Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '14

 
Kategori
Edebiyat
 

İkinci yeni

İkinci Yeni, 1950'li yıllarda Edip Cansever, İlhan Berk, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Sezai Karakoç, Ece Ayhan ve Ülkü Tamer gibi şairlerin başını çektiği bir şiir ve edebiyat akımı. Değişik imge, çağrışım ve soyutlamalarla yeni bir söyleyişi amaçlayan şiir akımıdır. Dilin alışılmış kalıplarını yıkmak, sözdizimini zorlamak, değiştirmek ya da bozmak oldu. Şiirde hayal gücüne ve duyguya ağırlık verdiler. Bireyin yalnızlığı, sıkıntıları, çevreye uyumsuzlukları  gibi temaları sıklıkla işlediler. Söylemek istediklerini soyut bir dille anlatmaya çalıştılar. Amaçları verilmek istenilen duyguyu anlatmaktan ziyade hissettirmektir.

İkinci Yeni’nin önde gelen şairlerinden Edip Cansever ve Cemal Süreya’da İkinci Yeni şiirinin bu özelliklerini açık olarak görüyoruz.

"Sizi görmüyor muyum dikkat! Trenlere çikolata yediriyorum"

"En akıllı tarafımdır balıkla deniz tutmak"

 "Çocuğu çocukluyor bir düdüğün kırmızısı"

"Güneş bir pazartesi olarak mı duruyor burnunuzda"

(Edip Cansever)

"Adam yıldızlara basa basa yürüdü"
"Dengesini uzun bıyıklarına borçlu yürürken"
"Başladı Afrikası uzun bir gece"
"Güvercin kuşkusu cırlak güneş"

(Cemal Süreya)

“Trenlere çikolata yedirme, yıldızlara basa basa yürüme, dengesinin uzun bıyıklara borçlu olması, güneşin cırlaklığı…Alışılmışın dışında, hayal gücüne ve duyguya ağırlık veren yeni bir söyleyiş biçimi. Bilinçaltı verilerinin derinliklerinde geziniyor; imge gücüne ağırlık veriyorlar. Sözcükler arasındaki anlamsal bağıntıyı, bağlantıyı koparıyorlar. Anlamdan uzaklaşıp    kapalılığı yeğliyorlar. Görünümü,eşyayı soyutluyorlar.
 

 

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..