Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '08

 
Kategori
Siyaset
 

İkinci "Mustafa"...!

İkinci "Mustafa"...!
 

CHP lideri Deniz Baykal, son çarşaf açılımı ile, klasik CHP zihniyetinden tepki alıyor.. Sayın Baykal, aslında pek de samimi olmayan bu özgürlükçü çıkışını sürdürürse, kendi partisi içinde yanlızlaşacağa benziyor.. Tıpkı Mustafa Kemal'in son dönemlerinde olduğu gibi..

Buna "İnönücü reaksiyon" demek lazım. Bu reaksiyon, CHP'nin ve Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal'i bile hayatının sonlarında yalnızlığa mahkum etmişti.. Can Dündar "Mustafa' belgeseliyle bu gerçeğe bir parça ışık tutunca, o bildik suç bastıran "İnönücü reaksiyon" önce Deniz Baykal'dan gelmişti üstelik..

Ancak, görünen o ki, Sayın Baykal, son "çarşaflıya rozet takma" eylemiyle, Genelbaşkanı olduğu parti içinde "Mustafa" haline gelmek üzere.. CHP'nin "kurumlaşmış" (kurumuş ve katılaşmış is anlamında) yapısı, sonu "aforoz" a kadar gidebilecek klasik tepkisini koydu Genelbaşkanına..

Sayın Baykal, yaşı yetmişi aşmış ama bir türlü iktidar yüzü görmemiş bir siyasi lider. Müzmin muhalefetliğin de bir sonu olmalı. Belli ki, kendisi de bundan sıkılmış, iktidar istiyor.

İktidar ise, halka inmekten, halkını gönlünü almaktan geçiyor. Halkın gönlünü almadan oyunu alamayacağını geç de olsa anlamış Sayın Baykal..

Sayın Baykal anlamış ama, Önder Sav gibi, CHP'nin temel "İnönücü" yapısı anlamaktan çok uzak.. Zaten, CHP'yi "halka muhtaç" bir siyasi parti değil de, "laikçiliğin tarikatı" gibi gören bu zihniyetin bunu anlaması mümkün de değildir.

Şimdi Deniz Baykal ne yapsın..? Yukarı tükürse bıyık, aşağı tükürse sakal..! Daha doğrusu, bir yanda katı laikçi ideoloji, bir yanda Başbakanlık var.. Bir yandan da yaş yetmişi geçmiş, ömür bitiyor, zaman geçiyor.. Gerçekten zor bir durum Sayın Baykal için..

CHP'nin bu "statükocu İnönücülüğü"nü Merhum Ecevit de yumuşatmayı denemiş ancak başaramamıştı. Sonunda çareyi CHP'den kopup kendi partisini kurmakta bulmuştu. Deniz Baykal için, bu da mümkün değil artık..!

Anlaşılan o ki, Sayın Baykal, bu "çarşaflı açılım" denemesi, partisinin statüko duvarlarına çarpıp geri döndükten sonra, "müzmin muhalif" olma mahkumiyetini sürdürmek zorunda kalacak..

Hiç bir şey olmamaktansa, müzmin muhalif olmak iyidir, ne de olsa..!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..