Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '07

 
Kategori
Kitap
 

İki Farklı Kalemden Latife Hanım / İpek çalışlar-Salih Bozok

İki Farklı Kalemden Latife Hanım / İpek çalışlar-Salih Bozok
 

Atatürk- Latife Hanım


Gerçek hikayeleri içerdiği için "biyografi" türünde olan kitapları okumayı, romanlardan daha çok severim. Atatürk'le ilgili yazılan birçok kitap okudum. Bu kitaplarda Latife Hanım bir iki cümle ile anlatılırdı hep. Nedense bu yıl birdenbire pek popüler oluverdi.

Ben de onu ve evliliğini anlatan bu iki kitabı peşpeşe okudum: İpek Çalışlar'ın "Latife Hanım" yorumunu biraz abartılı buldum. Belki kadın yazarlarımızda hep mevcut olan feminizmin etkisi, belki başka nedenler... Atatürk ile Latife Hanım kıyaslanıyor sanki, ondan daha üstün özelliklere ve zekaya sahip gibi gösteriliyor. Ya da bendeki Atatürk imajı hiçbir kimseyle kıyaslanamayacağı için bana öyle geldi. Latife Hanım' ın kültürü, zekası, görgüsü ve birkaç dili anadili gibi bildiği vurgulanıyor sürekli. Atatük de birkaç dili anadili gibi konuşabiliyordu zaten. Sanki resmi konularda Atatürk'ün çevirmeni gibi bahsediliyor Latife Hanım'dan.

Bu özellikler o dönemde köşklerde ve konaklarda yetişen tüm genç kızlar için çok sıradan özelliklerdi. Batı özentisi zenginlerin ve paşaların çocukları Paris'te veya Londra'da eğitim görüyorlardı ve çoğu piyano çalıp, yabancı mürebbiyeler ile yetiştirildikleri için birkaç dili zaten çok iyi konuşabiliyorlardı. Ve de Mustafa Kemal Atatürk ile evlenen bir hanımın bazı özellikleri taşıması da çok olağandı.

Sıradan biriyle evlenecek değildi herhalde?

Diğer kitap ise Atatürk'ün yaveri Salih Bozok'un anlatımı olduğu için malum...Bir de Fikriye Hanım var arada. Çankaya sakinleri Fikriye Hanım'ı daha çok benimsiyor ve seviyorlardı.

İki farklı açıdan aynı noktaya bakış. Tarih aslında budur. Farklı görüş ve anlatışların yorumu. Belgeler -bilgiler bir yere kadar aydınlatıyor.

Tarihi yazan mutlaka kendi yorumunu katıyor bence. Bu kitapları okuyan arkadaşlar varsa, fikirlerini paylaşırlarsa sevinirim..

Latife Hanım
İpek Çalışlar
Doğan Kitap Yayıncılık.

Yayınevi Notu:

Dünya basını, Mustafa Kemal Paşa’nın kadın hakları savunucusu ve peçe takmayan eşi Latife Hanım’ı Türkiye’deki değişimin habercisi olarak adım adım izledi. Evlilikleri bitince, Latife Hanım’ın entelektüel ve siyasi kimliği yok sayıldı, Cumhuriyet’in kuruluşuna yaptığı katkılar unutuldu. Latife Hanım’ı gölgeleyen perde kaldırıldığında hem bir mücadele kadınıyla hem de bambaşka bir Mustafa Kemal’le karşılaşacaksınız. Karısıyla siyasi tartışmalara giren, “Hanım bize Çaykovski çal!” diyen, boşandıktan sonra eski eşinin evine güller gönderen Mustafa Kemal ile.Cumhuriyet’in kuruluş dönemine ait pek çok yeni bilgiyi de içeren bu kitap, aynı zamanda ölene kadar sürmüş bir aşkın da hikayesi. Atatürk öldükten sonra kasasından çıkan özel eşyalardan biri, içinde “1339 Gazi M. Kemal” yazılı bir nişan yüzüğüydü. Ölümünün ardından Latife Hanım’ın kasasından da tülbent bir kesede sakladığı nişan yüzüğü çıktı. İkisi de İsmet Paşa’nın Lozan’dan armağan olarak getirdiği yüzükleri ömürlerinin sonuna dek saklamışlardı.

Yayınevi Notu:

Mustafa Kemal Paşa'nın en yakın arkadaşlarından biri ve başyaveri Salih Bozok'un hiçbir yerde yayınlanmamış anıları ve onun gözünden Atatürk'ün özel hayatından bilinmeyen kesitler... Atatürk'e tapan iki kadın... Fikriye ve Latife Hanımların Atatürk'ün hayatındaki yerleri ve seyirleri... Biri, Kurtuluş Savaşı öncesinden beri onunla olan Fikriye Hanım, diğeri İzmir yangını sebebiyle Paşa'yla tanışan ve yeni bir yangına tutulan Latife Hanım... Fikriye - Makbule Hanım çatışması... Latife Hanım'dan Atatürk'e gönderilen mektuplar... Latife Hanım'ın evlilikle değişen mizacı... Fikriye Hanım'ın Avrupa'dan zamansız dönüşü, Latife Hanım'la tanışması, Çankaya'ya alınmamasıyla birlikte acı intiharı... Atatürk'ün özel hayatının anlatıldığı ve onun bilmediğimiz yönlerinin çarpıcı bir şekilde dile getirildiği bir kitap...

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..