Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '09

 
Kategori
Güncel
 

İki "yol haritası"ndan hangisi daha gerçek?

İki "yol haritası"ndan hangisi daha gerçek?
 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Azeri meslektaşı İlham Aliyeve telefon açtı, şimdi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Bakü'ye geliyor. Ankara Türkiye'ye küskün olan Aliyevi "yol haritası"na razı salmak istiyor. Erdoğanın Bakü'de ne kadar inandırıcı olacağını zaman gösterecek. Önemli olan Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini yeniden normal mecraya yöneltmektir. Azerbaycan'la Türkiye'nin Ermenistan sınırına göre tartışma lüksü yok!

Erdoğan Bakü'de olurken ABD Başkanı Obama' da malum açıklamasını yapacak. ABD Başkanı büyük olasılıkla "soykırım" demeyecek, ancak karşılığında da Ankara'dan sınır konusunda kesin karar talep edecek. Bence, Türkiye'nin bu yıl içinde Ermenistan'la sınırı açacağı kesin. Buna rağmen, Edroğanın "Azerbaycan toprakları boşamayınca Ermenistan'la anlaşmamız zor" sözleri de ortada. Dimek, Ankara yıl içinde Yukarı Karabag sorununun çözümünde ilk adımın atılmasını da dua etmeli. Ancak şimdi ortada olan çözüm planı Ankara'ya hoş olmaya bilir.

Resmi Bakü'nün Moskova'nın desteğine umutu artmış gibi. Aliyev Moskova'ya gittiğinde Rusya Cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev sorununun çözümünde destek vadi verdi. Rusya ilkin aşamada Yukarı Karabağ'ın çevresindeki işkal altında olan 5 bölgenin boşaltılmasına Erivan'ı razı salmalıdır. Ancak Kremlin bunun karşılığında Azerbaycan'dan 1) doğalgazın büyük kısmını Rusya'ya satmayı; 2) bu ülkeye petrol ihracatını artırmayı; 3) "Nabukko" projesini gömmeyi; 4) NATO`dan uzak durmağı istiyor. Aliyev Kremlinle böyle bir anlaşmaya varırsa 5 bölgeyi elde edir de, Türkiye'yi kaybeder.

Böylece, Türkiye'nin Ermenistan'la ilişkileri normalleştirmek için ortaya koyduğu "yol haritası", Azerbayca'nın Moskova'nın desteğiyle gerçekleştirmeğe çalıştığı "yol haritası"yla uyuşmaya bilir. Erdoğan ve Aliyev bu iki "yol haritası"nı "ortak harita"ya çevirmezlerse kaybeden Azerbaycan ve Türkiye olacak...

 
Toplam blog
: 41
: 966
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Elhan Şahinoğlu - 1971 Bakü doğumluyum. Azeri gazeteçi, köşe yazarıyım. Ayrıca, "Atlas" Stratejik Ar..