Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '17

 
Kategori
Dünya
 

IKBY – Bırak Bağımsızlığı, Özerklik Bile Dile Kolay!

IKBY – Bırak Bağımsızlığı, Özerklik Bile Dile Kolay!
 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, bir referandumla “bağımsızlık” kazanacağını, “devlet” olacağını zannetti!

Sözde referandumla hiçbir şey kazanmadığı gibi elindekileri de bir bir kaybediyor.

“Barzanistan” bölgesinde, zaten, yıllardır iktisadî ve siyasî sorunlar vardı.

Siyaseten durum şu: “Referandumun ters tepmesi üzerine görevi bırakan Mesut Barzani'nin istifasının ardından; bütün yolsuzluk, kayırma, istismar ve başarısızlık suçlamalarının odağındaki Neçirvan Barzani'nin daha fazla yetkilerle başbakanlığı sürdürdüğü; başkanı Erbil'den sürülmüş Kürdistan Parlamentosu'nun işlevsiz bırakıldığı, seçim tarihinin belirlenemediği ve Bağdat'la ilişkilerin belirsizliğini koruduğu umut kırıcı bir süreç…” (Fehim Taştekin, BBC Türkçe, 20 Aralık 2017)

İktisadî sorunlar ise daha derin! Önce, memurun ve peşmergenin maaşı aylarca verilemedi… Sonra, yönetim, maaşlarda %50 kesintiye gitti. Son iki aydır o kesintili maaşlar bile ödenemiyor. Elektrik kesintileri ve kamu hizmetinde aksamalar yaşanıyor. “Kendiliğinden gelişen gösteriler dalga dalga yayılıyor.”

Tabii “ben devletim” demekle veya bir referandum yapmakla “devlet” olunamıyor.

Devlet olabilmek için çok sağlam ekonomik kaynaklarınız olacak… Hazineniz dolu olacak. Öyle ki o hazine karşılığında para basabileceksiniz! Kendinize ait paranız, “Merkez Bankanız”, dolayısıyla, para basma makineniz olacak… Paranız uluslararası ticarette tanınacak… Bir değeri olacak!

Bunlar olmadan yola çıkarsan, devlet olduğunu iddia edersen, böyle yarı yolda kalırsın!

Sana inananları, güvenenleri hayal kırıklığına uğratırsın!

Bırakın bağımsız devlet olmayı, özerk olmak, “federasyon” bile kolay bir iş değil. Federasyon bile ancak Almanya, ABD gibi zengin ülkelerde başarılı olabiliyor. Onlarda bile merkezî yönetime sıkı sıkıya bağlı olmak şartıyla!

Irak’ın kuzeyindeki Kürt yönetimi, kendi başarısızlığını, halkın sorunlarını çözemediğini gözlerden kaçırmak istiyor. Aynı duruma düşen bütün yönetimlerin yaptığını yapıyor: Gösterileri “dış güçler” kışkırtıyor diyor! İran ve Irak kışkırtıyor diyor!

Oysa maaşların ödenemediği, kamu hizmetinin verilemediği, elektriğin bile düzenli sağlanamadığı, yolsuzluğun yol olduğu bir yerde kışkırtmaya ihtiyaç var mı?

Devlet olmak oyun oynamaya benzemez!

Bırakın bu hayalleri… Irak merkezî yönetimiyle bir olun, birleşin! Haklarınızı demokratik-hukuk düzeninde, devlet düzeyinde arayın!

Sağlıklı olan, normal olan bu!

Hem Kürtlerin, hem bütün Irak’ın, hem de bölgenin menfaati burada:

Bütünlükte!

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..