Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '13

 
Kategori
Haber
 

İki lafın belini kıramadan Üsküdar!

İki lafın belini kıramadan Üsküdar!
 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dün basın mensuplarına yarın açılacak olan dev ulaşım projesi Marmaray’ı gezdirdi. Hiçbir güvenlik sorununun olmadığını belirten Yıldırım, ‘Artık atı alan değil, Marmaray’ı alan Üsküdar’ı geçti’ dedi.
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dün gazete ve televizyon yöneticileriyle köşe yazarlarına 29 Ekim’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacak dev ulaşım projesi Marmaray’ı gezdirdi. Bakan Yıldırım’la saat 14.00’te Yenikapı’daki istasyonda bir araya geldik. Yıldırım yanımıza geldiğinde herkes merakla arka arkaya sorular sormaya başlıyor. Tünelden geçerken bile iç daralması yaşamamın verdiği bir ruh haliyle, denizin 62 metre derininden geçeceğimi düşünerek ilk konuşulanları anlamakta biraz güçlük çektiğimi söyleyebilirim. Bakan Yıldırım, tarihi bir projeyi bitirmenin özgüveni ve rahatlığı içinde anlatmaya başlıyor: “Kartal’dan binen bir İstanbullu, Zeytinburnu’na kadar kesintisiz geliyor. Bir tek Ayrılıkçeşme’de yerin üstüne çıkıp değiştiriyorsunuz. Orada o mesafe de 25-30 dakika, duruşlar dahil. Siz Kartal’dan Zeytinburnu’na hiç durmadan daha doğrusu bir aktarma yapmak suretiyle 25-30 dakikada gelebiliyorsanız arabayla gelmenin bir anlamı yok. Veya Üsküdar’dan bindiniz,Sirkeci’ye gideceksiniz, hala arabayla gitmeye ısrar ederseniz o zaman trafikten şikayet etmeye hakkınız yok, 3 dakikada gitme şansınız var. Bizim görüşümüz hat tam kapasiteye eriştiğinde günde 1,5 milyon kişi taşıyacak.”
Bakan Yıldırım, Marmaray’ın, sıkça çıldıran İstanbul trafiğini yüzde 20 hafifleteceğini söylüyor. Ocak ayında ise mesela Kartal’dan metroya binen bir kişinin Yenikapı’ya geleceğini, buradan daŞişhane, Taksim, Mecidiyeköy, Maslak ve Hacıosman’a rahatlıkla gidebileceğini anlatıyor. Zaman hesabı yaptığınızda Kartal’dan Taksim’e 50 dakikada gitmiş oluyorsunuz. Üzerine 5-10 dakika daha eklerseniz en uzak mesafe olan Sarıyer’desiniz.
 
Bütün evlerden güvenli
 
Dedim ya tünel fobisi... Bir de Marmaray’ın güvenli olmadığı yönünde bir takım haberler üstüne eklenince Bakan Yıldırım’a sorma ihtiyacı hissediyorum: “Bir psikolojik durum da var. Denizin altından gideceksiniz. Bu insanda bir gerginlik yaratıyor.” Yıldırım, “Bunda hiçbir korku hissetmeyeceksiniz. Bineceksiniz, korku yaşamayacaksınız. 62 metre derinden 3 dakikada geçiyoruz. Sohbet edeceğiz, iki lafın belini kıramadan geçeceksiniz” diye cevaplıyor. Peki yagüvenlik? Ona da Yıldırım’ın cevabı çok net: “Güvenliğinde de hiçbir sıkıntı yok. Depreme karşı evinizden daha güvenli. İstanbul’da hangi evde oturursanız oturun o evden daha güvenli.”
 
Bakan Yıldırım, yaptığı sunumda da deprem güvenliği konusunu üstüne basa basa anlatıyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Marmaray’ın 20 kilometre güneyinden geçtiğini, tüp geçişin yatay bir yapı olduğu için dikey yapılara göre her zaman en güvenli yapı konumunda olduğunu söylüyor. Bu sözlerine karşılık ise Mehmet Barlas, “Evleri de tüp şeklinde mi yapalım?” esprisi yapıyor. Su sızması ve sele karşı bilgilendirmeyle birlikte Marmaray’ın teknik olarak güvenli olduğuna inancım kuvvetleniyor. Bakan Yıldırım, konuşması sırasında bir şehir efsanesi haline gelen “Dışarıdan balıkları seyredeceğiz” esprilerine de açıklık getiriyor: “Tabi ki öyle bir şey yok.”
 
Marmaray’a kardeş geliyor
 
“Artık atı alan değil Marmaray’ı alan Üsküdar’ı geçti” diyen Yıldırım, Marmaray’ın gölgesinde kalan, 300 metre güneydeki Avrasya geçişini de anlatıyor. Avrasya geçişi, Boğaz’ın ikinci tüp geçişi olacak, sadece araçlar geçecek, otobüs ve kamyonların geçişi yasak. Üstten gidiş, alttan geliş, ya da tam tersi olacak. 2015 yılının ortalarında tamamlanması planlanan proje 1,5 milyon dolara malolacak. Ve Avrasya, Marmaray’ın denizin 62 metre altından geçme rekorunu 108 metreyle geçecek.
Marmaray, Avrasya, 3. Köprü derken tabi ki finansman konusu da toplantıda gündeme geliyor. Bakan Yıldırım, bu konuda da oldukça net bir açıklama yapıyor: “Şu anda krizden dolayı milletpara vermek için adam arıyor, istikrarlı ülke arıyor. İstikrar olan ülke de Türkiye. Kuvvetli siyasi irade olan ülke Türkiye. Ya etraftaki ülkelerde savaş var veya ekonomik savaş var veya kriz var. Kriz olmayan, istikrarı devam eden, büyümesi devam eden ülke Türkiye. Onun için eğer buraya para vermeyecekse finans kuruluşları turşusunu kursun.”
 
Denizin altındayız
 
İşin teknik boyutu bu. Gelelim pratiğine. Yenikapı’daki istasyon ferah, yürüyen merdivenleriLondra metrosunun dik yürüyen merdivenlerini anımsatıyor. Küçük bir bilgi: Sirkeci’deki 62 metre uzunluğundaki yürüyen merdiven, Avrupa’nın en uzun yürüyen merdiveni. Bakan Yıldırım’ın yaptığı sunumun ardından Marmaray projesini test etmek için buyur ediliyoruz. Yürüyen merdivenlerden aşağıya iniyoruz. Ve başlıyoruz yolculuğa. Etrafımdakiler sanki gerginliğimi anlamışcasına ilgileniyorlar. Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı’yla sohbet ederken bir anda duruyoruz, herkes aşağıya iniyor. Meğer denizin tam altındaymışız. Tabi ki etrafta balıkları görmüyoruz. Bildiğiniz dört yanı beton bir tünel. Herkes anı fotoğrafları çektiriyor. Bendeki tedirginlik de geçiyor. Tekrar bindiğimizde bu kez Bakan Yıldırım’la yan yana oturuyoruz. Soruyor, “Tedirgin olacak bir şey yokmuş, değil mi?” Hakikaten yokmuş. Gerçekten iki lafın belini kıramadan Üsküdar’dayız. (Kaynak: Milliyet.com.tr) 
 
Olan martılara oldu. Yine aç kaldılar. Tıpkı ülkemdeki işsizler gibi...
 
 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..