Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İki de bir içkiye sigaraya zam yapılıyor ama adam evine ekmek almıyor bunları alıyor

İki de bir içkiye sigaraya zam yapılıyor ama adam evine ekmek almıyor bunları alıyor
 

 
Türkiye’de içkiye sigaraya zam yapılmasının mantığı yok. Sor birine devlet iyi yapıyor keşke daha pahalı olsa der, “İçmesin!”
 
Aklı başında bir insanın ağzından böyle bir söz çıkmaz. Kendi de içmiştir. Bırakıncaya kadar alnının derisi çatlamıştır. Belki hala içiyordur.
 
İnsanlar keyfinden mi içiyorlar, alışmışlar bir kere. Bir de inancına ters olduğu için yasaklamak ister gibi zam yapma var.
 
Zam deyince içki sigara akla geliyor; çünkü içkiye sigaraya yapılan zam tepki görmüyor. Hükümet güle oynaya zam yapıyor. Halk “sağlığa zararlı, iyi olmuş” diyerek destek veriyor.
 
Tabii ki hükümetin içki sigara ile ilgili bu zam politikası ve halkın tavrı yanlış. Sağlığa zararlı, biliyoruz; ama adam bırakamıyor.
 
Sigarayı bıraksın diye zam yapılır mı ya! Adam 10 lira yerine 20 lira yapsan tiryaki, alacak. Çocuğunun çoluğunun ekmeğini almayıp onu alacak. Zam yapıldı diye sigarayı bırakan var mı?
 
“İçki sigara sağlığa zararlı, zam yapalım da içmesin” Bunun yolu bu değil ki. İçkiyi sigarayı böyle zam yaparak değil başka şekilde bıraktırmaya çalış.
 
Adam asgari ücretli. Üç kuruş maaşı var. Alışmış zıkkımı bırakamıyor. Hükümet de içki sigara diye durmadan zam yapıyor. Adamın 2 yıl önce 5 lira olan sigarası bugün 10 lira. Ayda 300 lira. Bunu mecburen alıyor. O zaman noluyor, çocuğuna ekmek alamıyor. Sen sigaraya içkiye zam yapmıyorsun tiryakinin ekmek parasına zam yapıyorsun! İnsanlarda vicdan kalmamış, yazık günah ya!
 
Ya ortada bir haksızlık var. Sanılıyor ki içkiyi sigarayı sadece zenginler içiyor. Viskiye yap zam. Ya garibin iki tel sigarasına zam yapıyorsun; alamıyor bulamıyor! Bu insanlık değil! Halk bilinçsiz, destekliyor. Hükümet de bundan cesaret alıyor.
 
 
 
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..