Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

02 Aralık '21

 
Kategori
Sosyoloji
 

İkisi de İlim Yuvası

 
Okul ve cami. Birisi dünya düzenine yönelik, diğeri ahiret nizamına. Böyle olmamalı. Hem cami, hem okul; her ikisi de her iki konuda (dünya ve ahiret) ferahlığı için insanı aydınlatmalı. 
 
Her iki binanında dış cepheleri mermer döşeli. Albenili, davetkâr. Önce hangisine gidilmeli? Her ikisine de denilmeli.
 
Camilerimiz süslendikçe cemaat sayıları azaldı. Çünkü okulun görüntüsünden daha ihtişamlıydı. 
 
Sözünü ettiğim yerler dipdibe olan, girişleri dar bir sokakla ayrılan, daha çok zengin çocuklarının eğitim gördüğü bir kolej ile  okulun hemen arkasındaki çoğunlukla yaşlılarımızın rağbet ettiği, çifte minaresinden beş vakit müslümanları ibadete davet ettiği, içi dışı süslü, yolu dahi mermer döşeli bir cami. Bütün bu şatafatın masrafı minarenin şerefesine konulan vericiden alınan kira bedeliyle karşılanıyor olmalı. Okulun giderleri ise varlıklı ailelerin çocuklarından olsa gerek; her nasıl olursa olsun her iki yapınında dışı, içi şatafatlı. Lakin içlerinde öğretilenler önemli...
 
İki binanın da pencereleri birbirine bakıyor, cami cemati öğrencilerin okula girip çıkışını görüyor, öğrenciler üç beş ihtiyarın elindeki bastona dayanarak, ayağını sürüyerek camiye girişini. Ve bu görüntüden gençler sanırım, camiye yaşlanınca gidilir mesajını alıyorlar. Zaten ailelerin büyük kesimi de okul eğitimini çocuklarının geleceği için zorunlu kılıyorlar. Ahiret geleceğine yönelik yaşarken kafa yormuyorlar. 
 
Çocuklara ne öğretmenler, ne imamlar, ne de ailelerce öğretilmiyor ki, ikiside eğitim yuvasıdır, ikisi de elzemdir, diye. 
 
Birinden vazgeçip diğerine bağlanılmaz. Zira ilimsiz hiç bir şey anlaşılmaz. Eğitimle öğrenilir doğru, eğri.
 
Okul vakti daha çok dünyayı öğreneceksin, eğitim alıp iş güç edineceksin. Sadece iş güç edinmek için olmamalı okul eğitimi. Hayata bakış açısı, insan kalabilme becerileride öğretilmeli genç beyinlere. Camiye de gidebilmeli hem çocuklar, hem gençler. İslam dininin güzelliklerini öğrenmeli, öğrendiklerini yaşamında gaye edinmeli. Hayatının dizamını dinini doğru yaşayarak sağlar insanlar. Camide namaz kılacaksın, vaaz dinleyeceksin. Allah'ın cömerliğini ve yasaklarını beynine nakşedeceksin. Doğru kul olma gayreti edineceksin.  Allah'a verdikleri için şükredeceksin, ahiret yurdunun da selametli olması için dualar edeceksin. 
 
Eğitim veren her iki binadaki hocalar bunun bilincinde olmalı, çocuklarımızı, gençlerimizi iki dünya saadeti için de iyi eğitmeliler. Aileler de buna müsade etmeliler. Benden demesi.
 
Ayfer AYTAÇ -ayferaytac.com
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..