Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '18

 
Kategori
Sosyoloji
 

İl İl Türkiye Cesaret Haritası

İl İl Türkiye Cesaret Haritası
 

Yiğidin harman olduğu yeri bulmak için fazla dolaşmaya gerek yok, maşallah memleketin her yanı yiğitlik mevzuunda harman yeri gibi.

Yine de geçmiş yıllarda verilen mücadelelere bakarak memleketimin insanlarının nerelerde daha fazla öne çıktığını bulmak mümkün.

Cesaret genetiktir; bu nedenle dedesi atası cesur olanlar bugün de cesurdurlar ve onlar cesaret gerektiren durumlarda yine öne atılacaklardır.

Beyaz Türklerin cesur olmadığı, doğu halklarının ise cesareti birbirine dayanmaktan aldığı, Karadeniz halklarının cesaretinin alev gibi parlayıp kaybolduğu (yani cesareti sürdüremedikleri) Akdeniz halklarının ya hep ya hiç mantığıyla hareket ettikleri, iç Anadolu’nun ise durumu idare ettiği şeklindeki tespitler beni bile şaşırttı doğrusu.

Savaşlar cesarete ölçü değil; çünkü orada cesur olmaya mecbursunuz. Ama elbette görevinizin dışında kahramanlıklar yaparsanız cesur olursunuz. Öte yandan alıcı kuşun ömrü tez olur; yani cesur insanlar çabuk ölür. Bu anlamda nüfusuna göre mezarlığı en geniş olan yer yiğidin harman olduğu yer olabilir.

Adanalıların atılgan ve cesur oldukları bilinir ama haklı olup olmadıklarına pek baktıklarını sanmıyorum. Kavgacı ve gözünü budaktan sakınmayan Karslı/Azerilerin genellikle teke tek dövüşmedikleri bir yana hani ülkede nam yapmışlar ya birisi Azerbaycan-Ermenistan savaşını örnek getirerek “Madem o kadar yiğitlerdi de Ermenilerin karşısında neden geri çekildiler” diyerek eleştiri yapmıştı.

Ferdi (tek tek) kahraman konumuz değil; yoksa ülkenin her yerinde kahraman var ki zaten kahramanları zaruretler yaratır. İç Anadolu insanının cesur olup olmadığını anlayamadık. Öyle aman aman ortaya çıkmadılar ama hiçbir zaman korkak da görünmediler. Daha doğrusu buraların cesaretlerini test edecek olaylar yaşanmadı.

Doğu insanı bilinçsiz ve kör cesarete sahip. Kaybını kazancını düşünmez. Burada Harputluların cesur olsalar bile mutlaka haklı bir durumdalarsa ortaya atıldıklarını değilse cesaret gösterisinde bulunmadıklarını biliyoruz. Erzurumluların cesarete fedakârlık eklediklerini, Maraşlıların cesur görünmeyi sevdiklerini biliyoruz.

Cesaret konusunda Karadeniz insanı biraz intikam anlayışıyla, sonunda ne olacağını düşünmeden, kan davası gibi ama kavgada bile delikanlı davranarak bir garip profil oluşturuyor. İlginç bulduğum yerlerden biri de Urfa-Antep. Aslında kavgacı değil gibiler. Bazı konularda (vatan, namus vs) birden parlıyorlar. Ölmeden de dönmüyorlar.

Memleketim Amasya ve çevresi Türkiye’nin burada sözü edilmeyen diğer çoğunluğu gibi mecburiyet cesaretlisi. Yani olaylar durumlar sizi mecbur bırakmışsa, can boğaza gelmişse ya Allah deyip düşmanın üzerine atılıyorsunuz.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..