Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '07

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

İktidarsızlık (impotans)

İktidarsızlık (impotans)
 

İktidarsızlık, impotans, erektil disfonksiyon, sertleşme problemi
Cinsel ilişkiye girebilecek kadar veya süre penisin sertleşememesi söz konusudur. Cinsel istek vardır ancak ereksiyon olamamaktadır. Görülme sıklığı 70 yaşında %15 civarındadır.

Nedenleri arasında: Psikolojik(stres depresyon), Nörolojik(sinirsel rahatsızlıklar), Fiziksel (damarsal patolojiler gibi) bir takım problemlerin yanında, kullanılan ilaçlar, travmalar ve yaşam tarzı yer alır. Tanı doktorunuz tarafından konur. Doktor hikayenizi sorgular ve gerekli göreceği bir takım tetkikleri planlayarak sorunun kaynağını araştırır. Gerekirse penil ultrason uygulanır.

Sorunun kaynağına göre tedavi seçenekleri bulunur. Ayrıntılarınıda bulabileceğiniz tedavi yaklaşımlarına kısaca değinmek gerekirse; yaklaşımlar iki ye ayrılır. Genel tedbir olarak yaşam tarzı ve beslenmede bir takım düzenlemelere gidilmelidir. Alışkanlıkları yeniden gözden geçirmek ve daha az kolesterollü diyetler önerilir. Psikolojik nedenlerden kaynaklanan sorunlar ancak yeterli tecrübeye sahip uzman psikiyatristler tarafından değerlendirilmelidir. Organik (psikolojik nedenler dışında) nedenden kaynaklanan impotansın sebebine yönelik cerrahi müdahaleler uygulanabileceği gibi, cerrahiye gerek kalmadan ilaç (sildenafil ve cinsel güç artırıcılar) ve vakum uygulamaları da tedavi de yararlıdır. Cerrahi olarak; penil protez (kalıcı ve geçici), damarsal patolojilere yönelik operasyon, mutluluk çubuğu tedavileri uygulanmaktadır.

İktidarsızlık sadece erkeğin problemi değildir. Eşlerin de ortak sorunudur. Sorun karşılıklı konuşma ve birbirine yardımcı olmak suretiyle aşılmalıdır. Dolayısıyla tedavide hasta-eşi-doktor üçlüsünün önemi büyüktür. Yukarda sayılan tedavilerin yanında eşin destek olması ve doktorun ön gördüğü şekilde tedaviye uyum sağlamak başarılı sonuçları elde etmekte önemli bir kriterdir.

 
Toplam blog
: 68
: 4699
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Tıp doktoru ve iki senedir online sağlık danışma hizmeti veren  sitesinin yöneticisiyim. Sık ka..