Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '08

 
Kategori
Tarih
 

İki kişilik ordu

İki kişilik ordu
 

Broken Hill'deki çatışmada kullanılan Türk bayrağı


Yıl 1915. Osmanlı Almanya'nın yanında I. DÜnya savaşına girmiş, Osmanlı Halifesi bütün dünya müslümanları adına cihad ilan etmiştir.

Avustralya; dünyanın o uzak kıtası, dünyanın diğer bir ucundaki savaşa İngiltere adına asker gönderiyordu. Fakat savaşın acı yüzüyle, önce kendi topraklarında tanışacaktı.

Olayın baş aktörleri olan iki Osmanlı, Avustarlya'nın maden bölgesi olan Broken Hill'de ortaya çıkmışlardır. 1 Ocak 1915 günü, üstü açık bir trene doldurulan Avusturalya askerleri moral eğlencesine katılmak üzere bu kasabadan geçiyorlardı.

Keyifli başlayan gün, acı bir ekilde bitecekti. Vatanlarına savaşmaya gönderilen askerlerin yaşadıkları kasabadan geçeceğini öğrenen iki Osmanlı, treni durudurmaya karar verirler. Eline Osmanlı bayrağını alarak treni durdurmaya çalışan Muhammed ve Apdullah'ın kuşunlarına hedef olan yolcuların dördü ölür, yedisi yaralanır.

Güvenlik güçleri ile çatışmaya giren iki kişilik ordu, bir kaç saat direndikten sonra öldürüldüler. Olay, tüm Avustralya'da şok etkisi yaratmıstı. Osmanlı topraklarına işgale gitmeye hazırlanan askerlerinin daha kendi topraklarında iken saldırıya uğramaları, Avustralyalıları ürkütmüştü.

Avustralya'da biri kasap, diğeri dondurmacı olarak hayatlarını sürdüren iki Osmanlının, böyle bir olay gerçekleştirmeleri, Avustarlya'da değişik tartışmalara ve araştırmalara sebeb olmuş, bu büyük ülkenin çeşitli etnik yapısı tartışılmıştı.

Apdullah ve Muhammed'in geride bıraktıkları mektuplarda, olayın halifenin çağrısına cevap olduğu, Avustralya halkıyla bir sorunları olmadıkları belirtiliyordu.

Bu olayın ardından bir de Çanakkale'de karşılaşacak olan iki milletin evlatları, günümüze dek sürecek duygusal bir bağın temellerini atacaklardır. Bundan sonra, Mart aylarında Çanakkale Savaşlarındaki kahramanları anarken, Avustralyalıların Broken Hill savaşı adını verdikleri olayı ve oradaki kahramanları da hatırlayın.

Ülkemiz adına savaşan tüm kahramanlarımızı şükranla anıyoruz.
 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..