Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '18

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İki Kitap, İki Yorum

İki Kitap, İki Yorum
 

martı küçük prens


Martı Jonathan Livingston- Richard Bach

Martı Jonanathan, diğer martılardan daha yükseklere uçmayı, daha derinlere dalmayı hedefliyor. Ve her seferinde bunu gerçekleştiriyor ve kendisine daha büyük hedefler seçiyor.

Kitapta herkesin bir hedefinin olması ve her seferinde bu hedeflere ulaşıp daha büyük hedefleri kendimize seçmemiz gerektiğini, bu şekilde mutlu ve özgür olabileceğimizi anlatıyor.

Richard Bach, bu kitapta sıradan olmayı, herkes gibi olmayı reddeden Martı Jonathan ile biz insanlara özgürlüğün en doğal hakkımız olduğunu, bu özgürlüğü engelleyecek şeylerin ne olursa olsun tümünün terk edilmesi gerektiğini anlatıyor.

Kitapta yaşamak için birçok nedenin olduğunu insanoğlunun yeryüzüne sadece karnını doyurmak amacıyla gelmediğini, insanoğlunun en büyük amacının özgür olmak olduğunu, bunun yanında öğrenmek, keşfetmek gibi gayelerimizin de olması gerektiği anlatılmış.

İnsanoğlu eğer ne yaptığını biliyorsa her zaman başarabileceğini, hayal eden insanların yeryüzünde daima başarılı olacaklarını anlatan “Martı” hayallerimizin peşinden gitmemiz gerektiğini söylüyor.

Martı, öğrenmenin sınırsızlığını ele alan güzel bir kişisel gelişim kitabı ve mutlak okunması gerekiyor.

KİTAPTAN...

Cehaletimizi kırabiliriz, becerilerimizi, yeteneklerimizi ve zekâmızı kullanarak kendimizi bulabilir, kendimiz olabiliriz! Uçmayı öğrenebiliriz.” ( s.25)

''Eğer ne yaptığını iyi biliyorsan her zaman başarırsın.''(s. 61)

En yüksekten uçan martı, en uzağı görendir.” (s.75)

 

Küçük Prens- Antoine De Saint-Exupéry

Kitap, masumluğun ve çocukluğun yeniden keşfi. Küçük Prens'te dostluk yüceltilirken dostluk yoluyla insanın yalnızlıktan kurtulacağı anlatılıyor.

Küçük Prens kitabı 27 bölümden oluşuyor ve bu bölümlerde Küçük Prens'in altı ayrı gezegene yaptığı gezileri ( 325, 326, 327, 328, 329 ve 330 numaralı asteroidler) ele alan bölümlerde bazı tipik yetişkin yaşamları anlatılmış ve eleştirilmiştir. Küçük Prens'in uğradığı her gezegende tek yetişkin yaşamaktadır ve bu yetişkinlerin en büyük sorunu dost eksikliğidir.

Küçük Prens'in yolculuğu sırasında en son uğradığı ve en uzun kaldığı, yazarımızla tanıştığı gezegen dünyadır.

Tilki ile Küçük Prens arasındaki veda bölümü kitabın en önemli bölümüdür.

-(Küçük Prens) hoşçakal, dedi tilki

" İşte sana bir sır, çok basit bir şey: İnsan yalnız yüreğiyle doğruları görebilir. Asıl görülmesi gerekeni gözler göremez."

Kitabı 7'den 70'e herkese tavsiye ediyorum. Hele kitapta yetişkinlerin her şeyi sayılarla ifade ettiğine dair bir bölüm var ki burada Küçük Prens, “yetişkinler böyledir işte” deyip çok güzel bir şekilde büyükleri eleştiriyor.

KİTAPTAN...

İnsanın kendini yargılaması başkalarını yargılamasından çok daha güçtür.” (Sayfa 41)

“ İnsanların hiçbir şey öğrenmeye zamanı yok artık. Her şeyi gidip dükkândan hazır alıyorlar. Dost satıcısı olmadığı için de, insanlar dostsuz kalıyor.”  (Sayfa 61)

"Hoşça git," dedi tilki. "Vereceğim sır çok basit: İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez." Küçük Prens unutmamak için tekrarladı: "Gerçeğin mayası gözle görülmez."

 

  

 
Toplam blog
: 46
: 2044
Kayıt tarihi
: 01.07.07
 
 

Edebiyat ilgi alanım... Şiir, kitaplar, denemeler ve lezzet durakları hakkında benim de bir çift ..