Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '12

 
Kategori
Eğitim
 

İktidarın yeni hedefi Öğretmen Evleri mi?

İktidarın yeni hedefi Öğretmen Evleri mi?
 

Öğretmen Evinde Fakir Baykurt köşesi


Bir ziyaret için gittiğim Burdur’un Yeşilova İlçesinde, Öğretmenevinin üç gün sonra kapatılacağını söylediler. Gerekçe olarak da yönetim, öğretmen evinin zarar ettiğini ileri sürüyormuş. Ama oradaki öğretmenlerden kimisi İktidarın öğretmenevindeki Fakir Baykurt köşesine taktığını, yönetimlerin defalarca bu köşenin kaldırılmasını istediğini söyledi.

Kimisi de burayı kapatıp kuran kursu yapacaklarmış dedi. Kimisi de Yeşilova’da hep muhalefetin kazanmasının, Fakir Baykurt ve Mustafa Balbay’ın Yeşilovalı olmasının kapatma gerekçesi olduğunu, yoksa aslında hiç çalışmayan ilçelerde bile öğretmenevlerinin kapatılmadığını söylediler.

Bunun üzerine geçmişte öğretmenevi müdürlüğü de yapan Yusuf Çelik ile kısa bir söyleşi yaptım. Yusuf Çelik 1968 Gönen mezunu. Ülkenin değişik yerlerinde öğretmenlik yaptıktan sonra memleketi olan Yeşilova’ya gelerek burada da, ilkokul öğretmeni, ilköğretim okulu ve öğretmenevi Müdürü olarak çalışmış ve emekli olunca da CHP Yeşilova İlçe Başkanlığı yapmış. Olayın içinden birisi olarak ona bazı sorular yönelttim.

Yusuf Bey geçmişte bu öğretmenevinin müdürlüğünü de yapmış birisi olarak, Yeşilova Öğretmenevinin çalışma biçimi ve gelir gider durumu hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

“Öğretmenevimiz yatakhanesi dışında, öğretmenlerin toplandığı bir lokal, bir kıraathane gibi çalışmaktadır. Restoranı yoktur. Kirasını ve tüm diğer giderlerini karşıladıktan sonra, kar da etmekte olup birikmiş parası da vardır.”

Öğretmenevi binası kime ait ve kirayı kime ödüyorsunuz?

“Binayı PTT’den 49 yıllığına öğretmenevi adına kiralamıştık. Lokalimiz iyi çalıştığı için de, hiç ödeme sıkıntısı çekmedik. Her zaman artı paramız oldu. Hatta bahçeye sigara içenler için ayrı bir salon yaptırdık. Ama bu salonumuza kaymakamlık el koydu. Kaymakamlığın toplantı salonu olarak çalışıyor.”

Peki nasıl zarar ettiği ileri sürülüyor?

“Yatakhanenin doluluk oranı yüzde ondan az deniliyor.”

Peki yatakhanenin ayrı kirası, ayrı yönetimi, yani kısacası ayrı bir gideri mi var? Yatakhaneyi kapatsanız ya da açık kalsa ne değişir?

“Hiçbir şey değişmez aslında. Çünkü yatakhanenin açık kalmasının artı bir gideri yoktur. Lokali işleten görevli yatakhanenin temizlik ve bakımını da yapmaktadır.”

O zaman kapatın yatakhaneyi olsun bitsin.

“Nazmi Bey gerekçe bahane, samimi değil. Bu kez de burada görevli müdür ve müdür yardımcısının maaşını gider gibi gösteriyorlar” dedi.

Ama bunun bir mantığı yok. Bunun bir mantığı olması için öğretmenevi kapatılınca müdür ve yardımcısının da görevine son verilmesi gerekmez mi? Fakat kadrolu öğretmenlerin görevine son verilemeyeceğine göre bunlar yine maaşlarını almaya devam edeceğine göre, mevcut lokal karının da zarar hanesine eklenmesi gerekmez mi?

“Nazmi Bey, diyorum ya bunlar bahane? Çünkü bu müdür ve yardımcısı da Öğretmenevi için gerekli değildi zaten. Ben geçmişte iki yıl öğretmenevi müdürlüğü yaptım. Ama kadrom Merkez ilköğretim okulundaydı. Yani okuldaki görevimi yaparken ek görev olarak öğretmenevi müdürlüğünü de yürütüyordum. İktidar kendi adamlarını yerleştirmek için, öğretmenevlerinin statüsünü değiştirerek bu kadroları ihdas etti. Şimdi de bunu kapatma gerekçesi olarak kullanıyor. Sanıyorum öğretmenevleri tümüyle kaldırılacak. Fakat tepkileri önlemek ve alıştıra alıştıra işi götürmek için buralardan başlanıyor.” Dedi.

Peki öğretmenevi kapatılıp, bina müftülüğün yönetimine verilecek söylentileri için ne diyorsunuz?

“Bilemiyoruz tabii ki hangi amaçla kullanılacağını, ama böyle söylentiler var. Ve bunların gerçekleşmesi bu iktidarda görülmedik bir olay da değil. Fakat asıl önemli olan Yeşilova gibi küçük yerlerde, öğretmen veya devlet görevlilerinin kalabileceği bir otel de bulunmadığı için, bu kurumlar çok önemli bir işlevi yerine getirmektedir” dedi.

Öğretmenevleri KİT midir? Kar zarar hesabı yapılmalı mıdır? Bunu da gelecek yazımda ele alacağım.

 
Toplam blog
: 81
: 702
Kayıt tarihi
: 21.11.08
 
 

Nazmi Öner 1946 yılında Burdur’un Bucak İlçesine bağlı Seydiköy’de doğdu. Seydiköy İlkokulu v..