Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '18

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

İklim Mültecileri

İklim Mültecileri
 

Küresel düzeyde, 1995 ile 2006 yılları arasında ki 12 yılın 11 yılı, 1850 yılından beri yaşanmış en sıcak yıllar olmuştur. Her yıl iklim değişikliği nedeniyle yaklaşık 150 bin insan hayatını kaybetmektedir. Sadece 2016 yılında 24 milyon insan iklim değişikliği nedeniyle bulunduğu yeri değiştirmek zorunda kalmıştır. İklim değişikliğinin yaratığı kuraklık su kıtlığına yol açmaktadır ve günümüzde su kaynakları yüzünden yaklaşık 300 potonsiyel çatışma vardır. Aynı zamanda iklim değişikliği yüzünden yaklaşık 45 milyon insan yetersiz beslenmektedir. Bu yüzyıl içerisinde 470 ila 760 milyon arasında insan deniz seviyelerinin yükselmesi sonucunda topraklarını kaybedebilir. Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 2050'li yıllara gelindiğinde dünyada yaklaşık 200 milyon insanın iklim değişikliği nedeniyle yer değiştirmek zorunda kalacağını tahmin etmektedir. Bazı araştırma kuruluşları ise daha karamsar yaklaşarak, 1 milyar kişinin iklim mültecisi öne sürmektedir.

İklim değişikliğinin etkisi sadece coğrafi değişiklikler ile sınırlı kalmayacaktır. Aynı zamanda küresel boyutta sosyal problemlerin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Çünkü dünyanın bazı bölgelerinde yaşayan insanlar, ekonomik gelir elde etme ya da hayatta kalma imkanlarının sona ermesi nedeniyle, yaşadıkları bölgeyi terk etmek zorunda kalacak ve birer iklim mültecisine dönüşeceklerdir. Örnek olarak suların yükselmesi sonucunda okyanus suları altında kalacak, ortalama yükseltisi az olan Tuvalu gibi ada ülkeleri verilebilir. Tuvalu 26 kilometre karelik küçük bir ada ülkesidir, ortalama yükseltisi 2 metre olup, en yüksek yeri 4 metredir. Ülkenin nüfusu yaklaşık olarak 11 bin kişidir ve bu adanın iklim değişikliği sonucunda 50 yıl içerisinde tamamen sular altında kalacağı düşünülmektedir. Burada yaşayan insanlar ise yerlerini değiştirmek zorunda kalacak ve birer göçmen olacaklardır. 

Bir başka örnek olarak Çad Gölü havzası verilebilir. Bu gölden Kameron, Çad, Nijer ve Nijerya faydalanmaktadır. Ancak göl 1963'ten beri %90 oranında küçülmüştür. Bu havza 50 milyondan fazla insana ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda bölge dünyada doğum oranının en yüksek olduğu bölgelerden birisidir, Nijerli bir kadın ortalama olarak 7 çocuk doğurmaktadır. Bu sebeplerden 2030'lu yıllara gelindiğine nüfusun ikiye katlanarak 100 milyon olacağı tahmin edilmektedir. Bölgede oluşan kuraklık gibi faktörlerin, gelecek 20 yıl içerisinde yaklaşık 60 milyon insanın Kuzey Afrika'ya ve Avrupa'ya göç etmesine yol açacağı öngörülmektedir.

Görüldüğü üzere iklim değişikliği sonucunda çok sayıda insan yeni geçim imkanlarına ulaşabilmek için başka yerlere göç edecek ve göçleri alacak olan ülkeler için ciddi sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Kendi ülkelerinde istihdam ve işsizlik sorunlarını çözemeyen bir çok ülkede, sosyal ve ekonomik sorunlara yenileri eklenecektir.

 

 
Toplam blog
: 2
: 69
Kayıt tarihi
: 10.11.18
 
 

İzmir/Sığacık'ta yaşamaktayım. Çiftçilik ile ilgilenmekteyim. Yüksek lisans mezunuyum. Bilim ve D..