Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '11

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

İkizdere'yi aşalım biz cennete koşalım

İkizdere'yi aşalım biz cennete koşalım
 

-100 yıl önce de yel geldi, sel geldi, dağ uçtu, yamaç kaydı, Rize'li toprağın altında kaldı. Sayyip paşa çizmeleri giydi çamurda yürüdü, felaketzedelerle birlikte ağladı, gözyaşı döktü. Yıkılan barakalarınızın yerine saray yapacağım, dedi. Yaptı da. Vergi almayacağım dedi. Almadı da. 

-100 yıl sonra Rizeli yine toprağın altında kaldı. Tayyip paşa geldi bu sefer. Çizmeleri giydi. Felakette ölenler için ağladı, gözyaşı döktü. Yaralar sarılacak dedi. Sarılır da. Ve 100 yıl sonra bu kafayla, bu yöneticilerle Rize'li yine toprağın altında kalacak. Bu sefer Mayyip paşa gelecek. Yine çizmeleri giyecek... Ve Rizeliler, bundan sonra siz hangi paşayı bekleyeceksiniz? Siz kıyamete kadar paşa mı bekleyeceksiniz? Yukarıda Allah, siz de akıl var; söyleyin başka neye ihtiyacınız var? 

-Rize'li hep toprağın altındaydı. Rize'li toprağın üstüne hiç çıkmadı ki? Dereye diyor, niye ev yapıyorsunuz? Tepeler parsellenmiş, paşa torunları kapmış her yeri. Oralarda toprağımız vardı da kayıp köyün ağasına mı bıraktık? 

- Türkiye'de 100 tane Rize var. Hangi birisinde hangi tedbiri alacaksın da insanlar toprağın altında kalmayacak. Yağmur Tanrısına yalvar, yağmadan önce haber versin. Toprak Tanrısına yalvar, kaymadan önce haber versin. Sen bu ülkede çizme giyip çamurda yürüyecek kadar, sen bu ülkede ölmüş adama başın sağolsun diyecek kadar yöneticisin. Ben sana suç bulmuyorum. Sana inananlar suçlu. 

- Kerim Korkut 72 milyon Türkiye halkı için çağların en büyük çalışmasını başlatacak. 72 milyon Türkiyeli bir seferberlik ruhuyla, paraysa para, çalışmaysa çalışma, varını yoğunu ortaya koyarak "Mega kentler" adlı projeyi gerçekleştirmek için yıllara yayılan dünya tarihinin en büyük ülke değişim projesinde yer alacak. Ülkemiz nüfusunun tamamını içinde barındıracak 10 adet mega kentin alt yapısını yapacağız. 50 yılda bitsin. 100 yılda bitsin. Gam değil biz görmeyelim. Hatta çocuklarımız bile görmesin. Nasılsa birileri görecek. 

-Mega kentler nereye yapılıyor? Rize'ye mi? Ne gerek var, başbakan yapıyor zaten. Toki 600 konutluk projeye başladı bile. Ama burada oturacaklar endişeye kapılmasınlar. Hiç değilse 50 yıl içinde toprağın altında kalmayacaklar. Sonrasını bilmem ama. 

-Mega kentler için seçilen alana dikkat ettiniz mi? Batıdan doğuya birbirine paralel üç çizgi halinde ülkemizin iç kesimi. "Mega Kentler Yerleşim Modülü" nün bu şekilde planlanmasının bir sürü nedeni var. Ama tabii ki sizler nerden bileceksiniz? Bizler, sizin için sabahlara kadar "acaba ne yapsak, nasıl yapsak" diye kafa patlatırken sizler hemşehrinizin son baskı romanını okuyorsunuz: Çizmeli paşa. Bu seçimin elbette bir sürü nedeni var. Rize ile ilgili olan neden ise hepinizce malum. Kayseri 'de heyelan mı oldu? Sivas'ta, Ankara'da çığ mı düştü? Eskişekir'i sel mi bastı? Buralarda orman yok diye gamlanmayın. Yeniçağda nerede orman olmayacak? Tuz gölünün ortasında. Oraya da mı ağaç dikelim yoksa? Siz bizim yazılarımızı okumuyor musunuz ya? Deprem ise her yerde var zaten; depremden kaçış yok ki. Rize'de, Ardeşen, Pazar, Borçka, Çayeli'nde, Şavşat'da Allahın unuttuğu, keçi bile duramayan yamaçlara köy, şehir kuruyorsun. Sonra da işte böyle feleğin kucağına oturuyorsun. O insanlar dere yataklarına evleri gece mi yaptılar? Sen görmedin mi? Vatandaş bilgisiz, vatandaş kör olabilir ama sen göreceksin. Dedem de çizme giyip başın sağolsun der. 

- Türkiye evladı! Ağrı Dağı'nı yerinden kaldırman gerekse bile olması gerekenin peşinden yürü! Ben diyorum ki Rize'deki bütün evleri yeniden yapsan dahi sorun çözülmez. Çünkü Rize'ye ev olmaz! Rize gezmek, görmek, eğlenmek için yaratılmış bir cennettir. Cennette insanlar toprağın altında kalır mı ya? Elbette kalır böyle devlet olursa. 

- Çizmeli paşamız ölenler için "Allah rahmet eylesin" dedi mi? "Onlar için özgünüz" dedi mi? "Yaralar sarılacak" dedi mi? Hep böyle derler ya yüreğinizdeki yaraları da saracak mıymış, sordunuz mu? "Ağlayan başbakan istemiyoruz. Ölülerimize başsağlığı dileyen başbakan istemiyoruz" diye neden haykırmadınız? 

- Hayal, diyorlar Mega Kentler için. Sen de hayalsin.Bir bakıyorum toprağın üzerinde, bir bakıyorum altındasın. "Delmiş Roma'nın kalbini mızrak gibi Hunlar" Dünyayı bir uçtan öbür uca fethedip Roma'nın kapılarına dayanan Atilla ile bir bağlantın yoksa bilelim de senin için cılız Afrika türküleri söyleyelim. 

-Bize bir yürek gerek 72 milyon kez atacak. Bize çamurda yürüyen değil, çamurdan kurtaracak akıl lazım. Rize'nin dağlarına şato yapsalar nolur? Unutmayın, ölüm sizi Timur orduları olup Hasan Sabbah gibi Elbruz dağlarına kadar kovalar ve Ardeşen'de yakalar. 

- Çizmeli paşalar beklemek yerine yarından tezi yok nedir bu Korkut'un Mega Kentleri diye açıp bakacaksınız. Karadenizli akıllı insandır. Bu ölümlerin gafil ölüm olduğunu, Azrail'in işi olmadığını bilir. 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..