Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '08

 
Kategori
Otomobil
 

İkinci el araç alırken.

İkinci el araç alırken.
 

İkinci el otomobil pazarının çok rağbet gördüğü ülkemizde, kullanılmış araç alırken çoğu kişi dış görünüşe ve motora bakmayı yeterli görmektedir.
Karşılaştığım sürpriz sorunlar nedeniyle bir çok detayın gözden kaçmasına neden olan sanayide bir tamirciye gösterilmesi uygulamalarının geçmişte kaldığını vurgulamak gereğini duydum. Sadece motorun sesini dinlemek ve kaporta boya kontrollerinden ibaret olan bu muayenede bir çok ayrıntı gözden kaçabiliyor.

Bilgisayar ortamında ise otomobil bir çok cihaza bağlanıyor,detaylı bir kontrolden geçirilirken öncelikle motor gücü, yıpranma payı ve aşınma durumu belirleniyor.

Sonraki aşamada kaportanın değişen parçaları, hangi parçalarında boya olup olmadığı, kazaya karışıp karışmadığı kontrol ediliyor.

Daha sonra sırasıyla benzin ve fren hidroliği boruları, şase, amortisörler,elektrik aksamı gibi bütün bölümleri en ince detayına kadar inceleniyor.
Günümüzde elektronik aksamların fazlaca kullanıldığı otomobillerin en küçük arızaları bile pahalıya malolmaktadır.

Özellikle zorlanmalar neticesinde oluşan otomatik şanzuman arızalarının giderilmesi neredeyse araç fiyatının yarısına ulaşabilmektedir!

İnceleme sonucunda kişiye rapor verilmesi,gerektiğinde karşılaştırılabilecek önemli bir belge olmakta.

Test ücretleri marka servislerine göre elli ile yüz YTL arasında değişiyor ve bu ücret karşılığında kişi binlerce lire zarardan kurtulabiliyor ve hatta araca fazla ücret ödememiş oluyorsunuz.


Bu nedenle özellikle 5 yaşa kadar ikinci el otomobil alırken aracın komple testten geçirilmesi,ortaya çıkacak arızalara göre pazarlık dışında yeniden belli bir fiyat aralığı tespit edilmesi imkanı yaratıyor.
Yani yedek parça yada arıza tamir ücretini pazarlık edilen fiyattan düşebiliyorsunuz.

İkinci el araç alırken önce borç veya kaçak olup olmadığının kontrol edilmesi de önemli bir ayrıntıdır.

Günümüzde kiralık yada çalıntı araçların bile satılmaya çalışıldığını dikkate alırsak son derece titiz davranmamız gerektiğini anlarız.

Kaparo ödemesi yapmadan önce araç sahibinin konumunu mutlaka dikkate almalısınız.

Belli bir adresi ve ruhsat sahibi olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

 
Toplam blog
: 1021
: 1607
Kayıt tarihi
: 19.10.07
 
 

Çok eski olmayan bir tarihte tıpkı sizler gibi Melek'lere gülümsermişim uykulu hallerimde!  ..