Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '15

 
Kategori
Dünya
 

İkisi de kutup değil mi; kuzeye gidildikçe neden soğuk, güneye gidildikçe neden sıcak?

İkisi de kutup değil mi; kuzeye gidildikçe neden soğuk, güneye gidildikçe neden sıcak?
 

Bilimsel bir açıklaması vardır da Antarktika ile kuzey kutbu arasında fark göremeyince hani insan diyor ki güneşin dünyaya en dik geldiği ekvatordan uzaklaştıkça güneye de gitsek kuzeye de gitsek soğuk olması lazım.

Kutup ne demek? Dünyanın şeklinin yuvarlak değil de küre şeklinde olması nedeniyle güneş ışınlarının eğik geldiği yeryüzü parçası demek. Eğik gelmesi ne demek, iklim soğuk olacak demek. Kuzey kutbunda da güney kutbunda da kutuplara yaklaştıkça güneş ışınları dünyaya eğik geliyor. Bu nedenle güney kutbu da kuzey kutbu da buzullarla kaplı.

Fakat Bu durum güney için sadece Antarktika’da böyle Avustralya, Yeni Zelanda soğuk değil. Yeni Zelanda dediğin Sibirya’nın karşılığı. Sibirya malum. Bir de zaten kuzey demek soğuk, güney demek sıcak demek. Yani burada sanki bir tutarsızlık var. Elbette biz de yanlış biliyor olabiliriz. Belki Yeni Zelanda’nın ekvatora uzaklığı ile Sibirya’nın ekvatora uzaklığı farklıdır. Belki bilmediğimiz başka bir neden vardır.

Böylesine bir farkın bilim adamlarının gözlerinden kaçmış olması düşünülemez. Malum, soğuk deyince aklımıza kuzey kutbu geliyor. Güney kutbunu sıcak olarak algılıyoruz. Bu durumda Antarktika’nın buzlarla kaplı olması mantıklı gelmiyor bize. Antarktika buzlarla kaplı olunca Avustralya veya Yeni Zelanda’nın da Sibirya gibi olması lazım.

Kuzeyin kara parçalarıyla, güneyin ise okyanuslarla kaplı olması bu durumu yaratmıştır diyeceğim ama Kuzey Buz Denizi de donuyor. Yani okyanus etkisi olamaz.

Ki dünyanın güneye gittikçe (ekvatordan da öteye) sıcakların arttığı bir durum da var. Niye ki; güneş ışınlarının güneyde de kuzeyde de dünyaya eğik gelmesi aynı değil mi? Zaten dünyanın güneyi sıcak, kuzeyi soğuk.  Bunu açıklayan bilimsel bir durum vardır belki ama hiç duymadık. Niye dünyanın güneyi sıcak, neden kuzeyi soğuk?

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..