Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '07

 
Kategori
Kitap
 

İki Yeşil Su Samuru - Buket Uzuner

İki Yeşil Su Samuru - Buket Uzuner
 

Alıntıdır


"İnsanların yaşamlarını değerli kılın ve bunu onlara hissettirin. Böylece uzağa göçmek istemeyeceklerdir... "   LAO -TSE (sayfa 28)

Günümüz Türk Edebiyatı'nda kadın yazarlarımızı genellikle birbirlerine çok benzetirim. Diğerlerinden belirgin bir şekilde ayrılan, farklı kategoriye koyabileceğim yazar şu an aklıma gelmiyor. Bu nedenle okurken çok zevk aldığım, işte benim favori yazarım, diyebileceğim biri yok gibi. Konular ve anlatım birbirine benzer oluyor. Genellikle roman kahramanları eşinden boşanmış, eğitimli, bir işte çalışan ve ayakları üzerinde durmayı becerebilen, özgüveni tam, biraz feminist ama sevgiyi yakalayamamış, sürekli kendilerini sorgulayan kadın tipleri oluyor. Hal böyle olunca da hem öyküleri benzeşiyor, hem de kahramanları.

Ben yine de bir tanesine haksızlık etmeyeyim. Uzun uzun betimlemeleri ile psikolojik roman akımının en güçlü kalemlerinden biri olan Adalet Ağaoğlu. Onun romanları daha bir ağırlığını hissettirir okura. Buket Uzuner, İnci Aral, Pınar Kür, Duygu Asena, Ayla Kutlu, Firuzan, Oya Baydar, Alev Alatlı, Ayşe Kulin...Öyküleri, romanları ve kahramanları ile Türk Edebiyatında bir yerleri paylaşıyorlar.

Kitabı isteyen okuyabilir. Fazla diyeceğim yoktur!...

Kitaptan Alıntılar:

-Daha iyisini kurabilmek için, kurmayı yeni bitirdiğin şeyi yıkma cesaretini gösterebilmeliyim. (s.25)

-Anarşistler eninde sonunda bir otoriteye boyun eğmek gereksinimiyle tutuşup, ortayaşlılıklarında çoğu bir inanç ya da sembole sığınırlar.  (s.25)

-İnsan karakterini yaşamalı. Aksi halde başkasının hayatını yaşıyor demektir. (s.29)

-Yakın çevresinde ölüm yaşamamış genç insanlar dostlukları ve sevgiyi bol keseden harcarlar. (s.30)

-Bilen konuşmayandır, konuşan ise bilgisiz. LAO-TSE (s.32)

-Bilgi değil, bilgelik önemli.Ne istemediğini bilmek çok kolay, fakat ne istediğini bilmek çok güçtür. (s.39)

Okuduğum Tarih:21-27 Ağustos 2001

İki yeşil Su Samuru-Buket Uzuner

Anneleri, Babaları, Sevgilileri ve Diğerleri
Remzi Kitabevi-34.Basım
İlkbasım-1991

Yayınevi Notu:

Mutluluğu ve huzuru hiçbir yerde ve hiç kimsede bulamayan, kimseye güvenemeyen genç bir kadın: Nilsu.

Terk edilmekten korktuğu için hep kendisi terk ediyor. Annesine olan hayranlığı ve bağlılığı kendi yaşamını kurmasına engel olan, duygusal ve ütopik bir çevreci: Teoman.

Annesinin gizemli intiharıyla yaşamı altüst oluyor.

Buket Uzuner'in artık bir klasik olan İki Yeşil Susamuru romanı çağdaş bir kadının portresi etrafında çok katmanlı olarak insan durumlarını sorguluyor. Yazar mizah dolu, çarpıcı ve gerçekçi üslubuyla 80'li yılların toplumsal ve siyasal ortamının ustaca anlatırken romanın kahramanları kimi zaman modernizmin altına ezilerek yaşamla ölüm arasında gelgitler yaşıyorlar.

İki Yeşil Susamuru, Anneleri, Babaları, Sevgilileri ve Diğerleri yaşadığımız dünyaya, aşka, çevre sorununa alternatif çözümler arayan aydın ve farklı bir çiftin hikayesi, bir modern zamanlar romanı.

Kitapla İlgili Bir Eleştiri:

Buket Uzuner'in içten, duyarlı ve mizah dolu üslubuyla yazdığı çağdaş bir roman. "İki Yeşil Susamuru, Anneleri, Babaları, Sevgilileri ve Diğerleri" çevre politikasına, aşka, enerji sorununa, kadın-erkek ilişkisine alternatif çözümler arayan aydın ve farklı bir çiftin öyküsü, bir "modern zamanlar" romanı. "İki Yeşil Susamuru", iyi romandan kafa cimnastiği beklentisi içinde olan kültür seçkinlerine de bir şeyler sunuyor; hem biçim hem de öz açısından." -Gürsel Aytaç- "Buket Uzuner iki katmanlı romanında çağdaş bir kadının portresi çevresinde aile, sevgi ve intiharı sorguluyor."

-Milliyet Sanat- (Arka Kapak)

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..