Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '07

 
Kategori
Dünya
 

İki işgalin anatomisi

İki işgalin anatomisi
 

Napolyon Bonaparte, Bush, her şey yine aynı. Napolyon Bonaparte, 1798 de Mısır’ı işgal etmişti. Bush, 2003’de de Irak’ı işgal etti.

İkisi de sonuç da işgal, farkı sadece biri diğerinden iki yüz yıl sonra gerçekleşmiş.

Başlamadan öncesi de hemen hemen aynı. İki işgalcide işgalden önce benzer ifadeler kullandılar.

Bonaparte Mısırın güvenliğini sağlamak üzere işgali gerçekleştirdiğini söyledi. Hatırlarsanız, Bush’ da “Halkı Saddam’dan kurtaracağım, Irak’ı özgürleştireceğim, demokrasi getireceğim.”diyerek, Irak’ı kan gölüne çevirdi. Aslında tüm dünyayı kandırıyorlar, ikisinin de maksadı özgürlük değil, işgaldi.

Haziran 1798 de 36 bin asker, denizci, yüzlerce bilim adamı, 12 gemi Akdeniz’in sularında Mısır sahillerine demir almıştı. Başlarında Bonaparte vardı. Askerlerine “siz zafere mecbursunuz” diyordu. Ekliyordu; “Bu zaferin aydınlanmaya ve ticarete etkisi kimsenin tahmin edemeyeceği kadar büyüktür.”

Bush’da Basra Körfezinde Lincoln Uçak gemisinin güvertesinden buna benzer bir açıklama yaptı. “Tehlikeli ve saldırgan rejimi ortadan kaldırmaya muktediriz.”

İki işgalci de, özgürlük adına işgale inanmış olduklarını içinde yaşadıkları tarihe ilan ediyorlardı. Emperyalizm için kutsal gerekçe hep aynı idi.

Napolyon Mısıra geldiğinde Memluk Beylerine karşı Suni’lere yönetimde fazla yer vermişti. Tıpkı Bush’un Irak’ta Şiilere yönetimde daha fazla imkânlar tanıdığı gibi.

1801 de Bonaparte’nin liberal emperyalizmi Mısır’da son buldu.

Bush Irak’ı işgal altında tutabilmesi için 172 bin asker yetmiyor. Hesaplar 500 bin asker diyor. Gittikçe direnişçiler Amerika’ya karşı daha organize oluyorlar.

İki işgalde de unutulan bir şey var, o da tarihin hiçbir döneminde dışarıdan otoriter bir devletin gelipte başka bir devlete özgürlük getirdiği görülmemiştir.

Not: İşgallerle ilgili bazı bilgiler internetten alınmıştır

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..