Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '14

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

İkranın saklanan gerçek anlamı

İkra , sadece "okumak" olarak çevrildiğinde gerçek anlamını yitirmektedir. Türkçede sadece üzerinden okumak olarak algılanan şey Arapçada tilavet kelimesi ile karşılanmaktadır. Oysa ikra , "karea" kökünden gelir ve yapısında anlayarak -düşünerek okuma anlamı vardır. Kıraat en kısa tanımla okuduğunu manalandırmaktır.

Biz ne yapmışız ? Allahın ikra , yani "oku ve anla" emrini sadece tilavete yani "yüzünden oku ve aktara" indirgemişiz. Onu okuyup anlamak ibadetken ; kelimedeki anlama boyutunu gizlemiş ve yalın bir okumayı ibadet saymışız.

Okumanın , anlamanın ve hayata aktarmanın en üst boyutu olan "tertil" ile okumayı bir kenara bırakmış , tecvit ile okumanın peşine düşmüşüz. İngilizce bir şiiri anlayarak okumak mı , yoksa anlamadan okumak mı değerlidir? Sizler bu durumu Kuran ile kıyas edin lütfen. Okunması , anlaşılması ve  hayata uygulanması için gönderilmiş bir kitap düşünün ki ulaşılamasın diye yükseklere konmuş , anlaşılamaz denmiş ve  okunması da sadece dile indirgenmiştir.

Kur’an da kıraat ederken euzu besmele yani kovulmuş şeytandan Allah’a sığınmamız isteniyor (16/98), fakat tilavette bunu yapmamız istenmiyor. Neden?

ÇÜNKÜ KIRAAT ; AKLIN , DÜŞÜNCENİN , AKLEDEN KALBİN , BEYNİN okumasıdır.

 
Toplam blog
: 14
: 964
Kayıt tarihi
: 11.09.10
 
 

1975 yılı Erzurum / Tortum doğumluyum. Erzurum Atatürk Lisesi ve Atatürk Üniversitesi mezunuyum. ..