Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İktisadi haritanın hazırlanması

İktisadi haritanın hazırlanması
 

İnternetten alınmıştır


Bir insanın serveti; varlıklarının borçlarından arındırılmış bakiyesinden oluşur. Varlıklıyım diye düşünen her insanın böyle bir listesi vardır, liste çoğunlukla kendine özeldir.

Bir şirketin de net varlıkları; bilançosunun ve şirketin piyasa değer analizinin sonucunda belirlenir.

Bir devletin ekonomik potansiyeli de; iktisadi coğrafya haritasının, üretim kapasitesinin, teknoloji gücünün ve insan kaynaklarının analizi sonucunda belirlenebilir.

Bir insan, bir şirket veya bir devlet yukarıda tanımladığımız varlıklar, kaynaklar ve imkanlar listesini hazırlamadan iktisadi faaliyet olarak neler yapabileceğini tasarlayamaz, tasarlar ise de işini tesadüflere bırakmış olur. Bu nedenle bir devletin RASYONEL SOSYAL MAKRO İŞLETME vizyonunu oluşturması, bu doğrultuda projeler ve stratejiler üretebilmesi için devletin İKTİSADİ HARİTASI düzenlenmelidir.

Yer altı kaynaklarının, yer üstü tarım ve hayvancılık imkanlarının, akarsularının ve denizlerinin niteliklerinin, rüzgar ve güneş gücünün, insan kaynakları ve hazır üretim gücü ile kullanım oranlarının, tüketim potansiyellerini ve karşılanma oranını detayları ile incelenmesi, analizi ve aynen karayolları haritası gibi İKTİSADİ HARİTANIN hazırlanması ülkeye makro bakış imkanı sağlayacaktır. Bu harita devletin reel varlıklarının yönetiminin ve girişimcilerin yatırım kararlarının rasyonalizasyonunun da temelini oluşturacaktır.

D.İ. Enstitüsü ve D.P. Teşkilatı bu konuda çalışmalar yapmakta ise de, çalışmaların tek tablo ve harita olarak sunulamaması araştırmaların hangi boyutta yapıldığının anlaşılmasına engeldir.

Uzun bir seyahate kendi arabasıyla çıkan insanların yanlarına yol haritasını almaları gibi, iktisadi harita da planlama, yatırım ve pazarlama ortamlarının vazgeçilmez materyali olacaktır.

İktisadi haritanın detayları ile hazırlanması bölgelerin ayrı ayrı ve ülkenin toplam potansiyel değerinin belirlenmesini de sağlayacaktır. Bu harita makro planlamanın temelini oluşturacaktır. Bu haritanın her yeni hükümetle yenilenmesi, hükümetlerin performanslarının izlenmesini ve irdelenebilmesini de sağlayacaktır.

KADRİ KANPAK

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..