Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '08

 
Kategori
Güncel
 

İktidar

İktidar
 

İktidar bu damla gibidir.


İktidar güç anlamını hatırlatır, ama siyasette hükümet etme ve icraatın ve devlet yönetiminin elinde olan siyasi parti demektir. Kamuoyu iktidarı böyle anlar.

Halkın genel uygulama kaynağını devletten bilmesi, zaman geçtikçe ve halk bilinçlendikçe, uygulama ölçütünün kefesine hükümet eden iktidarı koymaya başlamıştır. Vatandaş resmi kaynaklardan edindiği hizmet ve görevlerin olumlu ve olumsuz intibalarını devletin hükmü şahsiyetinden değil iktidardan kaynaklandığının bilincine kavuşmuştur.

İktidarlar devletin temel ilkeleri doğrultusunda Anayasal devlet kuruluşlarına ve kuvvetler ayrılığı prensiplerine saygılı ve temel ilkeler; laik,demokratik, sosyal hukuk devleti bağlamında Anayasaya uygun, yönetimde dürüstlük ve halkın refah ve mutluluğunu hizmet ekseni olarak alan bir icraatı hedef edinmelidir.

İktidar, alternatifleri muhalefet partilerini zayıf görerek, politikadışı çevrelerin tepkisini çekecek Anayasal devlet ilkelerini zorlayıcı şüpheler uyaran intibalardan uzak olmalıdır.

Doğru icraat için dini söylemlere gerek yoktur, (iş kişinin aynasıdır söze gerek yoktur) Dini vahiylerin maksadı bozulan toplumsal düzenin ahlak, medeni yaşam ve ticari hayatın hakça sürdürülmesini sağlamak içindir. Kayırmacılık, taraf tutma, iltimas, torpil, bizdendir, adamımızdır, yakınımdır, diyerek tolumda hakça hizmet sunmadan yapılacak her icraat ne manevi ne de pozitif hukuka ve ahlaka uygundur.

Bu hususlarda tarafsız düşünceyle halkı objektif olarak önyargısız kucaklayan hizmet anlayışı her kesimin ve ilahi kuvvetin sevgisiyle karşılaşır.

Politikalar hukuk alanında şüpheler uyarınca, bu konuda teknik hususu, ilgili kuruluşlar mevzuatları gereği görevlerini yerine getireceklerdir. Bu anayasal kuruluşları politik manevralarla zayıflatmak devletin omurgasını zaafa düşürür.

İktidarın hedefi politik muhatapları olurken, Muhalefet partileri ikbali anti demokratik hukuksal veya yasal kuruluşların desteğinde değil, iktidara alternatif yeni ve kalkın sorunlarını çözecek sosyo ekonomik proğram ve projelerinin halka tanıtımı ve benimsetmesinden geçeceğini bilmeleri gerekmektedir.

Halka dayanmayan iktidar, hükümet edebilir ancak gücünü halkın oylarından alan iktidarın demokratik meşruiyetini vermez.

İktidar alternatifi olmak için halkın iyi tanınması ve sorunlarının iyi bilinmesi gerekmektedir. Mevcut iktidarın yasal düzenlemeleri ve icraatının olumsuzluklarının halkla paylaşılması ve kendi olumlu girişimlerinin halka tanıtılması gerekmektedir.

Demokratik yollardan iktidarın al aşağı edilmesi mümkün değil diye düşüncelerle hukukdışı oluşumlardan medet ummak, başarılı dahi olsa, kalıcı meşru iktidarları doğurmaz. Ama iktidarlarında muhalefetin beceriksizliğinden istifade, başına geçtiği devletin Anayasal kuruluş ilkelerini dönüştürme yapmaya da yeltenmesi, devletin koruyucu güçlerinin seyirci kalacağı anlayışının içinde olmaması gerekir.

Politika politik alanda yapılmalıdır. Politika dışı kuruluşlları politikaya zorlamak kendi politik karalarının ortağı yapmaya davettir.



nariçi: 07.04.08
 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..