Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '09

 
Kategori
Güncel
 

İkinci kapatma davası mı geliyor?

İkinci kapatma davası mı geliyor?
 

Demokratik, laik bir hukuk devleti olan ülkemizde yargı sınav veriyor. Gelişen olaylar bu sınavdan yüzünün akı ile çıkacağı ümidini veriyor. Çok uzun bir dönemden beri yargıyı taraflılaştırma, küçük düşürme gayretleri boşa çıkacak gibi görünüyor. Bizi bu düşünceye sevkeden nedenler oldukça çok.

Bu kadar şaibeli telefon dinleme olaylarına karşın yargının en üst noktasında bulunanların kendilerini savunma yerine yanlışları gösteren itidalli konuşmaları birilerinin istediği gibi yargının hühümetle kavgaya tutuşmayacağını gösterdi. Bir ikinci ve en önemli örnek de çok fazla yıpratılan YARSAV başkanı Eminağaoğlunun yeniden seçilmemesidir.

Bu durumu yargıya karşı kazanılmış bir zafer olarak görenlerin sevinci sanırım fazla sürmedi. Yargı, AKP hükümeti ile bilek güreşine girip ülkede zaten gergin olan siyasi ortamı dahada fazla germe taraflısı olmadığını gösterirken, bir yandan da, bir çok yayın organında halen haber niteliği taşımayan bir konu ile sakin ama karalı olarak görevini yaptığını gösterdi.

“Yargıtay’dan Ak Parti’ye ‘Telekulak’ incelemesi

YARGITAY’A ait bir telefon ile aralarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in de olduğu 65 hakim ve savcının Adalet Bakanlığı tarafından dinlendiği ve teknik takibe alındığının ortaya çıkması, Ak Parti hakkında sürpriz bir incelemeye yol açtı. Daha önce Ak Parti hakkında ‘laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği’ iddiasıyla kapatma davası açan Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, şimdi de ‘hukuk devleti’ ilkesi açısından yeni bir inceleme talimatı verdi. Yalçınkaya inceleme başlatılmasına ilişkin gerekçelerini anlattığı Milliyet Gazetesi’nden Fikret Bila’ya şunları söyledi: “Anayasa’nın 68/4. maddesinde siyasi partilerin tüzük, program ve eylemlerinin hukuk devleti ilkelerine aykırı olamayacağı yazılı. Bu hüküm ihlal edilmişse, SPY’nin 98. maddesinde yazılı olduğu gibi Yargıtay Başsavcılığı olarak bizim görevimiz başlar. 98. madde partilerin kapatılması konusunda Yargıtay Başsavcılığı’na tanınan yetkileri hükme bağlıyor. Dinleme, hukuk devleti ilkelerine aykırı biçimde yapılıyorsa, SPY ve Anayasa’nın 68/4 maddesiyle ilgilidir. Telefon dinleme, kayda alma, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesinin yasaya uygun yapılması gerekir. Telefonun hangi hallerde dinleneceği CMK’nın 135. maddesinde belirlenmiştir.”(gazete vatan)

Hukukun olağan görevini sakin ve kararlı bir şekilde yapması, her yurttaşın ümidini diri tutacaktır diye düşünüyorum.

2009-11-16

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..