Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '19

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İkili İlişkilerde Suçlama

İkili ilişkileri çıkmaza sokan durumlardan en önemlisi anlayış eksikliği iken diğeri de suçlamadır. Sürekli şikayet etmek ve suçlamak ilişkinin seyrini negatif etkiler. Paylaşım esası ile gelişen bir oluşum iken ilişkiler suçlama ile kökünden kurutulan bir ağaç hali almaktadır.

Yakınlaşmak mı çözer, uzaklaşmak mı? Her iki halde de kendine yakınlaşman ve ihtiyacın olan duyguyu, reddettiklerini, kabullenemediklerini görmen gerekiyor. İlişkinin içinde neye ihtiyaç duyduğunu belirleyip süreçle ilgili nazik bir de planla ilerleyebilirsin. Bu senin ilişkin, senin seçimin. Aynı zamanda diğerinin ilişkisi ve onun seçimi. Sen onu, o da seni seçti ve seçimin bir katma değeri var ki birliktesiniz. İlişkinin düzenlenmesi, karşılıklı beslenmek yaşamsal ihtiyaçtır. Anlaşmazlık bilinçaltı alanda “bu kişiden öğrenmeyeceğim ve aynı zamanda ona öğretmeyeceğim” demektir. Yani boşa çekilen kürek ve sonuçsuz zaman kaybı.

Yaşadıklarının bir anlamı olsun istiyorsan çözüm odaklı ilerleyebilirsin. Sorun sürekli üretilir ve alışık olduğumuz da budur. Her şey, her söz,  her konu, her durum sorun olabilir. Mevcut duruma bakıldığında sorun odaklı olmanın işe yaramadığı ortada. Sorun istersen sorun ürer, çözüm istersen çözüm ürer. Bu nedenle ihtiyaç belirlemek önemli. İhtiyacın çözüm ise evren ve diğerleri sana yardım etmek için harekete geçecektir. Lakin, niyet sorun çıkarmakta sabitlendiğinde evren ve diğerleri sorun için sana el vermeye başlayacaktır.

Herkes sana hizmet ederken sen de diğerlerine hizmet etmektesin. İlişkide diğerinin ihtiyaçlarını belirlemesi seni de hizalayacaktır. Senin çözümün diğerinin çözümü. Ki diğerinin çözümü de senin çözümündür. “Aman bana ne, her şeyi ben mi yapacağım, o çözsün” hali ise en çözümsüz haldir. Senin yaşamında olan her şey senin sorumluluğundadır. Sen onun yaşamında aldığın yer kadarsın. O da kendisi için çalışsın, ihtiyaç belirlesin ve çözüme odaklansın. Bu onu ilgilendirir. Sen ilişki kelebeğinde kendi kanadınla ilgilen. Ondan beklediğini önce sen yap.

Sevgiler….

Ebru Demirhan

 
Toplam blog
: 178
: 43
Kayıt tarihi
: 30.10.18
 
 

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İlkokul Öğretmenliği, Sosyoloji bölümü lisans ve Psikol..