Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '21

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İkinci Yarıyı Daha İyi Oyna

 

 

50. yaşımla ilgili ne yazabilirim diye düşünüyorum birkaç gündür. Duygular karışık. “Ulan ne zaman…”la “şükürler olsun” arasında şizofrenik gidiş gelişlerim var. Yeryüzünde yarım asır geçiriyorsan eğer, kafa da pek sağlam kalmasa gerek J

 

Yazacaklarım asla sevgili dostum Levent Doğurga’nın şahane “50 Yaş Manifestosu” gibi olamaz… Okumak isteyenler için bağlantı paylaşıyorum:https://www.thegeyik.com/50-yas-manifestosu/

 

Ama yine de birkaç kelamım var.

 

1- ZAMANLA BARIŞIK OL.Her şeyin bir zamanı var, ne oldurmaya çalış, ne de kaderci bir bekleyişin olsun. Ne istiyorsan zamanının geleceğini bil. Sabır, sana her gün sunulan sınavdır. 

 

2 – DÜŞÜN.Her gün, birkaç dakikalığına bile olsa, hayata gelme amacın üzerinde düşün. Cevabı arama, sadece varlığının bir anlamı var, bulmaya çalış.  

 

3 – OKU.Oku ki, yeniliklere açık ol. Bilgi seni sarsın sarmalasın. Ama git gide seçimini okumaktan yana değil, yaşamaktan yana yap. O çok daha makbul.

 

4 – HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ DEĞİL.Aşk için, yeni bir dil öğrenmek için, bir enstrüman çalmak için, çocuk yapmak için, üniversiteye gitmek için, sokak hayvanlarının başını okşamak için, zeytin ağacı dikmek için. 

 

5 – HERKES GİBİ OLMAK ZORUNDA DEĞİLSİN.DNA’na bakarsan, zaten bu dünyada biriciksin. Ona rağmen, herkes gibi olma çabası niye? Toplum ayrık otlarını sevmez, seni acımasızca nizamî olana çeker. Ama sen ayrık otu ol. Güzel bir ayrık otu. 

 

6 – KUTLAMALARI HAYATINDAN EKSİK ETME.Eskiden hiç sevmezdim yaşgünü vs kutlamalarını. Şimdi zamanın darlığını biraz daha fazla idrak ettiğimdendir belki, her şeyi bir kutlama vesilesi yapabiliyorum. Kutlamalar iyidir. 

 

– KABİLENİ SEÇ. Zalimlikleri olan bu hayatta neşeli ve olumlu kalabilmenin tek yolu, seni yukarı çeken kişiler arasında kalmandır. Etrafında böyle insanlar yoksa, bulana kadar kabile değiştir. 

 

8 – HAYIR İŞLERİ YAP.Her gün, karşılıksız hizmet et. Çocuklar, kadınlar, doğa, hayvanlar hiç önemli değil. Karşılıksız hizmet seni daha çok insan yapar. İnsan olmadan kimse bu dünyadan göçmemeli. 

 

9 – ÜÇÜNCÜ GÖZÜN HEP KENDİ ÜZERİNDE OLSUN.İki gözümüz dışarı bakıyorsa, bir üçüncüsü hep içeri baksın. Eylem ve söylemlerini vicdan terazisinde tart. Hep.

 

10 – SORUMLULUK AL.Hayatın ev-iş-aile sorumluluğu arasında geçmesin. Birilerinin hayatında olumlu fark yarat. Kendi çocuğunun, annenin, eşinin değil… Belki apartman görevlisinin çocuğuna derslerinde yardımcı olursun, belki bir siyasi mücadeleye girersin. Evinden ayrı mutlaka bir sorumluluğun olsun. Hayatta bir hakyırışın olsun. 

 

11 – DOĞAYA GERİ DÖN.Formül oldukça basit. Raydan çıktığında doğada birkaç saat geçirmek seni kendine getirecektir. Her daim elinin altında olan bu fırsatı değerlendir. 

 

12 – BİR KUM TANESİSİN.Biricik olduğunu, ama çok da önemli olmadığını bil. Kendini “biri” zannettiğinde başın belada demektir. Kendini “önemli biri” zannettiğindeyse başın büyük beladadır. Çok büyük. 

 

13 – TEK BAŞINA OLMAKTAN KORKMA.Zaman zaman tek başına kal. Hatta tek başına seyahat et. Yoldakiler sana seni tanıtacaktır. Kendinleyken eğlenemediğin, gülemediğin sürece başkalarıyla da iyi olamayacaksın.

 

14 – RUHUNA SAHİP ÇIK.Ruhunu öldürenlerden uzak dur. Kanatlarını kesip seni uçmaktan alıkoyanlar, onlardan uzak dur. Nokta. 

 

15 – AİLEN FARKLI OLABİLİR.Tek tip aile kavramının olmadığını hep hatırla. Çocuğun yoksa da, eşin yoksa da, bir evin yoksa da, aileni kur. Köklenmek insanı sağlamlaştırır. Senin ailen, senin tanımın. 

 

16 – DÜRÜST OL.Başını gece yastığa koyduğunda için rahat, vicdanın pırıl pırıl olsun. Çünkü yarın uyanamayabilirsin. 

 

17 – KÖTÜ GÜNLER DE OLACAK.Ama kabileni güzel seçersen, o günler daha kolay geçer. Bir de… eskide kalmış kötü günlerle vedalaşmayı bil. Hepimiz travmalıyız, hepimiz kırığız. Hepimiz yola yaralı, kambur, topal, çolak, az veya çok eksik devam etmeye çabalıyoruz. Geçmişin şimdiyi gölgelemesine izin verme. Yapamıyorsan, yardım al. 

 

18 – ÖLÜME HAZIRLAN.Ölüme hazırlanmanın en iyi yolu, çok güzel bir yaşam sürmektir. Öyle yap ki, o son gün geldiğinde içinde pişmanlık ve keşke’ler kalmasın. “Çok güzel yaşadım” diyebilesin.

 

19 – SEYAHAT ET.Uzak yerlere gitmene gerek yok, hiç içinden geçmediğin yan mahalleye de seyahat edebilirsin. Çünkü seyahat, kendine dönüşündür. Seyahatlerin bizi gerçeklerle yüzleştirme gibi değişmez bir alışkanlıkları vardır. 

 

20 – SINIRLARINI BİL.Dünya düşük bilinçli, istismarcılarla dolu. Ruhunun yaşamasını istiyorsan eğer, sınırlarını koy. Mümkün olduğu kadar şefkatle ve nazikçe. Her durumda güzel sözü eksik etme. 

 

21 – HAREKET ET.Bedenin senin tapınağındır. Tapınağına iyi bakmazsan, içinde istediğin kadar ibadet et, yapı erkenden yerle bir olur. Adının ne olduğu önemli değil, her gün kalbin attığı ve bacakların çalıştığı sürece hareket et.

 

22 – SUS.Susmayı bil. Her şeye bir cevabın yok ve kazanamayacağın savaşlarla dolu bu dünya. Susmak, bazen aklın yoludur.  

 

23 – VEFALI OL. Emek sarf et. Kabilene sahip çıkmak için, vefalı olman gerek. Hep karşıdan beklemek değil, vefanı gösterebilmek için sen fırsat kolla. “Neden hep ben?” deme. Bazı şeyleri başkalarına göre daha iyi yapıyor olabilirsin. Yeteneklerine şükran duy. 

 

24 – ACİZSİN.Bunu bir kere kabul et. Hepimiz bu dünyada, kontrol edemediğimiz bunca şey varken, aciziz. Acizliğin de bir özgürlüğü var, her türlü etiketten bağımsız olarak, bunu keşfetmeye çalış. 

 

25 – YARAT.Bu dünyaya kendimizi keşfetmek için geliyoruz. Yaratımın olmadığı bir hayat, konfor alanında geçirilen bir hapishanedir. Konfor alanını aş. Hayatın boyunca bir şeyler üret ki, kendini keşfedesin. 

 

26 – ÇALIŞ.Çalışmak kadar şifalandırıcı bir eylem yoktur. Son nefesine kadar çalış. Ama dinlenmesini de bil. Bu ikisini dengeli yapabilendir bilge olan. 

 

27 – PARAYI DOĞRU HARCA.Para harcamak, para kazanmaktan daha inceliklidir. Para harcamak için doğru hayat vizyonuna sahip olmak gerekir. Büyük bir kelime ama, kültürlü olmayı şart koşar. Güzel para harcayabilmek için, kültürünü artır. 

 

28 – EMANETÇİYİZ.Hepimizin geçici bir süre için emanetçi olduğumuzu unutma. O çok tutunduğun ev, o gözün gibi baktığın araba, her gün kontrol ettiğin hisse senedi, banka hesapları, bunların sahipleri sadece geçici olarak sensin. Aklından çıkarma. 

 

29 – MÜZİKSİZ KALMA.Müzik olmadan yaşanan bir hayat eksik kalmıştır. Üzerine bir de dans ekleyebilirsen, senden tangosu yok. 

 

30 – YARGILAMALARDAN UZAK DUR.Kibirli insan yargılar. Diğerini küçümser. Yargılamak, tepeden yapılan bir eylemdir. Unutma ki bu hayattaki herkesin yolculuğu eşsiz. Farkındalık düzeylerimizin bu kadar farklı olan bir dünyada, birimiz diğerine göre nasıl daha üstün olabiliriz ki? 

 

31 – OLUMSUZ DUYGULARI BESLEME. Zihninin içinde ne varsa, dünyayı öyle görürsün. Önce evinin içini düzelt ki, dışarıdaki güzellikleri balkonundan görebilesin. 

 

32 – VAZGEÇMEYİ BİL.Savaşmaya programlanmış bedenler olarak, vazgeçmek bir başarısızlık göstergesi olarak kabul edilse de, sen, doğru zamanda vazgeçebilmeyi bilgelik kabul et. Vazgeçtiğindeyse, şüpheyi de geride bırak. Emin adımlarla yeni yolunda ilerle. 

 

33 – YAZ.Herkesin bir kitabı olmalı. Günlük olabilir, yayınlanmış bir kitap veya çekmecede biriken mektuplar. Yazmak, dünyanın en devrimci eylemidir. İçindeki devrimciyi diri tut. 

 

34 – HER ŞEY BİR SEÇİM.Bahaneler bulma. Yapmaya gönüllü olmayan, gerekçeler üretir. Kararlı olan ise, her şeyin bir seçimden ibaret olduğunu bilir. Hiçbir şey zor değildir aslında. Her şey sadece bir seçimdir. SEÇİM.

 

36 – DOĞRU YATIRIMLARI YAP.Hayatın boyunca maddi varlıklara yatırım yapan biri, yalnızlık ve mutsuzluk içinde ölür. Yatırımlarını aileden, sevgiden, insanlardan yana yap. Çoğumuzun yeterince maddi varlığı var, ama pek azımız bunu biliyoruz. 

 

37 – SAMİMİ OL.Cesaretli ve dürüst bir şekilde konuşmak zor olsa da, her zaman samimi ol. Söylemek istediğin ne kadar acıysa da mutlaka daha az acıtacak bir yolu vardır. Güzel aklın sana yolu gösterir. 

 

38 – İNANÇLI OL.Neye, kime inanmak istersen inan. Ama inancın olmadığı bir yaşam, dalsız, yapraksız bir ağaç demektir. Biraz eksik, biraz kuru. 

 

39 – NİYET ET.Her işine bir niyetle başla. Yemek yapmak olsun, bir projeye kalkışmak olsun, bir yola çıkmak, neye başlarsan başla, 2 dakika gözlerini kapatıp o işe başlamadan önce niyette bulun. Göreceksin, her şey daha kolay akacak. 

 

40 – EVRENDEKİ MESAJLARA KULAK VER.Yok, uzaylılar değil. Bir işe kalkıştığında önüne sürekli engeller çıkıyorsa, bil ki Evren seni desteklemiyor. Boşuna diretme. Bir işe kalkıştığında her şey su gibi akıp gidiyorsa, bil ki doğru zaman, doğru yerdesin ve meyvelerini mutlaka alacaksın. Evrenden gelen mesajlara posta kutun hep açık olsun. 

 

41 – HEDEFLER KOY.Belirli bir ciro yapmak hedef değildir. Belirli bir marka araba satın almak da öyle. Kendinin daha iyi versiyonuna ulaşmanı sağlayacak hedefler belirle. Belki günlük, belki aylık, belki yıllık, belki de on yıllık. 

 

42 – HAYALLER BEBEK ADIMLARLA BAŞLAR.Bir hayalin mi var, o zaman şimdiden kağıt kalemi al ve yazmaya başla. Projelendir, ücretlendir, detaylarını yazmaya başla, çalakalem de olsa çizimini yap, internette araştırmalara dal. 10 sene sonra gerçekleştirmen hiç önemli değil. Yarının gerçeği bugünün tasarımıyla doğar. 

 

43 – HAYAT HİÇBİR ZAMAN İSTEDİĞİN GİBİ GİTMEYECEK.Ancak kaosun içinde bir tutarlılık vardır, o da kaosun her daim var olduğudur. Planlar yaparken başka şeyler başına gelecektir, o yüzden bir ölüm kalım meselesi gibi tutunma planlarına. Yolunda ilerle, ama her şeyin tepe taklak olabileceğini aklından çıkarma. Ve eğer öyle de olursa, kalbinle kabul et ve yol değiştir.

 

44- DEĞİŞMEK KAÇINILMAZDIR.Gelen rüzgarla değiş demiyorum ama hücrelerin her gün değişirken, hatta her saat, sen nasıl aynı kalabilirsin ki? Zihnindeki ve hayatındaki değişimlere açık ol. Bir şans ver. Belki daha iyi bir hayat bekliyordur seni. Olduğun yerde saymaktansa, “en azından denedim” demek çok daha iyidir. 

 

45 – KOCAMAN GÜLÜMSEMEN OLSUN.Yaş almak kaçınılmaz, ama genç kalmak elimizde. Genç kalabilmek istiyorsan kocaman bir gülümsemen olsun, “Ne kadar güzel gülüyor!” desinler sana. Bir de saçlarına ve sözlerine iyi bak. 

 

46 – AŞKTAN VEZGEÇME.Aşkın milyon tane yüzü var, o yoldan hiç çıkma. Ne yaparsan yap, hep aşk olsun. Aşk yolundan uzaklaşan, mezarını kazmaya başlar. “Artık bana nasip olmaz” deme. Son nefesine kadar aşk ol. Son nefesine kadar aşktan vazgeçme. Aşkın içinde olduğundaysa, özgür bırakmayı bil. Bu bir erdemdir, cesaret işidir, herkesin harcı değildir. 

 

47 – İLİŞKİNE EMEK VER.Birlikteliğini değiştirmek kolay. Emek vermezsen, tırtılın kelebeğe dönüşeceğine tanıklık edemezsin. Kelebek, hepimizin hakkı. Ama bil ki tırtıllık da ilelebet sürmez, sürmemeli. Kelebek ufukta belirmiyorsa eğer, nazikçe gitmeyi düşün. 

 

48 – HAYAT ARKADAŞIN OLSUN.Tek başına olmak güzel ve yeterli. Ama yolda bir hayat arkadaşıyla yürümek daha keyifli. Yolun başında biraz daha “hayat”, ilerledikçe “arkadaş” olma. Her ikisini dengeli yürütebiliyorsan eğer, reenkarnasyondan yırtmış olabilirsin J

 

49 – KENDİNİ TANIMANIN EN İYİ YOLU BİRLİKTELİKTİR.Seçtiğin kişi muhtemelen senin eksikliklerini göstermeye gelmiştir. Hoşuna gitmeyen davranışlar aslında senin davranışlarındır. Tanımak önemli, ama birlikte gelişebilir ve en önemlisi dönüşebilirsen, işte o zaman piyango sana vurmuş demektir. 

 

50 – KENDİ ÖZLÜ SÖZLERİNİ BUL. Herkesin özlü sözleri kendine. Bu okuduğun dahil, kimsenin sözlerini takip etme, gerçek olarak kabul etme. Sen biriciksin. Dünyada teksin. Kendi sözlerin, en kıymetli mücevherindir. Ve o sözler, şartlar ne olursa olsun, her zaman nazik olsun, her zaman zarif olsun. 

 

Öyle işte…. 

 

Bu kadar yazdıktan sonra ben izninizle gideyim artık. 

 

Nereye mi? 

 

İkinci yarıyı daha iyi oynamaya ! 

 

 

Esra E. Karaosmanoğlu

Alterego.esra@gmail.com

Aralık 2021

 
Toplam blog
: 23
: 204
Kayıt tarihi
: 18.09.17
 
 

Esra E. Karaosmanoğlu Lozan'da doğdu. Lise ve sonrasında hukuk eğitimini Brüksel'de bitirdi. Ulus..