Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '12

 
Kategori
Futbol
 

İki büyüklü bir ligden kimseye bir hayır gelmez!

İki büyüklü bir ligden kimseye bir hayır gelmez!
 

Hep aynı 2 takımın şampiyon olduğu bir ligden, kimseye hayır gelmez kardeşim! Türkiye Ligi'ne başka şampiyonlar da lazım.


Türkiye Spor Toto Süper Ligi'nin, o zamanki adıyla, Türkiye Milli Ligi'nin, kurulduğu 1959 yılından beri, 56 lig şampiyonumuz olmuş bizim. Bu şampiyonlarımız: Galatasaray (18), Fenerbahçe (18), Beşiktaş (13), Trabzonspor ( 6), Bursaspor ( 1)

Söz konusu ligin, kuruluş yılı olan 1959 yılından, 1994 - 1995 sezonuna kadar geçen 39 sezonda, şampiyonluk sayıları, bir ölçüde dengeli gitmiş: Fenerbahçe (12), Beşiktaş (11), Galatasaray (10), Trabzonspor (6)

Gelgelelim... 1994 - 1995 Sezonuna kadar oldukça dengeli sayılabilecek şampiyonluk sayılarının dağılım seyri, son 17 sezonda bambaşka bir hal almış. Ligimizdeki şampiyonluk yarışı, neredeyse, iki takımlı bir hale gelmiş: Galatasaray (8), Fenerbahçe (6), Beşiktaş (2), Bursaspor (1), Trabzonspor (0)

Evet... Aynen öyle... Yanlış okumadınız rakamları... Trabzonspor (0) yazdım.

Evet... Son yıllarda, iki takımlı hale gelen şampiyonluk yarışı, yeter derecede yüreğimi acıtıyor ama... Anadolumun yaptığı Türk Futbol Devrimi'nin baş aktörü Trabzonspor'un, bu 17 sezonda sıfır çekmesi, bu başarı tablosunun, bu şampiyonluk dağılımının bana en acı, Türk Futbolu'nun geleceği açısından en kara gelen yanıdır; malesef...

Evet... Trabzonspor, söz konusu iki sezonda da teknik direktörlüğünü Şenol Güneş'in yaptığı, 1996 ve 2011 yıllarında, inanılması güç, Türk Futbol dengeleri açısından, inanmak dahi istemediğim bir şekilde, 2 şampiyonluk kaçırdı ama... Ne olursa olsun, ligimizde kazanılan şampiyonlukları gösteren  başarı tablosu, bugün görünen manzaradan çok daha farklı olmalıydı. En azından, Türk Futbolu için çok daha sağlıklı olabilecek dengelerin korunabilmesi açısından.

Ligimizin bu hale gelişinden, hiç şüphesiz ki, en fazla sorumluluğu olan takımlar, Galatasaray ve Fenerbahçe'dir.

Türkiye'de en fazla taraftar sayısına sahip bu iki kulübümüzün, bu iki ezeli rakibin, futbolun ekonomik rant paylaşımını kendilerinden başka kimselere bırakmak, hatta kaptırmak istemeyişi, bu günkü çarpık tablonun en baş nedenidir bence.

Ancak, Türk Futbolu'nun geleceği, " En çok benim taraftarım olsun. En fazla benim maçlarıma seyirci gelsin. En çok benim bayrağım, benim formam satılsın." vizyonsuzluğundan, kısırlaşmış, anlamını çoktan yitirmiş, güdükleşmiş, hadım edilmiş çekişmelerinden çok daha önemli ve değerlidir; hiç şüphesiz.

Ligimizdeki şampiyonluk yarışı, iki takımlı bir hale sürüklenince,, önce rekabet, sonra da futbol kalitesi hızla düşmeye başladı; Türkiye Spor Toto Süper Ligi'nde; ne yazık ki...

Bundan 3 sezon önce yaşanan Bursaspor Mucizesi'ni saymazsak eğer, ama güzellikle, ama zorla Anadolumun futbol sesi, nefesi, ateşi kesildi. Anadolumun, Trabzonspor'la başlattığı Futbol Devrimi, yarım kaldı, yarım bıraktırıldı malesef...

Hadi geçtim diyelim Trabzonspor'u... son 17 sezonda, Beşiktaş'ın da sadece 2 şampiyonluğu var.

Türk Futbolu'nun bu gidişi, hiç hayra değildir beyler... Şampiyonluk yarışının sürekli aynı iki takım arasında geçtiği bir ligden, kimseye bir hayır gelmez, gelemez!

Bu dengesiz, bu sağlıksız gidişi engelleyebilmenin en sağlam yolu, başta Beşiktaş, Trabzonspor, Bursaspor olmak üzere, Galatasaray ve Fenerbahçe dışında kalan takımlarımızın şampiyonluk sayılarını arttırmak... Eğer mümkünse, - Ki çok çok zor görünüyor.- yeni yeni, bambaşka şampiyonlar çıkarabilmektir.. En azından, futbolumuz, Türk Futbolu açısından...

Kalbim, kalbimiz bana, bize bambaşka şeyler söylese de... Aklın yolu, bize: " Sürekli aynı iki takımın şampiyon olduğu bir lig görüntüsünden bir an önce çıkın!  Bu görüntüden size bir hayır gelmez, gelemez kardeşim!" diye emrediyor. En azından, bu, bana böyle geliyor.

Not: Yazıda kullanılan görsel www.ajansspor.com adresinden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..