmaları ile iş ilişkisinin sona ermesi konusunda mutabık kalmaları ile oluşan sözleşmedir.

Esasında, ikale sözleşmesi kanunlarda düzenlenen bir sözleşme tipi değilken, uygulamada hukukumuzda var olan sözleşme özgürlüğü prensibince geliştirilen bir sözleşme tipidir.

Fesih yasağı düzenlemesinde, işverenin iş sözleşmesini (istisnalar hariç) feshetmesi yasaklanmıştı. Kafa karışıklığı yaratan nokta ise işverenin işçiye sunacağı ikale önerisidir. İkale imzalanarak yapılan iş sözleşmenin sona ermesine ilişkin mutabakat, tek taraflı fesihmiş gibi algılanmamalıdır. Zira, işverenin işçiye ikale yapalım mı şeklindeki önerisi fesih bildirimi değildir. İşçi ikale yapılması önerisini ve ikale sözleşmesi maddelerini kabul etmezse pek tabii iş ilişkisi mevcut haliyle devam etmektedir.

Ancak şunun da özellikle altını çizmek istiyorum. İkale, niteliği itibariyle bir sözleşme olduğundan tarafların serbest iradelerine dayanmalıdır. Bu bağlamda ikale önerisi işverenden gelmişse yasal tazminatlarına ilaveten işçiye ek bir menfaat (makul yarar) sağlanmalıdır. Aksi halde, yerleşik içtihatlar uyarınca, iş sözleşmesinin ikale ile sona erdirildiğinden söz edilememektedir.

O zaman usulüne uygun yapılan ikale fesih yasağı kapsamı dışında mıdır? Evet. İşçinin çıkışı için 22 numaralı kod kullanılabilecektir. Bu konuda birçok makalede ve paylaşımda bilgi kirliliği olduğunu görüyorum. İŞKUR’un bu konuda açıklama yapmasının yerinde olacağını, kafa karışıklığını sona erdireceğini düşünüyorum.

 

Av. Oğuz Kara

(kara@oguzkara.av.tr)

 
Toplam blog
: 40
: 39
Kayıt tarihi
: 09.05.20
 
 

Oğuz Kara, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tam burslu olarak lisans eğitimini tamamlamı..